Plungiškį kaltina sėjant mirtį: paauglys ir vyras mirė, dar trys žmonės sužaloti

„Narkotikų įsigijau sau, jų neplatinau“, – pareiškė prieš teismą stojęs 28 metų plungiškis Valdas Čiuželis. Jis kaltinamas dėl nepilnamečio, apsinuodijusio psichotropinėmis medžiagomis, žūties. Kvaišalai galėjo pražudyti ir vieną jo bičiulį.

V.Čiuželiui pateikti kaltinimai susiję su dviejų Plungės gyventojų žūtimi ir trijų paauglių sveikatos sutrikdymu. Nustatyta, kad visi jie paragavo tos pačios rūšies kvaišalų. <br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
V.Čiuželiui pateikti kaltinimai susiję su dviejų Plungės gyventojų žūtimi ir trijų paauglių sveikatos sutrikdymu. Nustatyta, kad visi jie paragavo tos pačios rūšies kvaišalų. <br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Prieš dvejus metus Berenių kaimo pirtyje per jaunimo vakarėlį, kuriame dalyvavo ir V.Čiuželis, metadonu ir metamfetaminu apsinuodijęs 16-metis staiga pasijuto blogai.<br>R.Neverbicko asociatyvi nuotr.
Prieš dvejus metus Berenių kaimo pirtyje per jaunimo vakarėlį, kuriame dalyvavo ir V.Čiuželis, metadonu ir metamfetaminu apsinuodijęs 16-metis staiga pasijuto blogai.<br>R.Neverbicko asociatyvi nuotr.
Į teisiamųjų suolą Klaipėdoje sėdęs V.Čiuželis kratosi kaltinamų dėl 16-mečio žūties.<br>G.Pilaičio nuotr.
Į teisiamųjų suolą Klaipėdoje sėdęs V.Čiuželis kratosi kaltinamų dėl 16-mečio žūties.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Čiuželiui pateikti kaltinimai susiję su dviejų Plungės gyventojų žūtimi ir trijų paauglių sveikatos sutrikdymu. Nustatyta, kad visi jie paragavo tos pačios rūšies kvaišalų. <br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
V.Čiuželiui pateikti kaltinimai susiję su dviejų Plungės gyventojų žūtimi ir trijų paauglių sveikatos sutrikdymu. Nustatyta, kad visi jie paragavo tos pačios rūšies kvaišalų. <br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 7, 2020, 8:48 PM, atnaujinta Jan 7, 2020, 9:10 PM

V.Čiuželiui pateikti kaltinimai susiję su dviejų Plungės gyventojų žūtimi ir trijų paauglių sveikatos sutrikdymu. Nustatyta, kad visi jie paragavo tos pačios rūšies kvaišalų.

Prieš dvejus metus Berenių kaimo pirtyje per jaunimo vakarėlį, kuriame dalyvavo ir V.Čiuželis, metadonu ir metamfetaminu apsinuodijęs 16-metis staiga pasijuto blogai.

Kai jis sukniubo, draugai iškvietė greitąją pagalbą, bet medikai vaikinui jau nebegalėjo padėti – po kelių valandų jis mirė ligoninėje.

Tų pačių metų gruodį V.Čiuželis Plungėje, savo tėvų bute, linksminosi su bendraamžiu Kaziu Zaboru, irgi priklausomu nuo narkotikų. Po šio pokylio svečias nepakilo iš lovos.

Iš pradžių manyta, kad K.Zaborą mirtis draugo bute ištiko dėl širdies nepakankamumo, bet vėliau paaiškėjo, jog jis, kaip ir miręs 16-metis, vartojo tokias pat psichotropines medžiagas.

Plungės medikai beveik tuo pat metu kovojo dėl dar šešių metadono ir metamfetamino mišiniu apsinuodijusių paauglių gyvybės.

Narkotikų pirko tik sau?

Anksčiau teistas V.Čiuželis kaltinamas laikęs ir platinęs nepilnamečiams pavojingas medžiagas net po to, kai jo bičiulis K.Zaboras, galimai perdozavęs kvaišalų, atsisveikino su šiuo pasauliu.

Žmogaus psichiką veikiantį metadono ir metamfetamino mišinį narkomanai vadina „gaidžiu“.

Pasak jų, toks kvaišalų kokteilis suteikia energijos, bet jo negalima užsigerti alkoholiu.

Klaipėdos apygardos teisme iš dalies prisipažinęs kaltu dėl psichotropinių medžiagų įgijimo ir laikymo V.Čiuželis neigė parūpinęs „gaidžio“.

Teisme liudijusi mirusio vaikino motina Daiva ir sesuo Erika tuo netiki. Po tragedijos 16-mečio draugai joms kuždėjo, kad kvaišalai Plungėje plūsta iš V.Čiuželio rankų.

„Mes buvome labai artimi, iki šiol negaliu nurimti. Sūnaus draugai Plungėje dabar važinėja automobiliais, o jis guli po žeme“, – teisme raudojo jaunėlį brolį savo bute priglaudusi Erika.

