Vištų gaudytojus vergais pavertę klaipėdietis ir britų pora išgirdo nuosprendį

Klaipėdos rajono gyventojas 56 metų Edikas Mankevičius ir du jo bendrininkai Jungtinės Karalystės piliečiai už žmonių išnaudojimą priverstiniam darbui penktadienį buvo įkalinti penkeriems metams.

E.Mankevičius teisme nesikratė kaltės tik dėl neteisėto šovinių laikymo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
E.Mankevičius teisme nesikratė kaltės tik dėl neteisėto šovinių laikymo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2019, 9:03 AM, atnaujinta Dec 14, 2019, 9:05 AM

E.Mankevičiui už grotų teks praleisti metais ilgiau – jis nuteistas ir už neteisėtą šovinių laikymą.

Dėl šio nusikaltimo lietuvis prisipažino. Tačiau kaltinimus prekyba žmonėmis nuo pat tyrimo pradžios neigė ir jis, ir abu britai.

Tikėjosi prisiteisti daugiau

Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžiu buvo nepatenkinti ne tik nuteistieji. Savo apmaudą bei pyktį liejo ir vištgaudžiais dirbę lietuviai.

Iš viso baudžiamojoje byloje nukentėjusiais buvo pripažinta vienuolika vyrų. Keturi jų pateikė didžiulius neturtinės žalos ieškinius, tačiau teismas juos patenkino tik iš dalies.

Vienas jų savo kančias įvertino 300 tūkst., kitas – 180 tūkst. eurų, tačiau teismas skyrė tik po 3 tūkstančius eurų. Abu vyrai tikino, kad vištų fermose prarado sveikatą ir tapo neįgaliaisiais. Tačiau teismui jie nepateikė tai įrodančių dokumentų.

Dar du nukentėjusieji gaus 5000 ir 2000 eurų kompensacijas.

Tiesa, kai kurie jų Didžiojoje Britanijoje prisiteisė dešimčių tūkstančių eurų atlygius už tai, kad darbdaviai jiems nemokėjo pažadėtų algų.

Vištgaudžiu dirbęs ir sveikatą praradęs dabar 40-metis vyras už patirtą žalą iš dviejų britų verslininkų Didžiosios Britanijos tribunolo sprendimu 2016 metais prisiteisė net 200 tūkst. eurų.

Pateko į šiuolaikinę vergiją

Klaipėdos apygardos teismo paskelbtame nuosprendyje teigiama, kad dėl bendrų neteisėtų kaltinamųjų veiksmų buvo pažeista nukentėjusiųjų teisė į laisvę.

Jiems buvo žadamas legalus darbas ir geras uždarbis, normalios gyvenimo sąlygos, tačiau nuvykus į Angliją realybė pasirodė visiškai kitokia.

Lietuviai gyveno ir dirbo šiuolaikinės vergovės sąlygomis: buitis – baisi, darbo sutartis nesudaryta, nemokėtas atlyginimas.

Piniginės bausmės buvo skiriamos pagal nepagrįstai įvestas taisykles – už nesuplautus indus, pokalbį su kaimynu, patriukšmavimą laisvalaikio metu išgėrus alkoholio ir panašiai.

Nemokėta už viršvalandžius, atostogas, kaip numato Jungtinės Karalystės įstatymai.

Vieno nukentėjusiųjų advokato teigimu, visa tai buvo įrodyta Tribunole, jo sprendimu darbe ir namuose ilgai žemintiems Lietuvos piliečiams išmokėtos kompensacijos.

Britams – smūgis po smūgio

Klaipėdos apygardos teisme byla buvo atversta prieš pusantrų metų.

Teisiami užsienio piliečiai šiame procese dalyvavo nuotoliniu būdu iš Kento teismo salės. Viskas buvo verčiama į anglų ar lietuvių kalbas, todėl teismo procesas užtruko dvigubai ilgiau.

Už prekybą žmonėmis nuteisti 57 metų Jacqueline Hazel Judge ir 59 metų Darrelas Jonas Houghtonas buvo nepatenkinti, kad teisėja per ilgai skaitė nuosprendį. Jie norėjo kuo greičiau išgirsti galutinį nuosprendį.

Britams, kurie teisme prisistatė kaip gyvenimo partneriai, šiuo metu nėra lengva.

Jie ir neteko verslo, ir Jungtinės Karalystės teismo sprendimu vergovės aukomis pripažintiems šešiems lietuviams turės sumokėti daugiau kaip milijoną eurų.

D.J.Houghtonas teigė, kad vištų fermose dirbo daugybė žmonių, tačiau į teismus kažkodėl kreipėsi tik menka jų dalis: „Beveik visi darbuotojai buvo patenkinti, problemų iškilo tik dėl kelių žmonių – nepatenkinti išeidavo savo noru, niekas nieko prievarta nelaikė.“

Teismas nustatė, kad E.Mankevičius sutarė su britais, jog už užmokestį gabens socialiai pažeidžiamus žmones, žadės jiems gerai mokamą darbą, rūpinsis apgyvendinimu savo ar britų nuomojamuose namuose ir išnaudos darbui paukštynuose legaliai neįdarbinant.

Visa tai vyko maždaug šešerius metus – iki 2012-ųjų spalio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.