Nuo karo bėgusi šeima iš Lietuvos pavogė našlaičiams paaukotus beveik 7 milijonus dolerių

JAV paramą lietuviams rinkę, bet patys praturtėję išeiviai turės sumokėti didelę baudą. Tačiau net tokį griežtą prokuratūros sprendimą jie pavertė savo fondo reklama.

 Nuo karo bėgusi šeima iš Lietuvos pavogė našlaičiams paaukotus beveik 7 milijonus dolerių.<br> Lrytas.lt koliažas
 Nuo karo bėgusi šeima iš Lietuvos pavogė našlaičiams paaukotus beveik 7 milijonus dolerių.<br> Lrytas.lt koliažas
Doleriai.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Doleriai.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Paramos fondui vadovavęs A.Markevičius su dukra Zina sudomino JAV tyrėjus.
Paramos fondui vadovavęs A.Markevičius su dukra Zina sudomino JAV tyrėjus.
Doleriai.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Doleriai.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 14, 2020, 6:24 AM, atnaujinta Jul 14, 2020, 5:45 PM

„Lietuvių paramos fondas ir jo prezidentas Albinas Markevičius praneša, kad beveik 7 milijonai JAV dolerių per Kalifornijos bendruomenės fondą bus išskirstyti paramos stokojantiems lietuviams“, – tokį pranešimą JAV žiniasklaidos priemonėms pirmadienį išplatino fondo atstovai.

Lietuvių pagalbos fondo paskelbtą šią gerą žinią visai kitaip vertina JAV teisėsauga. Iš tiesų lietuviams skiriami 7,7 milijono dolerių (7 mln. eurų) – pasisavinti pinigai, kuriuos privaloma grąžinti fondui, o patį fondą nutarta likviduoti.

Rėmėjai liko apgauti

Taikos sutartimi ir įsipareigojimu atlyginti žalą baigėsi aštuonerius metus trukęs tyrimas dėl neteisėtų išeivijos lietuvių įkurto fondo sandorių bei nepagrįsto jų vadovo praturtėjimo.

JAV Kalifornijos valstijos prokuratūra tyrimo metu nustatė, jog apie paramą tautiečiams skelbiančio labdaros fondo turtas iš tiesų atiteko patiems fondo steigėjams ir su jais susijusiems asmenims.

Kalifornijos generalinis prokuroras Xavieras Becerra pareiškė, jog Lietuvių paramos fondui dosniai aukoję Kalifornijos gyventojai buvo apgauti.

„Šio fondo vadovai ir darbuotojai sąmoningai pasinaudojo savo vaidmenimis apgaudinėdami rėmėjus ir pasisavindami milijonus JAV dolerių, kurie turėjo priklausyti labdaros organizacijai“, – teigė prokuroras.

Dovanas pardavė artimiesiems

Tyrimo metu paaiškėjo, kad Lietuvių paramos fondas dovanų buvo gavęs ir keturis nekilnojamojo turto objektus.

Teigiama, jog lietuvių bendruomenės labui dovanotus pastatus fondo valdybos nariai už kur kas mažesnę nei rinkos kainą pardavė fondo darbuotojams ir jų artimiesiems.

Ilgą laiką įtartiną lietuvių fondo veiklą tyrę pareigūnai nerado nei šių pastatų dovanojimo fondui, nei jų pardavimo dokumentų. Neteisėtai perleidus nekilnojamojo turto objektus fondui buvo padaryta 6,6 milijono JAV dolerių (6 mln. eurų ) žala.

Be to, teigiama, kad pareigūnams buvo pateikti apgaulingi fondo registracijos dokumentai.

Byla baigėsi sutartimi

Fondo vadovai tokius prokuratūros kaltinimus kategoriškai neigė ir tvirtino veikę sąžiningai tiek rinkdami lėšas, tiek parduodami nekilnojamojo turto objektus.

Jų teigimu, pastatai buvo parduoti už rinkos kainą, o už juos gautos lėšos atiteko paramos gavėjams. Vis dėlto fondo įkūrėjai sutiko pasirašyti sutartį su JAV prokuratūra ir atlyginti žalą.

