Garsiausias krepšinio žvaigždes apmulkinęs Seimo nario sūnus neatskleidžia, kur padėjo gautus milijonus

Su pilna rankine banknotų vaikščiojęs tariamas krepšinio rėmėjas Juozas Tumėnas viena ranka juos dalijo nedidelėms komandoms, o kita ranka rinko iš žinomų sporto pasaulio atstovų. Kur padėjo gautus milijonus, jis neatskleidžia net teisme.

 J.Tumėnas į savo schemą įsuko ir T.Pačėsą, ir Š.Marčiulionį bei daug kitų žinomų sporto asmenybių.<br> lrytas.lt koliažas.
 J.Tumėnas į savo schemą įsuko ir T.Pačėsą, ir Š.Marčiulionį bei daug kitų žinomų sporto asmenybių.<br> lrytas.lt koliažas.
Juozas Tumėnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Tumėnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šarūnas Marčiulionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šarūnas Marčiulionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvęs krepšininkas T.Pačėsas teisme prisipažino turįs pretenzijų ne jį apgavusiam J.Tumėnui, o sau.<br>V.Skaraičio nuotr.
Buvęs krepšininkas T.Pačėsas teisme prisipažino turįs pretenzijų ne jį apgavusiam J.Tumėnui, o sau.<br>V.Skaraičio nuotr.
Juozas Tumėnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Tumėnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Tumėnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Tumėnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Tumėnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Tumėnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Tumėnas.
Juozas Tumėnas.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 14, 2020, 10:07 AM

Paskolinti pinigų J.Tumėnui ir atgauti daug didesnes sumas prieš penkerius metus vienas kitą įkalbinėjo žinomi krepšininkai, krepšinio ir futbolo komandų savininkai.

Išgirdę, kad J.Tumėno verslas ėmė strigti, ne vienas skubėjo jo gelbėti ir imti pinigų iš savo banko sąskaitų.

Tariamos ir trumpalaikės 39 metų J.Tumėno sėkmės formulę Vilniaus miesto apylinkės teisme bandė įminti ir verslininku bei politiku tapęs buvęs krepšininkas Tomas Pačėsas.

Pasirinko nežinomą sritį

T.Pačėso nuomone, J.Tumėnas – talentingas žmogus, kuris apgaulei pasirinko itin palankią sritį: „Prekyba gipso galvomis buvo unikali sritis, kuria Lietuvoje niekas neužsiėmė, todėl niekas nesuprato, kas ir kaip ten vyksta.“

Žinomiems sportininkams, verslininkams ir teisininkams Seimo nario valstiečio Stasio Tumėno sūnus girdavosi Danijoje ir Vokietijoje brangiai parduodąs Lietuvoje gaminamas gipso galvas.

T.Pačėso nuomone, skolindamasis pinigus ir įgyvendindamas savo svajones J.Tumėnas pasinaudojo krepšinio populiarumu ir mecenato įvaizdžiu: „Jo sukurtas įvaizdis ir pati aplinka – darbas su Šarūnu Marčiulioniu, vadovavimas Molėtų „Ežerūno“ komandai – neleido juo netikėti.“

Melavo ir darbininkai

T.Pačėsas teigė buvęs vienas atsargiausių ir menkai tikėjęs J.Tumėno kalbomis. Prieš investuodamas pinigus jis norėjęs įsitikinti ir apžiūrėti, kur ir kaip vykdomas verslas.

Jis apsilankė dirbtuvėse netoli Molėtų, kur buvo prikrauta šimtai gipso galvų, o ten buvę darbininkai sutartinai tvirtino, kad viskas priklauso J.Tumėnui.

Tą patį T.Pačėsas išgirdo ir iš popieriaus sandėlyje dirbusių darbininkų. J.Tumėnas jam buvo pasakojęs, kad pardavinėja spaustuvėms skirtą popierių.

Vekseliai – tik makulatūra

Patikėjęs, kad J.Tumėnas iš tiesų užsiima verslu, buvęs krepšininkas ir treneris jam keliskart paskolino po 20–30 tūkst. eurų.

Pirmąsias paskolas J.Tumėnas grąžino, todėl T.Pačėsas jam patikėdavo vis didesnes pinigų sumas.

„Kai tos sumos išaugo kelis kartus, paaiškėjo, kad neįmanoma nei tiek uždirbti, nei grąžinti“, – pasakojo T.Pačėsas, kuriam J.Tumėnas su palūkanomis liko skolingas apie 400 tūkst. eurų.

T.Pačėsas teisme nėra pareiškęs ieškinio, todėl skolų tiksliai neskaičiavo. Tokia suma buvo nurodyta paskutiniame J.Tumėno pasirašytame vekselyje.

Buvęs krepšininkas ir treneris teigė į paskutinius jo pasirašytus vekselius jau nekreipęs dėmesio: „Kai jis pradėjo pasirašinėti milijonų vertės vekselius, supratau, kad tai – nieko verta makulatūra, o verslas – visiška apgaulė.“

Pasijuto kvailiais

Tai supratęs T.Pačėsas susisiekė su darbuotojais, kurie neva dirbo J.Tumėnui priklausančiame popieriaus sandėlyje. Paaiškėjo, kad viskas buvo įtikinamai suvaidinta: „Per vieną sekundę išaiškėjo, kad jokio verslo nėra.“

Nors jis ir kiti žinomi krepšininkai dar keletą kartų bandė kalbėtis su J.Tumėnu, visi greitai suprato, kad pinigų vis tiek neatgaus. Todėl T.Pačėsas nesikreipė ir į teisėsaugą.

