Po akistatos su savo auka žiauriu smurtu ir pasikėsinimu išžaginti kaltinamas 17-metis prisipažino

Lietuvą sukrėtusi šešiolikametės iš Jurbarko krašto sumušimo ir pasikėsinimo išžaginti istorija netrukus atsidurs ant teisėjų stalo – Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą.

Po akistatos su savo auka žiauriu smurtu ir pasikėsinimu išžaginti kaltinamas 17-metis prisipažino.<br>Lrytas.lt koliažas
Po akistatos su savo auka žiauriu smurtu ir pasikėsinimu išžaginti kaltinamas 17-metis prisipažino.<br>Lrytas.lt koliažas
Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis.
Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis.
Septyniolikametis jurbarkiškis netrukus stos prieš teismą Tauragėje.
Septyniolikametis jurbarkiškis netrukus stos prieš teismą Tauragėje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 8, 2019, 7:15 AM, atnaujinta Nov 8, 2019, 7:18 AM

Nepilnametės seksualiniu prievartavimu, pasikėsinimu išžaginti ir nesunkiu sveikatos sutrikdymu įtariamas 17-metis Jurbarko politikų sūnus kaltę visiškai pripažįsta.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gegužės 26-ąją – po to, kai Jurbarko rajono kaimo turizmo sodyboje, kur linksminosi nepilnamečių kompanija, įvyko kraupus incidentas – augalotas, Rytų kovos menų treniruotes lankantis 17-metis susidorojo su metais jaunesne mergina.

Smarkiai sužalota mergina buvo atvežta į Kauno klinikas, čia jai atlikta žandikaulio operacija, nukentėjusioji ilgai negalėjo kalbėti. Buvo daug diskutuojama, ar ji sužalota sunkiai, ar vidutiniškai.

„Tyrimo pradžioje buvo iškilęs klausimas dėl merginos sveikatos sutrikdymo. Spręsta tiek dėl fizinės, tiek dėl psichikos sveikatos sutrikdymo. Vadovaudamiesi teismų praktika medikai patvirtino, kad fizinė sveikata sutrikdyta nesunkiai.

Po seksualinio pobūdžio nusikaltimų padaryta žala merginos psichikai, jai nustatytas potrauminis streso sutrikimas. Tai irgi įvertinta kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas“, – sakė Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis.

– Kokia atsakomybė už tokius nusikaltimus gresia septyniolikmečiui? – „Lietuvos rytas“ ketvirtadienį paklausė A.Stanislovaičio.

– Už sunkius nusikaltimus numatyta iki dešimties metų laisvės atėmimo, minimali bausmė – treji metai. Nepilnamečiams bausmė mažinama perpus.

– Ar jis pripažįsta kaltę?

– Baigiamojoje ikiteisminio proceso stadijoje įtariamasis pripažino jau visus kaltinimus.

Tai jis padarė tiktai tuomet, kai buvo apklaustos trys dešimtys liudytojų, dauguma jų – taip pat nepilnamečiai, merginos klasės draugai, atlikus ekspertizę, taip pat apklausus pačią nukentėjusiąją. Beje, jos apklausoje dalyvavo ir įtariamasis.

– Ar nepilnametis nusikalto būdamas neblaivus?

– Jam buvo nustatytas daugiau kaip vienos promilės girtumas. Teismas tai gali pripažinti sunkinamąja aplinkybe.

Atlikti tyrimai ir dėl narkotikų vartojimo, bet to nebuvo nustatyta.

– Įtariamasis kaltę pripažino, tai gal ir atsiprašė nukentėjusiosios?

– Ikiteisminio tyrimo metu tai nebuvo užfiksuota.

Tiesiogiai atsiprašyti merginos jis neturės galimybės, nes paprastai nepilnamečiai nukentėjusieji į teismo posėdį nekviečiami.

Neturime žinių, kad jis būtų atsiprašęs netiesiogiai.

– Ar nukentėjusioji pateikė turtinės ar neturtinės žalos ieškinius?

– Kol kas nukentėjusioji ar jos atstovas kokių nors reikalavimų dėl žalos atlyginimo nepateikė.

Mergina buvo ilgai gydoma ligoninėje, už paslaugas apmokėta iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. Ši suma viršijo tris tūkstančius eurų.

Valstybinė ligonių kasa buvo pareiškusi ieškinį žalai atlyginti, tačiau jau ikiteisminio tyrimo metu kaltinamasis sutarė su ligonių kasa dėl žalos atlyginimo.

– Ar įtariamasis paaiškino, kodėl griebėsi smurto prieš merginą?

– Jis davė parodymus, tačiau jų turinio negaliu atskleisti. Baudžiamoji byla dėl nukentėjusiosios jauno amžiaus turėtų būti nagrinėjama uždaruose posėdžiuose.

– Ar įtariamajam gali pavykti išvengti laisvės atėmimo?

– Įstatymai sudėtingi, yra įvairiausių sąlygų, bet vargu ar būtų galima rasti argumentų atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės. Bent prokuratūra tokių aplinkybių nemato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.