Reikalauja atlyginti žalą

Sūnaus netekusi plungiškė prisiminė, kad tą dieną jo nuotaika buvo permaininga: „Sūnus nenorėjo važiuoti į pirtį. Dukros bute mes visi dar kartu papietavome.

Sūnus prasitarė paskutinį kartą ten vykstąs, paprašė pinigų – daviau keturis eurus cigaretėms.“

Prieš pat vidurnaktį motina bandė mobiliuoju telefonu per feisbuką susisiekti su sūnumi, bet interneto ryšio nebuvo.

Kitą dieną iš dukters sužinojo kraupią naujieną – sūnus mirė ligoninėje.

Motina pasakojo, kad vaikinui didelę įtaką darė draugai. 16-metis su jais ne kartą linksminosi Berenių pirtelėje.

Tėvai nežinojo, kuo sūnus ten užsiima, nepastebėjo, kad jis būtų įjunkęs į narkotikus.

Sūnaus netekusi moteris teismui pateikė civilinį ieškinį dėl 30 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo.

Į pirtelę – su kvaišalais

2018 metų lapkričio 10-ąją Berenių (Babrungo seniūnija) kaimo pirtyje linksminosi apie dvidešimt jaunuolių. Tarp jų buvo ir merginų, nepilnamečių.

„Vakarėlio dalyviai iš anksto susimetė po dešimt eurų, kiekvienas dar turėjo atsivežti alkoholio butelį“, – teisme pasakojo V.Čiuželis.

Plungiškis neslėpė iš namų pasiėmęs maždaug pusantro gramo psichotropinių medžiagų savo reikmėms.

Pasak jo, tokių kaip jis pirtininkų vakarėlyje buvo ne vienas.

V.Čiuželis sakė pirtyje matęs apsvaigusių nuo kvaišalų jaunuolių: „Aš tada blogai jaučiausi, savųjų nevartojau ir kitiems nesiūliau. Pasiėmiau dėl visa ko, kad turėčiau, jeigu kiltų noras.“

Po pietų gautas pranešimas, kad vienas galimai narkotikų perdozavęs jaunuolis guli be gyvybės ženklų. Atvykęs pareigūnai keliolika jaunuolių susodino į autobusą ir nuvežė į policiją.

Teisme dalijosi patirtimi

Įkliuvo ir anksčiau už kvaišalus jau teistas 21 metų plungiškis Mindaugas Skrinskis – per kratą pas jį rasta psichotropinių medžiagų.

Vyras tvirtino maišelį su 2,3 gramo balkšvų miltelių įsigijęs iš V.Čiuželio.

Su kvaišalais kišenėje į Berenius atvykęs V.Čiuželis tąkart stebuklingai išvengė nuodugnesnės patikros, net nebuvo įsodintas į autobusą.

„Pirtyje buvau palikęs striukę. Nubėgau jos pasiimti, o kai grįžau, autobusas su draugais jau buvo išvažiavęs“, – pasakojo liūdnai pasibaigusio vakarėlio dalyvis.

V.Čiuželis aiškino 5–6 gramus metadono ir metamfetamino mišinio už 50 eurų įsigijęs sau Kaune. Stogdengiu, dirbančiu pagal užsakymus, prisistatęs plungiškis sakė kvaišalus vartodavęs nereguliariai, dažniausiai savaitgaliais.

„Iš gramo miltelių galima sutaisyti tris dozes, kvaišinančias kelias valandas. Juos galima uostyti paskleidus takeliu, vartoti sumaišius su gėrimais.

Pardavėjai tikrosios „gaidžio“ receptūros niekam neatskleidžia“, – sukaupta patirtimi teisme dalijosi V.Čiuželis.

Prieš mirtį buvo apkvaišęs

Kvaišalų įgijimu, laikymu ir platinimu nepilnamečiams, sunkiu sveikatos sutrikdymu dėl neatsargumo apkaltintam V.Čiuželiui gresia nelaisvė iki 12 metų.

Teisėsaugininkai nujautė, kad šis vyras vienaip ar kitaip galėjo prisidėti ir prie K.Zaboro, kurio organizme buvo aptikta metadono ir metamfetamino pėdsakų, ūmios mirties.

„Jis buvo atvykęs pas mane – atrodė prastai, nes ilgai girtuokliavo. Nupirkau degtinės butelį, alaus. Gėrėme iki paryčių, o kitą dieną jis mirė“, – draugo gyvenimo saulėlydį prisiminė V.Čiuželis.

Plungės policijai keistoka K.Zaboro mirtis jokių įtarimų nesukėlė. Tik vėliau, pakartotinai patikrinus jo kraujo ir šlapimo mėginius, nustatyta, kad jis vartojo psichotropines medžiagas.

Alkoholio velionio organizme neaptikta, todėl tikėtina, kad ir K.Zaborą ūmi mirtis galėjo ištikti perdozavus pavojingų psichotropinių medžiagų, kurių turėjo V.Čiuželis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.