Po operacijos „Grill London“ restorane už grotų atsidūrusio lenktynininko ryšiai veda pas E. Daktarą

Po operacijos, kurią prieš bendrovę „Grill London“ šią savaitę surengė finansinių aferų tyrėjai, už grotų atsidūręs Ernestas Staponkus – spalvinga asmenybė. Jis daug kartų tapo Lietuvos autokroso čempionu ir keturis sykius sėdo į teisiamųjų suolą.

 Už grotų atsidūrusio „Grill London“ vadovo ryšiai veda pas E. Daktarą ir kitus nusikalstamo pasaulio šulus.<br> Lrytas.lt koliažas
 Už grotų atsidūrusio „Grill London“ vadovo ryšiai veda pas E. Daktarą ir kitus nusikalstamo pasaulio šulus.<br> Lrytas.lt koliažas
Iškaba „Grill London“<br>T.Bauro nuotr.
Iškaba „Grill London“<br>T.Bauro nuotr.
 Eurai.<br> Policijos nuotr.
 Eurai.<br> Policijos nuotr.
Enrikas Daktaras<br>D.Umbraso nuotr.
Enrikas Daktaras<br>D.Umbraso nuotr.
Už grotų uždarytam E.Staponkui teko nusivilkti lenktynininko aprangą.
Už grotų uždarytam E.Staponkui teko nusivilkti lenktynininko aprangą.
Iškaba „Grill London“<br>T.Bauro nuotr.
Iškaba „Grill London“<br>T.Bauro nuotr.
Enrikas Daktaras<br>T.Bauro nuotr.
Enrikas Daktaras<br>T.Bauro nuotr.
Iškaba „Grill London“<br>T.Bauro nuotr.
Iškaba „Grill London“<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 4, 2020, 11:33 AM, atnaujinta Jul 4, 2020, 8:40 PM

Praeityje su Šilinių gauja sietas ir pažintimis su nusikalstamo pasaulio šulais besididžiavęs E.Staponkus vis mėgdavo pabrėžti, kad Henriko Daktaro sūnaus Enriko vestuvėse buvo vyriausiasis pabrolys.

E.Staponkus teistas keturis kartus, tačiau iki šiol jam pavykdavo išvengti didesnės bausmės – būdavo apsiribojama piniginėmis baudomis.

Pinigai – nusikaltėliui

Ilgų įkalinimo metų E.Staponkui pavyko išvengti ir kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai 2009 metais jam pateikė įtarimus dėl didelės vertės turto pasisavinimo ir dokumentų klastojimo.

Tuomet pareigūnai ikiteisminį tyrimą pradėjo sužinoję, kad dvi tuo pačiu adresu Vilniuje registruotos bendrovės E.Staponkaus vadovaujamai viešajai įstaigai „Autokrosas“ pradėjo pervedinėti dideles sumas.

Iš viso per kelis kartus buvo pervesta apie 800 tūkstančių litų kaip parama sportui. Tačiau pinigai greitai iš klubo išgaruodavo – juos išgrynindavo pats E.Staponkus ir išdalindavo su nusikaltėlių pasauliu susijusiems savo draugams arba pasiimdavo sau.

Pareigūnai nustatė, kad iš pradžių autokroso čempionas išgrynino kaip paramą gautus 395 tūkstančius litų ir perdavė Prancūzijoje gyvenančiam triskart teistam Robertui Dobrovolskiui.

Parama – narkotikams?

Kai pinigai buvo perduoti, netrukus R.Dobrovolskį ir buvusį E.Staponkaus trenerį, taip pat daugkartinį autokroso čempioną, už prekybą narkotikais sulaikė Prancūzijos policijos pareigūnai.

R.Dobrovolskis po kiek laiko buvo paleistas, o treneris atsidūrė už grotų.

Po šio sulaikymo buvo tiriama, ar sportui remti skirti pinigai nebuvo panaudoti prekybai narkotikais, tačiau įrodymų šiai versijai pagrįsti nebuvo gauta.

Mašina kažkur išgaravo

FNTT tyrėjams tuomet taip ir nepavyko nustatyti, kur E.Staponkus padėjo likusius 400 tūkstančių litų, gautų kaip paramą.

