Trijų žmonių žudikas savo kaltės nepripažįsta ir veržiasi į laivę iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus

Tris žmones Rusijoje nužudęs ir Lietuvoje už šiuos nusikaltimus laisvės atėmimu iki gyvos galvos nuteistas 62 metų visaginietis Andrejus Družininas apie laisvę ir toliau galės tik pasvajoti.

Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Kalinys ne kartą buvo nusižengęs ir įkalinimo įstaigoje.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 29, 2020, 4:23 PM, atnaujinta Apr 29, 2020, 4:47 PM

Jau 22 ir 8 mėnesius už grotų praleidęs žudikas pasinaudojęs įstatymų suteikta galimybe prašė teismo įkalinimą iki gyvos galvos pakeisti į terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Šiemet jau du kartus Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikimą dėl bausmės sušvelninimo A.Družininui išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas abu kartus jo netenkino.

Pagrobė odinę striukę ir rankinę

Tris žmogžudystes A.Družininas kartu su bendrininku Baltarusijos piliečiu Vasilijumi Vasiljevu Rusijoje įvykdė 1995 metais.

Į Rusiją iš Lietuvos atvykęs A.Družininas įsigijo revolverį „Luger R-22“ su 50 šovinių.

Pirmąja A.Družinino auka tapo lietuvis vardu Raimondas, kurio tapatybė taip ir nebuvo nustatyta.

Su Raimondu V.Vasiljevas ir A.Družininu susipažino Voronežo turguje 1995 metų kovo mėnesį. Čia A.Družininas pardavinėjo savo automobilį VAZ-2101.

Su turguje sutiktu Raimondu lietuviškai pasikalbėjęs A.Družininas pasiūlė jam pasivažinėti po Voronežą.

Auką užkasė miške

Į automobilį įsėjo ir V.Vasiljevas, kuriam A.Družininas vėliau liepė vairuoti, o pats atsisėdo ant galinės sėdynės, už priekinėje sėdynėje įsitaisiusio Raimondo.

Po to A.Družininas paprašė bendrininko sustoti ir nušovė Raimondą.

Nuvažiavę pas netoliese gyvenantį pažįstamą žudikai pasiskolino kastuvą ir auką užkasė miške.

Iš nužudytojo A.Družininas paėmė odinę striukę, rankinę ir aplanką su dokumentais.

Sudomino žinia apie parduotą butą

Po to bendrininkų keliai išsiskyrė, tačiau tų pačių metų pabaigoje A.Družininas vėl atvažiavo pas V.Vasiljevą kartu su kauniečiu Romanu T. ir iš Minsko paimta Romano drauge A.S.

Trijulė į Rusiją atvažiavo Romano T. automobiliu VAZ-2121 „Niva“.

V.Vasiljevui A.Družininas iškart pasakė, kad Romanas T. neseniai Kaune pardavė butą, turi 8 tūkstančius JAV dolerių, ir pasiūlė jį nužudyti.

Nušovė du žmones

Pagal iš anksto sukurptą planą važiuojant į Voronežą V.Vasiljevas paprašė automobilį vairavusio Romano T. sustoti – neva jis norįs į tualetą.

Kai automobilis sustojo, A.Družininas šovė vairuotojui į galvą. Tuo metu V.Vasiljevas sugriebė vairuotojo draugę, kuriai A.Družininas taip pat šovė į galvą.

Išnešus aukas iš automobilio Romanui T. ir jo draugei į galvą dar kartą šovė V.Vasiljevas.

Lavonus bendrininkai užkasė miške, o pistoletą išmetė į upę.

Apžiūrėję automobilį žudikai jokių JAV dolerių nerado. Jų grobiu tapo tik pas Romaną T. rasti du tūkstančiai rublių ir pats automobilis, kurį jie pardavė už 3 tūkstančius 200 JAV dolerių.

Skyrė griežčiausią bausmę

Už šiuos nusikaltimus Vilniaus apygardos teismas 1998 metų lapkričio 11 dieną A.Družininą nuteisė mirties bausme pakeičiant ją laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

V.Vasiljevas Lietuvai nebuvo išduotas. Jis buvo teisiamas Rusijoje.

Per parengtinį tardymą kaltu prisipažinęs V.Vasiljevas nuodugniai papasakojo, kaip buvo įvykdyti nusikaltimai, pasodė, kur užkastos aukos.

