Stebuklingas pasveikimas neįtikino: apsimestiniu aklumu išgarsėjusios politikės ir medikė kaltės nenusikratė

Dėl apsimestinio aklumo išgarsėjusioms Šiaulių socialdemokratėms ir jiems talkinusiai gydytojai nepavyko nusikratyti kaltės. Apeliacinis teismas paliko galioti faktiškai nepakeistas žemesnės instancijos teismo skirtas bausmes.

 Kaltės teismuose nenusikratė nei ligones vaidinusios šiaulietės E.Ruzgienė ir R.Jankauskienė, nei joms padėjusi gydytoja D.Milkintienė.<br> lrytas.lt koliažas.
 Kaltės teismuose nenusikratė nei ligones vaidinusios šiaulietės E.Ruzgienė ir R.Jankauskienė, nei joms padėjusi gydytoja D.Milkintienė.<br> lrytas.lt koliažas.
Kaltės teismuose nenusikratė nei ligones vaidinusios šiaulietės E.Ruzgienė (nuotr.) ir R.Jankauskienė, nei joms padėjusi gydytoja D.Milkintienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Kaltės teismuose nenusikratė nei ligones vaidinusios šiaulietės E.Ruzgienė (nuotr.) ir R.Jankauskienė, nei joms padėjusi gydytoja D.Milkintienė.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Jankauskienė
R.Jankauskienė
D.Milkintienė
D.Milkintienė
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 24, 2020, 10:05 PM

Iš apeliacinio skundo naudos šiek tiek išpešė tik gydytoja Danutė Milkintienė, kuriai vienais metais – iki trejų metų sutrumpintas draudimas užsiimti mediko veikla.

Teismas paliko šiaulietei nepakeistą ir 4 metų lygtinę įkalinimo bausmę, ir 11,3 tūkstančio eurų baudą.

Kaltės nepripažinusioms Ritai Jankauskienei ir Eglei Ruzgienei nepavyko laimėti nieko. Jų skundus atmetęs teismas slaugytoją E.Ruzgienę įpareigojo sumokėti 5649 eurų baudą, R.Jankauskienei palikta 3 metų įkalinimo bausmė, o jos vykdymas atidėtas 2 metams.

Po „Lietuvos ryto“ tyrimo įkliuvusios nuteistosios įpareigotos atlyginti valstybei padarytus nuostolius. Iš gydytojos D.Milkintienės priteista 12,3 tūkst. eurų žala, iš R.Jankauskienės – 9,2 tūkst. eurų, o iš E.Ruzgienės – 3,1 tūkst. eurų neteisėtai gautų išmokų.

Trijulė kratėsi kaltės

Tiek sukčiavusios socialdemokratės, tiek jų talkininkė gydytoja kaltės nepripažino nei per ikiteisminį tyrimą, nei teisme.

E.Ruzgienė nutarė neduoti parodymų, o R.Jankauskienė nepakluso raginimams vykti pas ekspertus ir tyrimais paneigti mestus kaltinimus.

Negana to, už apsimetinėjimą neįgaliosiomis teistos šiaulietės bandė išreikalauti bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose. Beje, tai buvo pavykę padaryti už tokį patį nusikaltimą nuteistai E.Ruzgienės motinai Virginijai Račienei.

Įtakingo socialdemokrato Edvardo Žakario dešinioji ranka su gydytoja D.Milkintiene atsipirko lygtinėmis bausmėmis ir buvo įpareigotos solidariai atlyginti žalą valstybei – grąžinti daugiau kaip 17 tūkst. eurų neteisėtai gautų išmokų.

Ekspertas – kategoriškas

Teisiamoms apsimetėlėms viešos gėdos išvengti nepavyko, nes rengti uždarus posėdžius atsisakęs teismas pažymėjo, kad šis nusikaltimas buvo atskleistas tik pilietiškos visuomenės dėka.

Trijulės kaltė buvo pagrįsta daugiau kaip dvidešimties liudininkų, specialistų parodymais. Nustatyta, kad nei E.Ruzgienė, nei R.Jankauskienė nesirgo lėtinėmis regos ligomis, o tik apsimetinėjo. Teisme apklaustas ekspertas patvirtino, kad nuo tokių ligų nepasveikstama.

Pasveikimas būtų laikomas tikru stebuklu, bet apie tokius atvejus pasaulio medicinos istorijoje nėra nė vieno įrašo. Bylą nagrinėjęs teisėjas Vidmantas Mylė pažymėjo, kad buvo įvertinta surinktų įrodymų ir faktų visuma, patvirtinusi trijulės kaltę.

Žinia pribloškė net draugus

„Lietuvos ryto“ tyrimas apie regos ligonėmis apsimetėjančias socialdemokrates prilygo bombos sprogimui, nes to nežinojo net artimiausi jų pažįstami.

Pirmoji įkliuvusi V.Račienė nuosavu automobiliu į susitikimus su rinkėjais vežiojo tuometį Seimo narį E.Žakarį. Šiaulių miesto tarybos narės niekas iš politikų neprisiminė matęs nešiojančios akinius.

Jos duktė dirbo Respublikinėje Šiaulių ligoninėje – operacinėje asistavo anesteziologui. Ši jauna moteris net prieš gimdymą neprasitarė, kad sunkiai serga.

Net dešimtmetį išmokas dėl negalios gavusią R.Jankauskienę klupdė ir įrašai ligonio kortelėje. Ligoninėje pavyko rasti įrašą apie atliktą akių tyrimą, kuris patvirtino, kad šiaulietė sveika.

Visos trys apsimetėlės ne tik priklausė Lietuvos socialdemokratų partijai – jos skirtingu laiku buvo Šiaulių socialdemokrato E.Žakario padėjėjos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.