Šiuos pinigus grynaisiais pasiėmė pats E.Staponkus ir nurodė, kad už juos bus perkamas sportinis automobilis.

Prie dokumentų iš tiesų buvo pridėta pirkimo ir pardavimo sutartis, pagal kurią klubas už septynerių metų automobilį „Volkswagen Polo“ sumokėjo 100 tūkstančių eurų.

Bylą tyrę pareigūnai buvo įsitikinę, kad ši pirkimo sutartis – fiktyvi. Mat tokio modelio automobiliai brangiausiai gali kainuoti 15 tūkstančių eurų.

Tačiau ši skandalingai pradėta byla baigėsi šnipštu. Nors E.Staponkus buvo pripažintas kaltu, 2011 metais teismas jam skyrė simbolinę piniginę baudą.

Apsimetė policininku

Vos įsiteisėjus šiam nuosprendžiui E.Staponkus įsipainiojo į dar vieną kriminalinę istoriją – kartu su savo bendru Arnoldu Kamantausku užpuolė vieną Telšių verslininką.

Prie savo automobilyje sėdinčio verslininko priėjo E.Staponkus ir, prisistatęs policijos pareigūnu, ištempė lauk, parklupdė ant kelių ir rankas surakino antrankiais.

Abu policininkais apsimetę užpuolikai reikalavo, kad verslininkas prisipažintų pavogęs iš sportinio E.Staponkaus automobilio katalizatorius. Tačiau kai verslininkas ėmė grasinti, kad paskambins pareigūnams, užpuolikai jį paleido.

Nustatė įtariamojo ryšius

Tirdami E.Staponkaus veiklą operatyvininkai yra nustatę artimus jo ryšius su nusikalstamo pasaulio šulais.

Ypač artimai jis bendrauja su vienu įtakingiausių garsiosios Telšių Šilinių gaujos narių Alfredu Šiuše, pravarde Fredis.

Buvo fiksuoti ir E.Staponkaus ryšiai su dabar jau mirusiu garsiausiu šalies narkotikų prekeiviu Remigijumi Taločka.

Operatyvininkai nekart E.Staponkų yra užfiksavę puotaujantį kartu su šiuo narkotikų baronu, E.Daktaru ir kitais jaunosios kartos Kauno nusikalstamo pasaulio atstovais.

Pastaruoju metu jis palaikė gerus santykius su Klaipėdoje apsigyvenusiu įteisintu vagimi iš Rusijos Andrejumi Kazakovu, pravarde Čili.

Kai prieš dvejus metus buvo bandyta nužudyti šį veikėją, E.Staponkus vienas pirmųjų jį aplankė ligoninėje.

Pareigūnų radinys – milijonas eurų

Gerai žinomą restoranų tinklą „Grill London“ šią savaitę užgriuvo dideli nemalonumai – jo vadovai įtariami teikę fiktyvią paramą automobilių sporto klubui ir taip nuslėpę kelis šimtus tūkstančių eurų mokesčių.

Nuo pirmadienio ryto įvairiuose šalies miestuose buvo atlikta 40 kratų, operacijoje dalyvavo 130 pareigūnų. Įtarimai pareikšti dviem fiziniams ir vienam juridiniam asmeniui.

Pas vieną įtariamąjį rasta 800 tūkst. eurų (nuotr.), o iš viso aptikta ir paimta apie milijoną eurų.

Kauno teismas leido mėnesiui suimti vieną maitinimo įstaigų tinklo „Grill London“ vadovų Andrių Lavrinavičių ir asociacijos automobilių sporto klubo „ESmotorsport“ vadovą Ernestą Staponkų.

„Grill London“ tinklas skelbiasi valdantis 14 restoranų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Įdomu tai, kad visus restoranus valdo atskiros bendrovės. Taikant tokį modelį nenorėta atskleisti konsoliduotos apyvartos, kuri skaičiuojama dešimtimis milijonų eurų.

Tyrimo metu pareigūnams kilo pagrįstų įtarimų, kad dalis atlyginimų maitinimo paslaugas teikiančios įstaigos darbuotojams buvo mokama vokeliuose.

Manoma, kad taikant apgaulingą schemą buvo išvengta mažiausiai 200 tūkst. eurų mokesčių, tačiau neabejojama, jog galutinė suma bus gerokai didesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.