Remiantis įtariamojo parodymais buvo rastas ir į upę išmestas revolveris, kuriuo buvo nužudyti trys žmonės.

V.Vasiljevo parodymų dėka buvo atskleistas ir lietuvio vardu Raimondas nužudymas – apie tokį nusikaltimą teisėsaugininkai nežinojo.

Rusijos Kursko srities teisme duoti V.Vasiljevo parodymai buvo pagarsinti ir teisiant A.Družininą Vilniaus apygardos teisme.

Pats A.Družininas nei per parengtinį tardymą, nei teisme kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų neprisipažino ir tvirtino, kad jį bandydamas palengvinti savo padėtį apkalbėjo V.Vasiljevas.

Teikė malonės prašymą

Savo kaltės A.Družininas nepripažino ir vėliau.

Jam paskelbtą nuosprendį A.Družininas apskundė Lietuvos apeliaciniams teismui, tačiau šis teismas žudiko skundą atmetė.

Iki gyvos galvos nuteistas ir į Lukiškių kalėjimą atlikti bausmės perkeltas A.Družininas 2012 metais Lietuvos Prezidentui pateikė malonės prašymą, tačiau šis prašumas nebuvo patenkintas.

2017 metais A.Družininas iš Lukiškių kalėjimo buvo perkeltas į Pravieniškių pataisos namus, tačiau jau po trijų mėnesių vėl buvo sugrąžintas į Lukiškes.

Pravieniškių pataisos namuose A.Družininas vėl atsidūrė pernai vasario 13 dieną, kai Lukiškių kalėjimo kalinius imta iškeldinti iš šios įkalinimo vietos.

Jau po mėnesio, pernai kovo 28 dieną A.Družininas iš Pravieniškių pataisos namų buvo perkeltas į Šiaulių tardymo izoliatorių, kur kali iki šiol.

Gavo 40 drausminių nuobaudų

Per daugiau ne 22 už grotų praleistus metus A.Družininas už drausmės pažeidimus buvo baustas 40 kartų, o už gerą elgesį skatintas 5 kartus.

Lukiškių kalėjimo, kuriame A.Družininas praleido daugiausia laiko, administracija konstatavo, kad šis kalinys emocionaliai reaguoja į gyvenimo įvykius, jam nepalankiose situacijoje yra linkęs konfliktuoti, turi išankstinę nuostatą įvairiais klausimais.

Tiesa, Šiaulių tardymo izoliatoriaus, į kurį A.Družininas buvo perkeltas pavasarį, specialistai pastebėjo, kad šis kalinys į jų akiratį dėl drausmės pažeidimų buvo patekęs tik kartą. Pas kalinį buvo rasta alkoholio kvapą skleidžiančio skysčio, tačiau tąkart apsiribota A.Družinino elgesio apsvarstymu ir drausminė nuobauda jam nebuvo paskirta.

Palaiko santykius su artimaisiais

Teikimą dėl bausmės sušvelninimo A.Družininui Šiaulių apygardos teismui dar pernai gruodžio 17 dieną pateikę Šiaulių tardymo izoliatoriaus specialistai sakė, kad šis kalinys turi aukštesnįjį išsilavinimą, yra įgijęs inžinieriaus technologo specialybę.

Laisvės atėmimo bausme nuteistas kalinys taip pat nėra nutraukęs saitų su savo artimaisiais. A.Družininas dažnai bendrauja su sūnumi bei žmonos broliu, kartais susiskambina su žmona, kuri kaip ir sūnus gyvena užsienyje. Artimieji kalinį remia nedidelėmis pinigų sumomis.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus specialistai taip pat nurodė, kad A.Družininas iki šios nepripažįsta kaltės dėl nusikaltimų, už kuriuos jis buvo nuteistas. Todėl negalima nieko pasakyti apie nuteistojo požiūrį į padarytą nusikaltimą ir nusikaltimo pasekmes visuomenei.

A.Družinino prašymą dėl bausmės sušvelninimo nagrinėjusi teisėjų kolegija pabrėžė, kad ši aplinkybė neabejotinai parodo itin atsainų asmens požiūrį į visuomenėje priimtas elgesio ir moralės normas.

