„Neskęstantis“ politikas G. Mikolaitis: iš šiltos valdiškos gūžtos neišverčia jokie skandalai

Buvusiam Seimo nariui, 59 metų socialdemokratui Gintautui Mikolaičiui antradienį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas neištiesė gelbėjimosi rato – atmestas politiko skundas byloje dėl vairavimo girtam, avarijos sukėlimo ir pabėgimo iš jos vietos.

 G.Mikolaičio is posto neišklibina jokie skandalai.<br> Lrytas.lt nuotr.
 G.Mikolaičio is posto neišklibina jokie skandalai.<br> Lrytas.lt nuotr.
 G.Mikolaičio is posto neišklibina jokie skandalai.<br> Lrytas.lt nuotr.
 G.Mikolaičio is posto neišklibina jokie skandalai.<br> Lrytas.lt nuotr.
 G.Mikolaičio is posto neišklibina jokie skandalai.<br> Lrytas.lt nuotr.
 G.Mikolaičio is posto neišklibina jokie skandalai.<br> Lrytas.lt nuotr.
 G.Mikolaičio is posto neišklibina jokie skandalai.<br> Lrytas.lt nuotr.
 G.Mikolaičio is posto neišklibina jokie skandalai.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 10, 2019, 3:45 PM, atnaujinta Dec 10, 2019, 4:09 PM

Tačiau nei gėdinga kelionė, nei ankstesni skandalai, nei įtarimai naujoje, korupcinėje byloje niekaip neiškrapšto šio veikėjo iš šiltos valdiškos gūžtos – „neskęstantis“ Raseinių politikas iki šiol užima aukštas pareigas vietos savivaldybės įmonėje.

„Taip, dirbu. Ar neturite daugiau apie ką rašyti?“, – naujienų portalui lrytas.lt paskambinus „Raseinių vandenų“ bendrovės direktoriaus pavaduotojui G.Mikolaičiui, pokalbis buvo labai trumpas. Pašnekovas nebenorėjo jo tęsti, vos užsiminus apie girtumo ir korupcijos istorijas.

G.Mikolaičio atvejis apnuogino valdžios įstaigų aplaidumą, politikų ir valdininkų nebaudžiamumą, atskleidė skylėtus įstatymus, pro kuriuos suteikiama galimybė įžūliai landžioti susikompromitavusiems veikėjams.

Paaiškėjo, kad po girto valdininko avarijos jam darbe nebuvo skirta nuobauda. Net ir po nuosprendžio paskelbimo LSDP leido G.Mikolaičiui dalyvauti savivaldybių rinkimuose.

Skundais nieko nepešė

2018 metų lapkričio 3 dieną buvęs parlamentaras G.Mikolaitis, sostinės Ozo gatvėje vairuodamas „Volvo“, kliudė aikštelėje prie prekybos centro „Akropolis“ stovintį „Nissan“ ir pasišalino iš avarijos vietos. Toje pačioje gatvėje jį po kelių minučių sustabdė policija.

Nustačius vidutinį girtumo laipsnį (pagal galutines išvadas – 2,14 prom.) politikui buvo iškelta baudžiamoji byla.

Šių metų sausio pabaigoje Vilniaus apylinkės teismas skyrė G.Mikolaičiui 3 tūkst. eurų baudą, uždraudė sėsti prie vairo dvejus metus ir nusprendė išieškoti iš jo „Volvo“ vertei prilygstančią sumą, 4 tūkst. eurų.

 

Vilniaus apygardos teismas balandžio 18 dieną atmetė politiko skundą, nesutikęs atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Galutinį tašką šioje byloje antradienį padėjo Aukščiausiasis teismas, dar kartą atmetęs G.Mikolaičio skundą.

Lakstė nuo žurnalistų

Tai – ne pirmas politiko nuotykis kelyje ir darbe. 2006 metų kovą G.Mikolaitis sukėlė avariją, tačiau paspruko iš jos vietos. Politikas buvo nubaustas 3 tūkst. litų bauda.

2008 metais premjerui Gediminui Kirkikui skaitant metinį pranešimą žurnalistai atkreipė dėmesį į besiblaškantį po Seimo rūmus parlamentarą G.Mikolaitį – jis sunkiai orientavosi aplinkoje, pasak liudininkų, nuo jo sklido alkoholio kvapas.

Nuo žurnalistų bėgiojęs ir savo kabinetę užsirakinęs politikas nebuvo patikrintas alkotesteriu.

