Suaktyvėjusios sukčių atakos – vis gudresnės: praranda įspūdingas sumas

Pastarosiomis dienomis – naujas telefoninių sukčių atakų šuolis. Jie ir tuštino aukų sąskaitas, ir jėga atiminėjo pinigus. Aferistų grobis kartais siekė dešimtis tūkstančių eurų.

Telefoninių sukčių aukos rugsėjo mėnesį kelių miestų ir rajonų policijos pareigūnus užvertė pareiškimais.
Telefoninių sukčių aukos rugsėjo mėnesį kelių miestų ir rajonų policijos pareigūnus užvertė pareiškimais.
Telefoninių sukčių aukos rugsėjo mėnesį kelių miestų ir rajonų policijos pareigūnus užvertė pareiškimais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Telefoninių sukčių aukos rugsėjo mėnesį kelių miestų ir rajonų policijos pareigūnus užvertė pareiškimais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Telefoninių sukčių aukos rugsėjo mėnesį kelių miestų ir rajonų policijos pareigūnus užvertė pareiškimais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Telefoninių sukčių aukos rugsėjo mėnesį kelių miestų ir rajonų policijos pareigūnus užvertė pareiškimais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Telefoninių sukčių aukos rugsėjo mėnesį kelių miestų ir rajonų policijos pareigūnus užvertė pareiškimais.<br>T.Bauro nuotr.
Telefoninių sukčių aukos rugsėjo mėnesį kelių miestų ir rajonų policijos pareigūnus užvertė pareiškimais.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 25, 2020, 6:18 PM

Policijos pareigūnai sulaikė dideles pinigų sumas iš garbaus amžiaus klaipėdiečių išviliojusį vyrą. Tai jau antras per porą savaičių įkliuvęs pensininkų skriaudikas.

Šįkart už grotų atsidūrė 38 metų vyras, jau penkiolika kartų teistas už vagystes, plėšimus ir sukčiavimą.

Prieš keturis mėnesius ištrūkęs į laisvę iš pataisos namų liepos viduryje jis vėl griebėsi to paties nusikalstamo verslo.

Vaidino policijos ekspertą

Paskambinęs 89 metų moteriai į namus sukčius pasakė, kad ji gali turėti netikrų pinigų, tad reikia juos kuo skubiau patikrinti. Po kiek laiko atėjęs nepažįstamasis pagrobė 1370 eurų, kuriuos senutė atnešė iš savo slėptuvės.

Po savaitės aferistas sugebėjo įtikinti 85 metų moterį esąs ekspertas ir atvykęs patikrinti pinigus.

Klaipėdietė ant stalo padėjo 6000 eurų, o nepažįstamasis paprašė pateikti asmens dokumentą.

Kai tik moteris nusisuko, „ekspertas“ bandė sprukti su grobiu, bet buto šeimininkė nesutriko ir bandė jį sulaikyti. Tačiau jėgos buvo nelygios – pensininkė pargriuvo, o apgavikas pabėgo su grobiu.

Po kiek laiko iš dar vienos patiklios moters jam pavyko išvilioti 1800 eurų.

Nepasisekė ir bandžiusiai savo pinigus apsaugoti 84 metų klaipėdietei.

Jai taip pat paskambino nepažįstamas asmuo ir pasakė, kad ji turinti padirbtų pinigų, kuriuos netrukus ateisiantis pareigūnas patikrins.

Jam atėjus moteris pasakė pinigų nerodysianti, kol nebus liudininko. Toks netrukus atsirado – atėjo automobilyje būsimo grobio laukęs sukčiaus bendrininkas.

Patikėjusi aferistais moteris atnešė 2200 eurų, ir tiek juos ir tematė. Įtariama, kad sulaikytasis iš nukentėjusiųjų išviliojo maždaug 20 260 eurų – mažiausia pagrobta suma 500, didžiausia – 6000 eurų.

Įkliuvo ir neteko grobio

Vakar Klaipėdos policijos pareigūnai su įkalčiais sulaikė dar tris asmenis, kurie įtariami iš pensininko išvilioję 13 tūkst. eurų.