A.Družinino prašymo sausio 15 dieną netenkinusi Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad priimant sprendimą būtina atsižvelgti ne tik į nuteistojo elgesį bausmės atlikimo laikotarpiu, bet ir į visumą aplinkybių, leidžiančių švelninti bausmę nuteistajam.

Apeliacinį skundą tenkino iš dalies

Jam nepalankų Šiaulių apygardos teismo sprendimą A.Družininas apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

Apeliacinį skundą vasario mėnesį išnagrinėjusi Apeliacinio teismo teisėjų kolegija jį tenkino iš dalies ir teikimą dėl bausmės sušvelninimo A.Družininui perdavė nagrinėti Šiaulių apygardos teismui iš naujo.

Tokį sprendimą Apeliacinio teismo teisėjų kolegija motyvavo tuo, kad Šiaulių apygardos teismas, nagrinėdamas Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikimą dėl bausmės sušvelninimo, neturėjo visų įstatymo reikalaujamų duomenų – nebuvo pateikta socialinio tyrimo išvada, kad būtų galima visapusiškai įvertinti A.Družinino nusikalstamo elgesio riziką ateityje.

Nerado pagrindo sušvelninti bausmę

Antrą kartą Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikimą dėl bausmės sušvelninimo A.Družininui šią savaitę išnagrinėjusi Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija įvertino visus duomenis, tarp jų ir socialinio tyrimo išvadą.

Teismas nusprendė, kad šiuo metu nėra pagrindo A.Družininui paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti į terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija konstatavo, kad, nors A.Družininas kali jau daugiau nei 20 metų, jam vis dar nustatomi net septyni kriminogeniniai veiksniai – informacija apie teisės pažeidimus, smurtinis elgesys, susijęs su alkoholio vartojimu, darbinės patirties stygius, finansinio stabilumo trūkumas, netinkamas gyvenimo stiliaus pasirinkimas, savitvardos stoka, kriminalinės subkultūros toleravimas.

Be to, nuteistasis iki šiol nepripažįsta savo kaltės, mano, kad yra nubaustas neteisingai. A.Družininas nepripažįsta ir jam paskirtų drausminių nuobaudų paskyrimo pagrįstumo atliekant laisvės atėmimo bausmę, dėl padarytų nuobaudų kaltina kitus asmenis.

Teismo nuomone, nuteistojo siekis, pakeitus laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme, išeiti į laisvę negali turėti prioriteto prieš visuomenės interesą būti apsaugotai nuo nusikalstamų veikų bei prieš nukentėjusiųjų interesą, kad žiaurius nusikaltimus įvykdęs asmuo tinkamai atsakytų ir būtų izoliuotas nuo visuomenės iki gyvos galvos.

Į teismą vėl galės kreiptis po metų

Viltis išeiti į laisvę nuteistiesiems iki gyvos galvos, kurių Lietuvoje yra per šimtas, sužibo pernai, kai Seimas pritarė Teisingumo ministerijos pateiktoms pataisoms dėl bausmių persvarstymo.

Prašyti sušvelninti bausmę iki gyvos galvos įkalinti asmenys gali jau po dvidešimties kalėjime praleistų metų.

Atmetus jų prašymą tokie kaliniai vėl į teismą dėl bausmės sušvelninimo gali kreiptis jau po metų.

Iškart į laisvę neišeitų

Į teismą dėl bausmės sušvelninimo gali tik tie nuteistieji iki gyvos galvos, kurie atitinka penkis nurodytus kriterijus: nepriekaištingo elgesio, socialinės reabilitacijos plane nurodytų priemonių vykdymo, sumažėjusios nusikalstamumo rizikos, nuteistojo pripažinimo, kad bausmė padarė poveikį jam pačiam. Be to, nuteistasis privalo būti atlyginęs bent dalį priteistos sumos už nukentėjusiesiems padarytą žalą.

Tokius prašymus nagrinėja apygardos teismai. Šių teismų sprendimai gali būti apskųsti Apeliaciniam teismui.

Net ir patenkinus prašymą dėl bausmės sušvelninimo, kalėjimo vartai nuteistiesiems iki gyvos galvos atsivertų ne iš karto. Už grotų jie turėtų praleisti dar nuo 5 iki 10 metų.

Tai priklausytų nuo prašymą pakeisti įkalinimą iki gyvos galvos į terminuotą laisvės atėmimą išnagrinėjusio teismo sprendimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.