Koronavirusu serganti žagarietė vaikščiojo po parduotuves Joniškyje

Koronavirusu susirgusi ir namuose izoliuotis turėjusi Joniškio rajono gyventoja 63 metų Laima Uscilienė nusprendė, kad nieko blogo nenutiks, jei ji iš Žagarės nuvyks į Joniškį apsipirkti.

 Į koronavirusu sergančios pensininkės namus pasiųsti policijos patruliai jos nerado.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
 Į koronavirusu sergančios pensininkės namus pasiųsti policijos patruliai jos nerado.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2021, 11:58 AM

Pasivaikščiojimas po parduotuves pensininkei kainavo brangiai – teismas jai apribojo laisvę.

Pažeidėją patraukė baudžiamojon atsakomybėn

Po miestą bei parduotuves vaikštinėjančią L.Uscilienę pastebėję žmonės apie tai pranešė seniūnui, kuris savo ruožtu apie tai informavo policijos pareigūnus.

Namuose ligonės neradę policininkai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo.

Kadangi baudžiamojon atsakomybėn patrauka L.Uscilienė kalta prisipažino ir sutiko su prokuroro jai pasiūlyta bausme, šį procesą buvo nuspręsta baigti baudžiamuoju įsakymu.

Prokuroro pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu išnagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Joniškio rūmų teisėja Sigita Rozgaitė L.Uscilienę pripažino kalta dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo ir skyrė vienerių metų laisvės apribojimo bausmę.

Paskirtoji bausmė buvo sumažinta vienu trečdaliu, todėl su jai skirtais laisvės apribojimais pensininkė turės taikstytis aštuonis mėnesius.

Jei L.Uscilienė vengs atlikti paskirtą laisvės apribojimo bausmę, ji bus pakeista areštu ir moteris keliaus į areštinę.

Į parduotuvę vyko pirkti maisto

Koronavirusu L.Uscilienė galėjo užsikrėsti dalyvaudama Joniškio užimtumo centre vykusiuose užsiėmimuose.

Pernai spalio 3 dieną pensininkei telefonu paskambinusi užimtumo centro mokytoja pasakė, kad koronavirusu susirgo anksčiau čia vykusiuose užsiėmimuose dalyvavęs žmogus, todėl ji turi karantinuotis.

Spalio 14 dieną L.Uscilienei atlikus COVID-19 testą, buvo gautas teigiamas atsakymas. Kitą dieną moteriai paskambinusi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistė supažindino ją su Sveikatos ministro įsakymu dėl sergančiųjų koronavirusu izoliacijos.

L.Uscilienei buvo nurodyta, kad nuo spalio 14 iki spalio 28 dienos ji turi likti namuose ir iš jų negali kelti kojos nei į parduotuvę, nei kur kitur.

Pasak L.Uscilienės, ji šių nurodymų laikėsi, tačiau spalio 22 dieną pritrūkusi maisto nusprendė nuvykti į Joniškyje esantį prekybos centrą.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta Joniškio rajono gyventoja sakė, kad tuo metu jautėsi gerai: neturėjo temperatūros, nebuvo praradusi nei uoslės nei skonio.

Moteris tvirtino, kad pažeisdama izoliacijos režimą ji nenorėjo nieko užkrėsti ir manė, kad taip tikrai nenutiks.

Sulaukė anonimo skambučio

Koronavirusu sergančios L.Uscilienės išvyka į Joniškį neliko nepastebėta.

Spalio 22-osios ryte Žagarės seniūnui paskambinęs anonimas pranešė, kad COVID-19 serganti L.Uscilienė kartu su sūnumi automobiliu važiuoja į Joniškį.

Anonimas dar paaiškino, kad matė, kaip ligonė sustojusi prie Žagarėje esančio bankomato pasiėmė pinigų.

Pasak skambinusio, L.Uscilienė turėjo veido kaukę, tačiau ją buvo užsidėjusi netinkamai.

Anonimas seniūnui taip pat pasakė, kad vėliau L.Uscilienę matė perkančią produktus Joniškyje esančiame prekybos centre.

Šią iš anonimo gautą informaciją seniūnas perdavė policijos pareigūnams.

Bandė apgauti jai skambinusius pareigūnus

Patikrinti šio pranešimo pasiųsti policijos patruliai L.Uscilienės namuose nerado.

Pareigūnai moteriai paskambino telefonu ir paklausė, kur ji yra.

Iš pradžių L.Uscilienė tvirtino esanti namuose.

Kai pareigūnai paprašė jos atidaryti namo duris, moteris sutriko ir pareiškė, kad yra netoliese, tačiau kur konkrečiai yra, nurodyti atsisakė.

Kai su L.Usciliene telefonu kalbėjusi policijos pareigūnė moteriai priminė, kad ji serga koronavirusu ir turi būti namuose, pastaroji atkirto, kad išvykti jai leido gydytojai ir nutraukė pokalbį.

Lankėsi keliose parduotuvėse

Kad izoliuotis namuose turėjusi L.Uscilienė iš jų buvo išvykusi, pareigūnai nustatė patikrinę jos mobiliojo ryšio telefono prisijungimų prie bazinių stočių išklotinę.

Nuo spalio 14 iki spalio 30 dienos pensininkės telefonas jungdavosi prie Žagarėje esančios bazinės stoties, tačiau spalio 22-ąją buvo prisijungęs ir prie kitų stočių.

Patikrinus L.Uscilienės banko sąskaitą paaiškėjo, kad spalio 22-ąją šiai moteriai priklausančia banko mokėjimo kortele buvo atsiskaityta už prekes net keliose Joniškyje esančiose parduotuvėse.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta L.Uscilienė kalta prisipažino ir nuoširdžiai gailėjosi, kad nesilaikė saviizoliacijos. Tai buvo pripažinta kaltinamosios atsakomybę lengvinančia aplinkybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.