Jie veikė pagal jau žinomą scenarijų: 84 metų klaipėdietis sulaukė skambučio, kad namie gali turėti padirbtų pinigų, kurių patikrinti tuojau atvyks ekspertas.

Sulaukęs „specialisto“ vyras padavė savo santaupas. Svečias pasakė, kad pinigus reikia nufotografuoti, ir jau bandė sprukti su grobiu, tačiau jam kelią užkirto pareigūnai.

Areštinėje atsidūrė ne kartą Lietuvoje ir užsienyje už vagystes, plėšimus ir nesunkų sveikatos sutrikdymą teistas 32 metų vyras, metais jaunesnė už vagystes jau teista moteris ir 27 metų klaipėdietis, teistas už vagystes ir narkotinių medžiagų laikymą.

Pas juos surasti visi išvilioti 13 tūkst. eurų.

Atidavė didelę sumą

Prieš porą savaičių už grotų atsidūrė 39 metų vyras. Teismas jį leido suimti vienam mėnesiui.

Jau šešis kartus už vagystes ir sukčiavimus teistas niekur nedirbantis klaipėdietis tik prieš pusmetį ištrūko į laisvę iš įkalinimo įstaigos.

Rugsėjo 9-ąją į policiją kreipėsi 86 metų moteris, praradusi beveik 20 tūkst. eurų.

Laidiniu telefonu paskambinęs nepažįstamasis pasakė, kad jos sūnus padarė avariją ir sužalojo žmogų. Kad nekiltų didesnių problemų, ji atvyksiančiam pareigūnui turi duoti pinigų.

Netrukus pasirodžiusiam vyrui pensininkė atidavė visas santaupas – 19 850 eurų. Šis nieko nelaukdamas dingo iš buto.

Per kratas pareigūnai rado dalį nugvelbtų svetimų pinigų.

Grobis – 30 000 eurų

Kad telefoninių sukčių išradingumui nėra ribų, įsitikino ir Vilniaus rajono Bezdonių kaimo gyventoja, patikėjusi sukčių pasakojimu apie nebūtą nusikaltimą ir pati jiems suteikusi prieigą prie savo asmeninės ir įmonės sąskaitų.

Kaip policijos pareigūnams pasakojo nukentėjusioji, ji sukčių skambučio sulaukė pirmadienio vakarą, kai po darbo jau buvo namuose.

Nors skambinusiojo telefono numerio nebuvo matyti, moteris nusprendė atsiliepti į nežinomą skambutį ir jau po kurio laiko gailėjosi tai padariusi.

Atsiliepusi telefonu moteris išgirdo malonų vyriškio balsą. „Esu policijos pareigūnas“, – prisistatė skambinusysis.

Apsimetėlis policininkas moteriai pareiškė, kad jo kolegos sulaikė moterį, pas kurią rado daugybę padirbtų dokumentų, tarp jų esą buvo ir dokumentai, išduoti jos vardu.

Pasak sukčiaus, pasinaudodama šiais dokumentais moteris prieidavo prie svetimų sąskaitų ir iš jų pervedinėjo pinigus.

„Ikiteisminį tyrimą atliekame kartu su banku“, – paaiškino sukčius ir paprašė, kad moteris nepadėtų ragelio. Esą jis netrukus ją sujungs su banko darbuotoju, kuris detaliau papasakos ir apie pradėtą tyrimą, ir apie tai, ką reikia daryti, kad jos pinigai neatsidurtų policijos areštinėje sėdinčios nusikaltėlės sąskaitoje.

Bezdonių gyventoja sutiko palaukti ir netrukus jau kalbėjosi su „bankininku“.

Tas paaiškino, kad pinigų pervedimas iš jos sąskaitos į nusikaltėlės sąskaitą jau vyksta, tačiau operacijas dar galima sustabdyti, jei moteris leis „bankininkui“ prisijungti prie jos sąskaitos.

