Merginą apginti norėjusio vyro žudikui – laisvė: taip ir išvengė kalėjimo gulto

Nužudė žmogų, tačiau už tai nebus baudžiamas. Kauno apygardos teismas nusprendė, kad Andrejų Burakovskį, kuris beveik prieš 19 metų nužudė merginą gynusį Rolandą Grybauską, nuo bausmės išgelbėjo senatis.

A.Burakovskis buvo patekęs į ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąrašą.
A.Burakovskis buvo patekęs į ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąrašą.
A.Burakovskis buvo patekęs į ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąrašą.
A.Burakovskis buvo patekęs į ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąrašą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-06 09:20

Žmogžudystė buvo įvykdyta 2001 metų birželį. Tuo metu dar nepilnametis A.Burakovskis su klasės draugais Daktarų gaujos valdytame restorane „Vilula“ šventė vidurinės mokyklos baigimą.

Po vidurnakčio jis kartu su klasės draugu Kęstučiu Tepeliu paslapčia nuo tėvų ir pedagogų išėjo į visą parą veikiančią parduotuvę „Broliai juodvarniai“ nusipirkti alkoholio.

Prie parduotuvės vaikinai užpuolė cigarečių nusipirkti atėjusią Jurgitą – vienas jai smogė kumščiu į galvą ir dūrė peiliu į šlaunį.

Šventė ir po nužudymo

Kai mergina parkrito, jaunuoliai ėmė tikrinti jos kišenes ir radę raktus svarstė, kad reikėtų užeiti į jos butą. Bet išgirdęs triukšmą ginti sumuštos merginos išbėgo jos kaimynas R.Grybauskas. Šį 35 metų vyriškį pakirto A.Burakovskio dūris peiliu.

Po žmogžudystės vaikinai lyg niekur nieko grįžo į „Vilulą“. Kruvinus marškinius pakeitę megztiniais jie toliau šėlo su klasės draugais ir paprašė, jog prireikus jie paliudytų, jog niekur nebuvo išėję.

Kad netoliese buvo įvykdyta žmogžudystė, nieko neįtarė ir K.Tepelio tėvas Artūras – buvęs Kauno policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos komisaras. Tuo metu jis vadovavo vienai saugos tarnybai, kuri prižiūrėjo abiturientų puotą.

Pabėgo po nuosprendžio

Netrukus įtariamieji buvo sulaikyti. Ikiteisminio tyrimo metu jie dažnai keitė parodymus, vertė kaltę vienas kitam.

Kauno apygardos teismas 2003 metų rugsėjį A.Burakovskį pripažino kaltu nužudžius R.Grybauską ir nuteisė kalėti 10 metų. Tai maksimali bausmė, kokią už žmogžudystę galima skirti nepilnamečiui.

K.Tepelys buvo pripažintas kaltu tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir nuteistas 3 metų laisvės atėmimu.

Kauno kolegijos studentu per tą laiką tapęs A.Burakovskis nuosprendį apskundė, tačiau Apeliacinis teismas 2004 metų lapkritį skundą atmetė.

Laisvėje buvęs žudikas nepanoro keliauti į kalėjimą ir po kelių savaičių – 2005 metų sausį – spruko iš Lietuvos.

Kreipėsi į emigrantus

Kad A.Burakovskis pradingo, policijos pareigūnai sužinojo tik 2005 metų kovą. Tuomet buvo pradėta oficiali jo paieška, o 2005 metų liepą išduotas ir Europos arešto orderis.

Ilgai apie bėglį nieko nebuvo žinoma. Tik 2018 metais policija gavo informacijos, kad A.Burakovskis su suklastotu svetimu pasu slapstosi Didžiojoje Britanijoje.

Pareigūnai kreipėsi į šioje šalyje gyvenančius lietuvius emigrantus ir prašė suteikti informacijos apie bėglį.

Nors buvo išduotas naujas Europos arešto orderis, A.Burakovskio sulaikyti taip ir nepavyko. Nepadėjo ir tai, kad žudikas buvo įtrauktas į labiausiai ieškomų Europos nusikaltėlių sąrašą.

Bausmė – nebetikslinga

Neseniai nuleidę rankas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai kreipėsi į teismą, kad jis nuspręstų, ar galima A.Burakovskiui taikyti senatį ir atleisti nuo bausmės.

Teikimą išnagrinėjusi Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad po A.Burakovskio pabėgimo apkaltinamojo nuosprendžio vykdymo senatis sustojo.

Tačiau, teismo nuomone, senatis negali būti sustojusi neribotą laiką: „Praėjus ilgam laikui po nuosprendžio įsiteisėjimo ir nepradėjus jo vykdyti bausmės vykdymas tampa netikslingas, nes praranda savo prevencinę reikšmę ir nebeatitinka bausmės paskirties tikslų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.