Plungės daugiabutyje sprogimą sukėlęs recidyvistas lieka laisvėje, jo bendrininkas perduotas mamos globai

Plungiškiai, gyvenantys A. Vaišvilos gatvės 31-ojo namo trečiojoje laiptinėje, iki šiol su siaubu prisimena ankstyvą praėjusios žiemos rytą, kuomet juos iš lovų išvertė didžiulis garsas. Iki tol ramiai miegojusius žmones pažadino stiprus sprogimas, po kurio iškart ant kojų sukilo visos specialiosios tarnybos.

  Plungės daugiabutyje sprogimą sukėlęs recidyvistas lieka laisvėje, jo bendrininkas perduotas mamos globai.<br> lrytas.lt koliažas
  Plungės daugiabutyje sprogimą sukėlęs recidyvistas lieka laisvėje, jo bendrininkas perduotas mamos globai.<br> lrytas.lt koliažas
 Garsiosios sprogimo laiptinėje istorijos kaltininkai.<br> G.Karmonienės nuotr.
 Garsiosios sprogimo laiptinėje istorijos kaltininkai.<br> G.Karmonienės nuotr.
 Plungės daugiabutyje sprogimą sukėlęs recidyvistas lieka laisvėje, jo bendrininkas perduotas mamos globai.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
 Plungės daugiabutyje sprogimą sukėlęs recidyvistas lieka laisvėje, jo bendrininkas perduotas mamos globai.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė Karmonienė, zemaiciolaikrastis.lt

Feb 10, 2020, 3:07 PM, atnaujinta Feb 11, 2020, 2:39 PM

Klaipėdos apskrities policijos vadovo nurodymu Plungėje net buvo įvestas sprogimo grėsmės likvidavimo planas, mat įtarta, kad susprogdintas galingas pirotechninis užtaisas. Ikiteisminis tyrimas, aiškinantis sprogimo aplinkybes, užtruko daugiau nei pusmetį ir tik praėjusių metų pabaigoje persikėlė į Plungės apylinkės teismo rūmus. Kaltinamųjų suole atsidūrę trys plungiškiai sausio 24-ąją išgirdo ir teismo verdiktą.

Kaltinamieji – net trys

Kaip jau anksčiau rašėme, atliekant ikiteisminį tyrimą pareigūnų akiratin pirmiausia pakliuvo 1962-aisiais gimęs Arūnas Augustinaitis. Būtent jo pečius užgulė atsakomybė dėl sprogimo daugiabučio namo laiptinėje.

Pareigūnų dėmesį vyras patraukė dėl to, kad jo bute buvo aptiktas šaunamasis ginklas. Tyrėjai rado ir šovinių, signalinę raketą, fakelą bei petardų.

Bet garsiajai istorijai persikėlus į teismą, paaiškėjo, kad šioje byloje – net trys kaltinamieji. A. Augustinaičiui draugiją teisme palaikė du jauni vyrai – 1996-aisiais gimęs Dainius Kesminas bei metais už jį jaunesnis Eimantas Vaištaras.

Pastarieji kaltinti viešosios tvarkos pažeidimu bei turto sunaikinimu ar sugadinimu visuotinai pavojingu būdu. Vyriausiam iš trijulės teko atsakyti už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Prisidirbo būdami girti

Išsiaiškinta, kad lemtingą praėjusių metų vasario 6-osios rytą trijulė buvo girta, tačiau tai jiems nesutrukdė veikti bendrininkų grupe ir savo veiksmais sutrikdyti viešąją visuomenės rimtį ir tvarką. Maža to, plungiškiai veikė iš anksto susitarę ir viską suplanavę.

Teismas nustatė, kad sprogmuo – petarda „Dum-Bum 50“ – buvo paimta iš D. Kesmino garažo ir atsinešta prie minėto daugiabučio. Tada D. Kesminas įkišo koją tarp pravertų laiptinės durų, kad šios neužsidarytų, kol E. Vaištaras žiebtuvėliu uždegs petardos knatą. Uždegtas sprogmuo buvo įsviestas į laiptinę.

Jam sprogus, trečiosios laiptinės gyventojai pašoko iš miego. Išsigandę žmonės negalėjo suvokti, kas įvyko. Sprogimas apgadino vieno buto duris, nukentėjo ir laiptinės durys, išdužo stiklas, sutrūkinėjo sienų tinkas. Gyventojus ne juokais išgąsdino ne tik didžiulis garsas, bet ir vaizdas, kurį jie išvydo pravėrę savo būtų duris – visa laiptinė skendėjo dūmuose.

Persigandę žmonės suskubo kviestis policijos bei ugniagesių pagalbos. Laimei, paaiškėjo, kad niekas neužsidegė.

Nuostolius atlygino

Į įvykio vietą atlėkusios specialiosios tarnybos pirmiausia apžiūrėjo elektros skydinę. Bijota, kad kas nors neužsidegtų.

Nušilę darbavosi ir Plungės rajono policijos komisariato bei Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos tyrėjai, Kriminalistinių tyrimų tarnybos specialistai, „Aro“ ir kiti pareigūnai. Plungėje buvo įvestas sprogimo grėsmės likvidavimo planas.

Nedelsiant buvo apklausti namo gyventojai, ištardyti ir pirotechnikos gaminių pardavėjai. Pareigūnų darbas rezultatų davė jau kitą dieną. Jie sulaikė sprogdinimu įtariamą pusamžį plungiškį – A. Augustinaitį. Vėliau į pareigūnų rankas pakliuvo ir jo bendrai, dėl kurių poelgio būta ne tik išgąsčio, bet ir nuostolių.

Antai moteriškė, kurios buto durys buvo apgadintos, patirtą žalą įvertino 50 eurų. Dar 278 eurų nuostolį patyrė namo bendrija. Tiesa, žalą kaltinamieji atlygino dar iki teismo.

Gailėjosi taip pasielgę

Apklausiami teisme vyrai kaltę pripažino ir tikino labai besigailintys. Dėl to byla buvo išnagrinėta sutrumpinto proceso tvarka, o bausmės sumažintos trečdaliu.

A. Augustinaitį teismas nubaudė lygtine laisvės atėmimo bausme pusmečiui. Dar jam skirtas įpareigojimas tęsti darbą. Reikia tikėtis, kad šį kartą vyras pasimokys iš klaidų, nes jis ir anksčiau teistas, tik teistumas jau išnykęs.

O štai D. Kesminas prisidirbo būdamas recidyvistu. Jam teismas skyrė subendrintą metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Tuo pačiu nuosprendžiu jis įpareigotas tęsti darbą ir nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

Lengviausiai išsisuko trečiasis trijulės narys – E. Vaištaras. Jis nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas ir perduotas mamos atsakomybei pagal laidavimą.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.