Vėliau G.Mikolaitis vėl sėkmingai dalyvavo rinkimuose ir ėjo Seimo nario pareigas nuo 2012 iki 2016 metų.

Vairavimas įkaušus – ne dėmė

Vilniaus apylinkės teismui pripažinus G.Mikolaičio kaltę dėl vairavimo išgėrus, partijos kolegoms ši dėmė neužkliuvo ir jis buvo įtrauktas į LSDP kandidatų sąrašą kovo pradžioje vykusiuose savivaldybių rinkimuose.

Skundą atmetęs Vilniaus apygardos teismas atkreipė dėmesį, būdamas kandidatu į Raseinių savivaldybės tarybos narius, jis šios informacijos nepaviešino nei prieš rinkėjus, nei prieš teisėjus.

Išrinktas į tarybą, politikas mandato atsisakė įsiplieskus naujam skandalui – balandžio 9 dieną jį sulaikė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai.

Didelės apimties korupcijos byloje G.Mikolaičiui buvo pareikšti įtarimai dėl padėjimo iššvaistyti turtą. Tyrimas vyksta iki šiol, jis jis tebėra įtariamasis.

Iš viso šioje kyšininkavimo ir svetimo turto iššvaistymo byloje įtarimai pareikšti 5 asmenims, tarp jų ir „Raseinių vandenų“ direktoriui Stanislovui Bartkui.

Tačiau jei skandalas S.Bartkų išvertė iš šio posto, tai jo pavaduotojas strateginiam planavimui G.Mikolaitis liko nepajudinamas.

Turi tvirtą užnugarį?

Rengiant publikacijas apie G.Mikolaitį kilo abejonių dėl jo užnugario vietos politikos užkulisuose – 2018 metų rudenį į „Raseinių vandenų“ direktoriaus pavaduotojo kėdę jis atsisėdo be konkurso, gaudamas „į rankas“ 1,4 tūkst. eurų atlyginimą.

Neatmestina, jog įtaka, pažintys daro savo iki šiol – nors G.Mikolaičio narystė socialdemokratų partijoje sustabdyta, šalinti iš partijos jo neketinama.

Dar kovą S.Bartkus aiškino portalui lrytas.lt, jog dėl drausminės nuobaudos skyrimo G.Mikolaičiui svarstys nauja „Raseinių vandenų“ valdyba, tačiau nieko panašaus neįvyko.

Girtas avariją sukėlęs valdininkas taip ir liko nenubaustas, o pats S.Bartkus po mėnesio įkliuvo STT dėl kyšininkavimo ir svetimo turto iššvaistymo.

Vieni lygesni už kitus

Rengiant publikaciją išaiškėjo ir dvejopi standartai. Pavyzdžiui, neblaivūs prie vairo nutverti valstybės tarnautojai ir jiems prilyginami asmenys – teisėjai, prokurorai, policininkai, politikai, daugelio įstaigų vadovai paprastai darbo netenka be ceremonijų, o šio statuso neturintys veikėjai iš valdiškų postų taip greitai neišmetami.

Pasirodo, pagal įstatymus valstybės tarnautojai gali būti atleisti, jeigu jie ir ne darbo metu būdami girti diskredituoja save ir savo įstaigą.

Tuo tarpu dirbantiems pagal sutartis valdininkams palikta galimybė likti postuose. Kadangi atsakomybė nėra aiškiai apibrėžta, G.Mikolaitis ir kiti nusižengusieji po kelionių „su kvapu“ gali būti ir šalinami iš darbo, ir jame paliekami.

Skirtingai nei G.Mikolaitis, iš postų greitai buvo iškrapštyti girti prie vairo nutverti pareigūnai ir valdininkai: buvusi Nacionalinės žemės tarnybos direktorė Daiva Gineikaitė, Panevėžio teisėja Gražina Kazilionienė, Tauragės prokuroras Eduardas Builisovas ir daugelis kitų.

Bėgant metams rietenos skęstantis Seimas iki šiol nesugebėjo sugriežti atsakomybės valdininkams, įstaigų vadovams, dirbanties pagal darbo sutartis.

Meras: „Pokyčiams reikia laiko“

Naujoji Raseinių valdžia krapštyti iš posto kelių gaideliu virtusio valdininko neskuba.

