Haremo Joniškio kebabinėje užsigeidusio libaniečio bylai gresia senatis: reikalavimai – tik laiko tempimas?

Seksualinių priekabių Joniškio kebabinėje byla gali baigtis niekuo. Dėl teisiamo Libano piliečio Husseino Ghazi Husseino priekaištų vertėjams jau 9 mėnesiai nesugebama perskaityti kaltinamojo akto, o senatis vis artėja.

H.Gh.Husseino (dešinėje) priekaištai dėl prasto vertimo subyrėjo į šipulius.<br>G.Šiupario nuotr.
H.Gh.Husseino (dešinėje) priekaištai dėl prasto vertimo subyrėjo į šipulius.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2020, 10:18 PM

Joniškio teisėja Vijoleta Kurtkienė buvo nutarusi grąžinti bylą į prokuratūrą menamiems trūkumams pašalinti, tačiau skundą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas tokį sprendimą panaikino.

Kol prokurorai pasiekė pergalę, prabėgo dar vienas mėnuo.

O tai ypač naudinga teisiamajam, nes byloje minimoms baudžiamuoju nusižengimu kvalifikuojamoms veikoms yra taikoma trejų metų senatis, kuri sukaks 2021 metais.

Joniškio teisėja V.Kurtkienė baudžiamąją bylą dėl seksualinių priekabių atvertė šių metų vasarį, tačiau jos nagrinėjimas iškart įstrigo.

Puikiai lietuviškai kalbantis 46 metų H.Gh.Husseinas iš karto pareikalavo, kad kaltinimas būtų pateiktas jo gimtąja arabų kalba.

Prokuratūrai patenkinus šį prašymą teisiamasis ir jo gynėja advokatė Daiva Balčiūnienė įtikino teismą, kad vertimas yra prastas, nepasirašytas konkretaus vertėjo.

Todėl dokumentas buvo verčiamas dar kartą.

Antrasis vertimas vėl neįtiko, nors šįsyk buvo ir vertėjo, ir vertimų biuro vadovo parašai, patvirtinantys, kad prisiimama atsakomybė už kokybiškai atliktą darbą.

Galiausiai teisėja V.Kurtkienė nusprendė, kad prokuratūra privalo ištaisyti trūkumus, todėl sugrąžino bylą.

Prokuratūros skundą gavęs Šiaulių apygardos teismas pripažino, kad nėra jokio patvirtinimo apie prastą vertimą.

Pažymėta, kad spalio 7 dieną kaltinamajam buvo įteiktas į arabų kalbą išverstas kaltinimo nuorašas, o jo gynėja nepateikė nė vieno įrodymo apie galimus vertimo trūkumus.

Be to, nurodyta, kad teismas privalėjo aiškintis abejones – galėjo kviestis vertimą atlikusį asmenį, galėjo ir pats skirti kaltinamojo akto nuorašo vertimą.

H.Gh.Husseinas per ikiteisminį tyrimą irgi naudojosi vertėjo paslaugomis – arabų kalbos specialistas buvo kviečiamas per apklausą pas ikiteisminio tyrimo teisėją.

Vėliau jam arabų kalbos specialisto nebereikėjo.

Kiekvienas pilietis turi teisę reikalauti, kad kaltinamasis aktas būtų įteiktas jo gimtąja kalba. Pagrindinis reikalavimas – dokumentas turi būti išverstas teisingai.

Nukentėjusiųjų siekis – darbdavio atgaila

Nederamu elgesiu kebabinės „Alibaba“ savininką H.Gh.Husseiną pradžioje buvo apkaltinusios 6 buvusios pavaldinės, bet nukentėjusiomis pripažintos tik trys. Dvi atsiėmė pretenzijas, o trečioji nebegalėjo reikšti pretenzijų dėl senaties.

Skandalas įsižiebė prieš porą metų, kai moterys dėl nederamo ir žeminančio darbdavio elgesio pasiskundė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai, Valstybinei darbo inspekcijai.

Joniškietės skundėsi, kad vyriškis joms rodo savo lyties organus, kaišioja rankas už kelnaičių, apžiūrinėja apatinius, telefonu fotografuoja sėdmenis, siuntinėja gašlias nuotraukas.

Joniškietės sukaupė didžiulę nepadorių vaizdų kolekciją. Viena nukentėjusioji teigė, kad jai buvo atsiųstas moters lyties organų atvaizdas, o direktorius jos klausė, ar ji taip pat skuta plaukus.

Daugiau nei dešimtmetį Joniškyje gyvenantis H.Gh.Husseinas kaltės nepripažino nei per ikiteisminį ty0rimą, nei teisme.

Apklausiamas libanietis tikino, kad tai – prastai dirbusių buvusių pavaldinių bjaurios apkalbos. Jis minėjo, kad viena joniškietė neva siekė jį išskirti su žmona, o planui nepavykus keršija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.