Bandydama apsaugoti pinigus ir visiškai tikėdama, kad kalba su banko darbuotoju, moteris jam padiktavo elektroninės bankininkystės duomenis ir prisijungimus ne tik prie savo asmeninės sąskaitos, bet ir prie bendrovės, kurioje dirba, ir nuėjo miegoti.

Kad pati pinigus atidavė sukčiams, Vilniaus rajono gyventoja suprato tik antradienį, kai patikrinusi iš pradžių vieną, o po to ir kitą sąskaitas išvydo, jog visi jose buvę pinigai kažkur pervesti.

Moteris iškart nuskubėjo į policiją ir parašė pareiškimą dėl įvykdyto nusikaltimo. Ji teigė, kad iš viso sukčiai iš jos išviliojo 30 tūkstančių eurų.

Vietoj paskolos – nuostolis

Sukčiai sugebėjo apgauti ir 29-erių biržietę, kuri ieškojo iš ko pasiskolinti pinigų.

Nežinia, kodėl ji dėl paskolos nesikreipė nei į banką, nei į greitųjų kreditų bendroves – tikėjosi pasiskolinti iš žmonių.

Viename socialiniame tinkle moteris pastebėjo skelbimą, kad už nedideles palūkanas dalijamos paskolos. Susisiekusi su skelbimo autoriumi ji sužinojo, kad pinigus dosniai žarsto kažkokia moteris.

Matyt, biržietei buvo itin striuka su pinigais, nes neužkliuvo keistas skolintojos reikalavimas. Kaip garantas, kad tikrai ims paskolą, iš jos buvo pareikalauta pateikti savo elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus ir slaptažodžius.

Net ir tuomet moteriai netoptelėjo mintis, kad kažkas ne taip. Be to, su skolintoja biržietė bendravo ne gyvai telefonu, o susirašinėjo per mobiliąsias programėles.

Todėl nežinia, ar išties su ja bendravo moteris, o ne apsimetėlis vyras. Vos tik patikli moteris pateikė reikiamus duomenis, iš jos sąskaitos buvo pasisavinti 185 eurai.

Tai pastebėjusi biržietė suprato, kad buvo apgauta, ir parašė pareiškimą policijai. Tačiau vargu ar pavogtus pinigus pavyks susigrąžinti. Sukčiai sąskaitas, į kurias perveda iš aukų išviliotus pinigus, būna atidarę benamių ar girtuoklių vardais.

Išvilioti pinigai dingo

Telefoninių sukčių auka tapo 76 metų Vilkaviškio rajono gyventoja, kuriai į laidinį telefoną paskambinęs vyriškis prisistatė anūku.

Esą jis sukėlė avariją, pats susižalojo ir sužeidė kitą moterį. Pensininkei nekilo įtarimų, kad su ja kalba apsimetėlis.

Tariamas anūkas prašė pagalbos – 7 tūkst. eurų.

Sukčiai pensininkę kalbino bemaž valandą, kol į jos duris pasibeldė neva sužalotos moters giminaitis.

Moteris jam atidavė santaupas, o po kiek laiko nusprendė pati paskambinti anūkui. Jis patikino, kad nebuvo jokios avarijos, ir jokių pinigų jos neprašęs.

Pensininkė apie įžūlų nusikaltimą pranešė Vilkaviškio policijos pareigūnams.

Jie pradėjo įtariamųjų paiešką, pabendravo su kaimo gyventojais.

Atsirado budrių žmonių, kurie pareigūnams papasakojo, koks svetimas automobilis tądien važinėjo jų gyvenvietėje.

Po valandos pareigūnai jau beldėsi į vieno įtariamųjų namų duris Marijampolėje.

Vadinamosiomis telefoninių sukčių kojomis buvo du 40-mečiai marijampoliečiai, ne kartą teisti už vagystes ir kitokius nusikaltimus.

Nors pareigūnai greitai nustatė ir sulaikė įtariamuosius, iš pensininkės paimtų tūkstančių pas juos nerado – pinigus jie spėjo perduoti bendrininkams.

Įtariamieji turėjo po 100 eurų. Juos, matyt, gavo kaip atlygį už sukčiams atliktą paslaugą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.