„Visa situacija yra gerai žinoma. Pastaruoju metu jūsų minėtoje įmonėje vyksta pokyčiai – suformuota nauja valdyba, bus skiriamas naujas direktorius.

Paskyrus naują direktorių, naujasis direktorius galės imtis atitinkamų veiksmų – įstatymų, moralės ir atsakomybės ribose. Ir pokyčiams reikia laiko“, – portalui lrytas.lt dar spalio pabaigoje pareiškė Raseinių rajono meras Andrius Bautronis.

„Informuoju, kad direktoriaus pavaduotojas strateginiam planavimui G. Mikolaitis iki šio laiko tikrai dirba UAB „Raseinių vandenys“, nes iš teismo įmonė jokių dokumentų nėra gavusi apie jam pritaikytą nuosprendį ( gal dėl to, kad įvykis buvo ne darbo dieną ir ne tarnybiniu automobiliu ). Įmonė nuobaudos kol kas nėra taikiusi.

Dėl patraukimo baudžiamojon atsakomybėn byla (korupcijos byla – Red.) dar nebaigta ir pareikšti tik įtarimai. Pasibaigus bylai bus imtasi atitinkamų sprendimų. Be to jau naujai išrinkta valdyba, kuri šiuo metu vykdo naujo direktoriaus atrankos konkursą ir po to jai bus teikiamas svarstyti klausimas dėl įmonės struktūros“, – dar spalio pabaigoje portalui rašė tuometis laikinasis „Raseinių vandenų direktorius Algirdas Kumpikevičius.

Atleisti nesugebama

Panašiai tada aiškino ir Raseinių savivaldybės administracijos direktorius Edmundas Jonyla:

„Raseinių vandenų“ direktoriaus pavaduotojo strategijai Gintauto Mikolaičio veiksmai, įvardinti Jūsų elektroniniame laiške, yra vertintini neigiamai. Atkreiptinas dėmesys, kad Savivaldybės administracija dėl Gintauto Mikolaičio sukelto autoįvykio ir jo neblaivumo, informaciją gavo tik iš viešųjų informacijos šaltinių, o dėl jo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn dėl galimai kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnyba yra žinoma, kad šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas.

Vadovaujantis „Raseinių vandenų“ valdymo struktūra, direktoriaus pavaduotojo strategijai tiesioginis vadovas yra šios įmonės direktorius, kurio kompetencijoje yra priimti atitinkamus sprendimus pavaldinių atžvilgiu.

Tačiau susiklostė tokia situacija, kad nuo 2019 m. balandžio 11 d. įmonės direktorius Stanislovas Bartkus teismo nutartimi buvo nušalintas nuo pareigų (jo atžvilgiu vyksta ikiteisminis tyrimas), o nuo 2019 m. balandžio 15 d. laikinai eiti Įmonės direktoriaus pareigas buvo pavesta vyr. inžinieriui Algirdui Kumpikevičiui.

2019 m. birželio 5 d. buvo atšaukta įmonės valdyba, o nauja valdyba paskirta 2019 m. rugpjūčio 5 d.

Šiuo metu Įmonėje vyksta direktoriaus atrankos konkursas, o jam pasibaigus ir paskyrus naująjį įmonės vadovą, teisės aktų nustatyta tvarka jis priiminės sprendimus Įmonės personalo klausimais.

Savivaldybės administracijos vadovybės nuomone, tiek Administracijos valstybės tarnautojai, tiek jiems prilyginti savivaldybės įmonių vadovai, turi elgtis taip, kad nebūtų diskredituojama Savivaldybės institucija ir atitinkamai reaguos į tai.

Gintautui Mikolaičiui nebuvo paskirta nuobauda už jo padarytą nusižengimą (už vairavimą išgėrus ir avarijos sukėlimą). Darbuotojas nusižengimą įvykdė ne darbo metu, ne su tarnybine įmonės mašina ir tai nėra susiję su darbiniais santykiais, todėl įmonė neturėjo pagrindo skirti jam nuobaudą.

Tačiau šis darbuotojo poelgis diskredituoja gerą įmonės vardą ir už padarytą nusižengimą jis gavo nuobaudą iš teisėtvarkos institucijų“.

Per tą laiką A.Kumpikevičių jau pakeitė nuolatinis „Raseinių vandenų“ direktorius Vaclovas Simonavičius, tačiau realių žingsnių nesiimta: G.Mikolaičio pavardė iki šiol figūruoja šios įmonės portalo administracijos skiltyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.