„J.Tumėnui dabar aš neturiu pretenzijų, aš turiu pretenzijų sau. Visi žmonės, patikėję J.Tumėnu, dabar turėtų pasijusti ne tik kvaili, bet ir kvailai gobšūs“, – teisme kalbėjo žinomas krepšinio pasaulio atstovas.

Darbui trukdo tyrimas

Per teismo posėdžio pertrauką panašiai kalbėjo ir J.Tumėnas. Jis teigė, kad dešimt nukentėjusiųjų, kurie kreipėsi į teisėsaugą, yra nusiteikę prieš jį, o prisiteisti pinigų bando iš godumo.

„Pasidomėkite, kiek žmonių investavo pinigus, uždirbo ir liko laimingi“, – patarė J.Tumėnas.

Jis teigė daugumai skolininkų pinigus atidavęs. Atiduotų ir likusiems, tačiau šiuo metu tam neturįs galimybių – kol vyko ikiteisminis tyrimas, jis negalėjęs susirasti darbo, iki šiol paimti jo asmens dokumentai.

Garantas – garsios pavardės

„Su šiuo žmogumi aš esu visiškai atsiskaitęs“, – išklausęs buvusio krepšininko Mariaus Prekevičiaus teismui pareiškė J.Tumėnas.

Anot krepšininko karjerą baigusio M.Prekevičiaus, J.Tumėnas jam liko skolingas 300 tūkst. eurų.

Buvęs krepšininkas pasakojo iš pradžių skolinęs nedidelėmis sumomis.

Pirmą kartą M.Prekevičius jam paskolino per 50 tūkst. litų (apie 14 tūkst. eurų). Sutartu laiku J.Tumėnas grąžino 10 tūkst. litų (apie 2900 eurų), o likusią sumą įkalbėjo investuoti toliau.

Tuomet M.Prekevičius tikėjo jo kalbomis apie gipso galvų verslą ir skolindavo vis didesnes sumas.

„Mane šis verslas įtraukė vis labiau, nes į tai buvo įsitraukę žinomi žmonės – Š.Marčiulionis, T.Pačėsas“, – pasakojo M.Prekevičius.

Šias pavardes jam nurodė pats J.Tumėnas. Apie bendradarbiavimą su J.Tumėnu jam buvo pasakoję ir kiti krepšininkai.

Pinigus traukė iš kuprinės

M.Prekevičiui pats J.Tumėnas sudarė turtingo, gerai gyvenančio žmogaus įspūdį. Jis važinėjo apynaujais automobiliais, turėjo vairuotoją.

M.Prekevičiui grąžindamas dalį paskolos jis pravėrė pinigų pilną kuprinę. „Nežinau, kiek ten buvo, bet tikrai ne penki ir ne dešimt tūkstančių litų. Jis turėjo ir eurų, ir JAV dolerių“, – prisiminė M.Prekevičius.

Matydamas kuprinėje sudėtas kupiūras M.Prekevičius neprašė, kad J.Tumėnas jam grąžintų visą sumą. Buvęs krepšininkas tuomet tikėjo J.Tumėno pasakojimais apie verslo plėtrą.

Žadėjo puošti gintaru

J.Tumėnas pasakojo apie planus statyti dvi gamyklas – Alytuje ir Vilniuje. M.Prekevičius kartu su juo buvo nuvažiavęs apžiūrėti Vilniuje esančio autoserviso, kurio vietoje turėjo būti pastatyta gamykla.

Pastate buvo sukrauta daug gipso galvų. Gipso figūrų M.Prekevičius buvo matęs ir J.Tumėno nuomojamame biure, o vieną jų sportininkas gavo dovanų.

Po kurio laiko J.Tumėnas pradėjo pasakoti, kad gipso figūrų paklausa vis auga – jos esą bus parduodamos Rusijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose, bet Rytų šalims jas esą reikia inkrustuoti gintaru.

J.Tumėno biure buvęs krepšininkas yra matęs maišelį gintaro, bet juo papuoštų figūrų niekada nematė.

Tėvas nutarė nesikišti

M.Prekevičius toliau skolino J.Tumėnui dideles sumas įvairia valiuta, bet atgauti iš jo bent dalį pinigų darėsi vis sunkiau.

Jis vis prašydavo palaukti – esą įstrigo krovinys arba pinigai įšaldyti Kipro banke.

M.Prekevičius pasiūlė samdytis teisininkus ir kartu skristi patiems į Kiprą ar Daniją, kur galėtų viską išsiaiškinti. Tačiau J.Tumėnas nuo tokių kelionių jį atkalbinėjo.

M.Prekevičius prisiminė, kad dalį su verslu susijusių laiškų gaudavo iš J.Tumėno tėvo įmonės.

Manydamas, kad tai – šeimos verslas, sportininkas kreipėsi į dabartinį Seimo narį S.Tumėną, bet jis sakė nieko nežinantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.