Teismas už korupciją buvusiam Skuodo savivaldybės vyriausiajam architektui skyrė baudą

Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį piktnaudžiavimu tarnyba, dokumentų klastojimu ir kyšininkavimu kaltintam buvusiam Skuodo rajono savivaldybės vyriausiajam architektui 38 metų Tomui Bagočiui skyrė piniginę 19,8 tūkst. eurų baudą.

Skuodo architektas Tomas Bagočius išklausė nuosprendį už piktnaudžiavimą tarnyba, dokumentų klastojimą ir kyšininkavimą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Skuodo architektas Tomas Bagočius išklausė nuosprendį už piktnaudžiavimą tarnyba, dokumentų klastojimą ir kyšininkavimą.<br>G.Pilaičio nuotr.
T.Bagočiui akibrokštas - už nusikalstamą veiklą skirta piniginė bauda gerokai viršija jo pajamas, gautas teikiant šešėlines paslaugas.<br> G.Pilaičio nuotr.
T.Bagočiui akibrokštas - už nusikalstamą veiklą skirta piniginė bauda gerokai viršija jo pajamas, gautas teikiant šešėlines paslaugas.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 2, 2019, 3:26 PM, atnaujinta Dec 2, 2019, 5:50 PM

Teismas pranešė, kad taip pat nuteista ir architektui talkinusi valstybinės įmonės Registrų centro Skuodo padalinio matininkė Violeta Gutauskienė. Bendrininkei dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo skirta daugiau kaip 12 tūkst. eurų bauda.

Nustatyta, kad penkiais atvejais kaltinamasis, veikdamas bendrininkų grupe su jam talkinusia matininke, siekdamas turtinės naudos, susitaręs su fiziniais asmenimis, rengė jiems gyvenamųjų ir ūkio, taip pat pagalbinių pastatų statybos bei rekonstrukcijos projektus.

„Projektus kaltinamasis rengė prisidengęs kitų projektuotojų vardais ir nurodydamas šiuos asmenis kaip jo parengtų projektinių dokumentų autorius“, – rašoma teismo išplatintame pranešime.

Kaltinamoji Registrų centro matininkė V.Gutauskienė – atliko T.Bagočiaus padėjėjos vaidmenį: vykdydama susitarimą su kaltinamuoju ir žinodama, jog ji nėra tikroji projektinių dokumentų autorė ir vadovė, pasirašinėjo vyriausiojo architekto parengtuose projektiniuose dokumentuose.

Suklastoti dokumentai penkiais atvejais buvo panaudoti, pateikiant juos pačiam kaltinamajam derinti priimant sprendimą dėl jo suprojektuotų gyvenamųjų ir ūkinių pastatų statybų leidimo išdavimo.

Byloje surinkti duomenys patvirtino, kad T.Bagočiaus ir V.Gutauskienės veiksmai buvo akivaizdžiai neteisėti. Jie abu tai aiškiai suprato, bet nusikalstamą veiką vykdė ilgą laiką ir sistemingai - nuo 2017 metų gruodžio iki 2018 metų gegužės, o pagrindinis tokios veiklos tikslas buvo gauti turtinę naudą.

"Nusikalstamas veikas T.Bagočius padarė eidamas svarbias Skuodo rajono savivaldybės administracijos vyriausiojo architekto, nuo kurio sprendimų priklauso statybos leidimų gavimas, pareigas", - nuosprendyje pažymėjo Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Dalius Jocys.

Aplinkybę, kad kaltinamieji buvo susitarę veikti išvien, atskleidžia jų tarpusavio pokalbiai ir veiksmai, užfiksuoti kriminalinės žvalgybos priemonėmis. Įvertinus kaltinamųjų pokalbius padaryta išvada, kad kaltinamai matininkei buvo žinoma, jog vyriausiasis architektas už projektų rengimą gauna pajamas.

Be to, T.Bagočius dar buvo pripažintas kaltu ir už tai, kad iš vienos skuodiškės gyvulių augintojos paėmė 100 eurų kyšį už teisėtą veikimą - už konsultacijas dėl karvidės rekonstravimo, projektinės dokumentacijos tinkamo parengimo ir greitesnio suderinimo, siekiant objektą įregistruoti Nekilnojamojo turto registre.

Priėmęs kyšį valstybės tarnautojas ėmėsi skubinti aktualaus projekto rengimo darbus, bet nespėjo parengti žadėto projekto, nes buvo sulaikytas Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų. Sulaikyta ir V.Gutauskienė.

Kaltinamųjų atsakomybę sunkinančia aplinkybe pripažintas veikimas bendrininkų grupe, o tai, kad abu pripažino savo kaltę ir gailėjosi, pripažinta lengvinančia aplinkybe.

Nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.