Medikams skirtos baudos daug didesnės už kyšius

Nuo 3500 iki 19 500 eurų. Tokio dydžio baudas Šiaulių apygardos teismas skyrė medikams, kurie papirkinėjo, klastojo dokumentus, ėmė iš pacientų kyšius už palankias išvadas nustatant nedarbingumą.

Nuo 3500 iki 19 500 eurų. Tokio dydžio baudas Šiaulių apygardos teismas skyrė medikams, kurie papirkinėjo, klastojo dokumentus, ėmė iš pacientų kyšius už palankias išvadas nustatant nedarbingumą.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Nuo 3500 iki 19 500 eurų. Tokio dydžio baudas Šiaulių apygardos teismas skyrė medikams, kurie papirkinėjo, klastojo dokumentus, ėmė iš pacientų kyšius už palankias išvadas nustatant nedarbingumą.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>T.Bauro nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-07-21 15:42

Ši byla – viena iš penkių, kurios buvo pradėtos po 2017 metais atliktos ypač didelio masto Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) operacijos.

Šis tyrimas atskleidė tarp medikų vešančią korupciją, parodė, kaip veikia neįgalumo lygio nustatymo sistema.

Kelios bylos jau baigtos, o dvi tebenagrinėjamos teisme.

Atsipirko baudomis

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Šiaulių I teritorinio skyriaus vedėjas Gediminas Jokūbaitis nubaustas 7500 eurų bauda.

Be to, iš šio mediko atimta teisė 3 metus dirbti valstybės tarnyboje, teismas konfiskavo šiauliečio gautą 400 eurų kyšį.

Šiaulietis dar turės „Sodrai“ sumokėti 1190 eurų dėl pacientei neteisėtai išmokėtų netekto darbingumo pensijos lėšų.

Gydytojas Egidijus Jankauskas buvo teisiamas nebe pirmą kartą. Anksčiau jam jau buvo paskirta bauda, todėl šįsyk teismas skirtą bausmę subendrino.

Tad šiauliečiui medikui teks labai plačiai praverti piniginę – jis turės sumokėti 19,5 tūkstančio eurų.

Be to, iš nuteistojo nutarta konfiskuoti iš nusikalstamos veikos įgytus 2810 eurų.

Gydytojas Viktoras Skromovas privalės sumokėti beveik 3,4 tūkst. eurų baudą, be to, iš jo konfiskuoti nusikalstamu būdu įgyti 150 eurų.

Veikė darni sistema

Bylos duomenimis, NDNT Šiaulių I teritorinio skyriaus vadovas G.Jokūbaitis imdavo neteisėtą atlygį iš gydytojo E.Jankausko už pastarojo pacientams parūpintą neįgalumą.

Šiauliuose gauti norimo darbingumo lygio pažymą nebuvo pigu – tekdavo mokėti 400–600 eurų.

Pareigūnai per ikiteisminį tyrimą atskleidė darniai veikusią sistemą, per kurią medikai pelnėsi iš pacientų.

Neįgalumo siekiantys asmenys kreipdavosi į privačiai dirbantį mediką, o tas nukreipdavo pas pažįstamą specialistą. Galiausiai reikiamais medicinos dokumentais ir išvadomis apsirūpinęs asmuo patekdavo į NDNT ir gaudavo trokštamą darbingumo lygio išvadą.

Teisme nieko nepešė

Kartu su medikais buvo pričiupta daugiau kaip pusšimtis pacientų. Jų byla nukeliavo į Šiaulių apylinkės teismą, nes medikai G.Jokūbaitis, E.Jankauskas ir V.Skromovas visiškai pripažino kaltę, todėl juos ketinta bausti baudžiamuoju įsakymu.

Praėjusių metų pavasarį sužinojęs, kad iš jo atimama teisė dirbti, G.Jokūbaitis nesutiko su pasiūlyta bausme, todėl byla persikėlė į teismą.

Vis dėlto NDNT aukštas pareigas ėjęs medikas per metus trukusį bylinėjimąsi nieko nepešė – teismas paskyrė tokią pat bausmę.

Negana to, griežtesnės bausmės paprašęs Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrejus Mirnas sakė svarstantis galimybę teikti apeliacinį skundą.

19 500

Tiek eurų baudą teks sumokėti šiauliečiui gydytojui E.Jankauskui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.