Paaiškėjo, kaip vagys pateko į Kauno tvirtovės bunkerį ir jį nusiaubė

Kai kurie Kauno tvirtovės fortų pastatai skendi vandenyje ir patekti į juos patogu tik žiemą jam užšalus. Tuo ir pasinaudojo metalo vagys, sugebėję suniokoti įspūdingas bunkerio duris.

Metalo vagys išmontavo Kauno tvirtovės bunkerio duris, sijas ir rėmus.
Metalo vagys išmontavo Kauno tvirtovės bunkerio duris, sijas ir rėmus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-13 17:40

Vasario 8 dieną du vyrai išplėšė netoli Rokų esantį Kauno tvirtovės bunkerį. Jie gabalais supjaustė senas autentiškas 200 kilogramų sveriančias metalines pastato duris, metalines bunkerio sijas ir rėmus.

Policija netrukus vagis sulaikė. Paaiškėjo, kad tai du kauniečiai – vienas net 16 kartų daugiausia už plėšimus ir narkotines medžiagas teistas 37 metų vyras, kitas 6 kartus už smurtą, vagystes, plėšimus ir žmogžudystę teistas 51 metų vyras.

Viešosios įstaigos Kauno tvirtovės parko vadovas Egidijus Bagdonas sakė, kad šis bunkeris, dar vadinamas tarpinėmis kareivinėmis, buvo skirtas kariams slėptis ir amunicijai laikyti. Jis yra dauboje.

Kadangi senas drenažas yra sugriuvęs, bunkeris skendi vandenyje.

„Vanduo dabar užšalęs, patekti į bunkerį galima lengviau. Apžiūrėjus, kas sunaikinta ir pavogta, aišku, kad vagys darbavosi ne vieną dieną. Įtartinus asmenis pamatę netoliese gyvenantys žmonės apie tai pranešė policijai.

Puiku, kad vagis pavyko operatyviai sulaikyti, nes jie galėjo ir toliau niokoti ne tik šį bunkerį, bet ir kitus tvirtovės pastatus“, – džiaugėsi E.Bagdonas.

Miesto savivaldybės paveldosaugininkai dar vertins, kokia žala buvo padaryta valstybės saugomam kultūros objektui – Kauno tvirtovės pastatams. Už didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčių vertybių pagrobimą asmenims gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Toks nusikaltimas fortuose pastaruoju metu – retas. Metalo vagysčių iš fortų bumas buvo prieš 10–20 metų. Dabar fortai ir kiti tvirtovės pastatai labiau kenčia nuo juos ištepliojančių žmonių. Kartais išdaužomi atnaujintų langų stiklai, sunaikinamos informacinės lentos.

„Didžiausia pastaruoju metu buvusi vagystė įvyko IV forte. Vieną dieną neberadome prie jo stovėjusio plastikinio tualeto“, – sakė E.Bagdonas.

Viešosios įstaigos atstovai šiuo metu derasi su savivaldybe, kad pagrindinių fortų pastatų prieigos būtų apšviestos – saugiau būtų ir lankytojams, ir turtui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.