„Šia sutartimi fondas ir valstija tarpusavyje susitarė išspręsti klausimą išvengiant tolesnio bylinėjimosi ar kitų administracinių išlaidų, netikrumo ir nepatogumų“, – teigiama Lietuvių paramos fondo pranešime.

Padengs tyrimo išlaidas

Prokuratūra įpareigojo A.Markevičių, jo dukterį Ziną Markevičius bei fondo darbuotojus Josephą Praske bei Arūną Sodonį atlyginti žalą ir grąžinti 7,7 milijono dolerių.

Pinigus jie turi sumokėti dalimis, per ketverius su puse metų nuo sutarties pasirašymo, o per du mėnesius pradėti fondo likvidavimo procedūrą.

Pirmoji įmoka – 400 tūkst. JAV dolerių bus skirta prokuratūros tyrimo išlaidoms padengti, kiti bus perduoti Kalifornijos bendruomenės fondui.

Parama grįš į Lietuvą

Kalifornijoje bendruomenės fondas įsteigs naują fondą, skirtą Lietuvos žmonėms remti. Sutartyje teigiama, jog parama bus skirta dviem tikslams – socialiai remtiniems Vilniaus krašto vaikams ir našlaičiams ugdyti bei socialiniams projektams Želvos miestelyje (Ukmergės r.).

Į JAV teisėsaugos akiratį patekęs fondas buvo nurodęs, jog Želvos miestelyje planuojama kurti prekybos darbuotojų bei mokytojų rengimo mokyklas, skirti finansinę paramą nepasiturintiems, bet gerai besimokantiems studentams, taip pat senjorams.

Apribota ir fondo vadovų veikla. Prokuratūros sprendimu J.Praske ir A.Markevičius negalės priklausyti nė vienos Kalifornijos organizacijos direktorių tarybai. J.Praske leista likti fondo valdyboje, tačiau jis negalės turėti jokių pareigų, kurias eidamas būtų atsakingas už organizacijos turtą.

Be to, Z.Markevičius, A.Sodonis ir J.Praske privalės lankyti nuo 90 iki 180 dienų trunkančius pataisos kursus.

Šeima pabėgo nuo karo

A.Markevičius ir jo šeima iš Lietuvos pasitraukė 1944 metais, per Antrąjį pasaulinį karą. Kol šeima pasiekė Kanadą, paaugliui teko gyventi pabėgėlių stovyklose, vėliau jie įsikūrė JAV.

Kalifornijos valstijoje 1958 metais jis įsigijo pirmąjį namą, o vėliau įsitraukė į nekilnojamojo turto verslą ir įkūrė nekilnojamojo turto agentūrą „Roque & Mark Co.“.

Aktyviai į Amerikos lietuvių bendruomenės veiklą įsitraukęs A.Markevičius 1967 metais įkūrė Kalifornijos lietuvių kredito uniją, o 1992 metais – Lietuvių paramos fondą.

Iškart po prokuratūros sprendimo išplatintame fondo pranešime teigiama, jog šiuo metu A.Markevičius dalyvauja labdaros projektuose, skirtuose padėti pensininkams COVID-19 pandemijos metu.

Teigiama, jog 28 metus veikiantis Lietuvių paramos fondas finansavo socialiai remtinų lietuvių medicinos procedūras, padėjo įsigyti būstus buvusiems Sibiro tremtiniams, skyrė daugybę stipendijų Lietuvos studentams.

Internete galima rasti trumpą filmą apie tai, kaip A.Markevičiaus fondas padėjo atkurti Želvos miestelį. 2013 metais Lietuvos ambasadoje Vašingtone jis buvo apdovanotas diplomatijos medaliu.

Teigiama, jog teisėsaugos pranešimuose minima fondo valdybos narė jo dukra Z.Markevičius taip pat aktyviai dalyvavo labdaros projektuose, iš Kalifornijos mokyklų į Lietuvos kaimų mokyklas siuntė knygas ir mokomąją medžiagą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.