Aukščiausiasis Teismas atidėjo paskelbimą šešis žmones pražudžiusio Žirmūnų gaisro byloje

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) savaitei atidėjo sprendimo šešių žmonių gyvybę nusinešusio Žirmūnų gaisro byloje paskelbimą.

Artūras Dailidė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Dailidė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Dailidė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Dailidė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Dailidė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Dailidė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Dailidė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Dailidė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Dailidė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Dailidė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 15, 2021, 10:19 AM, atnaujinta Apr 15, 2021, 10:20 AM

Kaip BNS informavo LAT atstovė Rimantė Kraulišė, paskelbimas atidėtas dėl vieno iš teisėjų ligos.

Nutartį paskelbti ketinama kitą ketvirtadienį.

Iš pradžių šią bylą Aukščiausiajame Teisme nagrinėjo įprastinė – trijų teisėjų – kolegija, tačiau ji, neradusi vieningos nuomonės ir nusprendusi, kad atsakymai byloje gali reikšti ir svarbų naują teisės normų aiškinimą bendrojoje teismų praktikoje, perdavė nagrinėjimą septyniems teisėjams – išplėstinei kolegijai.

Bylą ketinta atversti dar pernai rudenį, tačiau dėl koronaviruso pandemijos jos nagrinėjimas pradėtas tik kovo mėnesį.

Trijų teisėjų kolegijai pirmininkavęs Aurelijus Gutauskas anksčiau BNS sakė, kad teisėjams nepavyko rasti sutarimo dėl penkiolikos metų laisvės atėmimo bausme už gaisro sukėlimą nuteisto Arturo Dailidės kasaciniame skunde nurodytų argumentų, susijusių su teisės į gynybą užtikrinimu ir parodymų teisėtumu, bei dėl prokuroro skunde pateiktų argumentų, kuriais prašoma skirti įkalinimą iki gyvos galvos.

A.Gutausko manymu, tinkamai neatsakius į šiuos sudėtingus klausimus byla beveik neabejotinai pasiektų Europos žmogaus teisių teismą, kuris, tikėtina, iš Lietuvos valstybės priteistų žalos atlyginimą, matydamas akivaizdžias spragas paliktas mūsų šalies teismų.

Aukščiausiasis Teismas pirmosios ir apeliacinės instancijos teismų paskirtą bausmę gali keisti tik tiek, kiek tai susiję su aiškiais Baudžiamojo kodekso ar proceso pažeidimais. Jei pažeidimai būtų nustatyti, LAT galėtų svarstyti griežtesnės bausmės klausimą arba bylą grąžinti Lietuvos apeliaciniam teismui, įpareigojant jį dar kartą peržiūrėti kriterijus, pagal kuriuos bausmė buvo skirta.

A. Dailidė nuteistas už tai, kad 2007 metų kovo 11-osios naktį Vilniuje, Žirmūnų gatvėje esančiame daugiabučiame name, tyčia sukėlė gaisrą, per jį žuvo šeši žmonės, dar 22 asmenys patyrė nudegimų ir kitų sužalojimų, sunaikinta turto daugiau negu už 82 tūkst. eurų.

Nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažinta daugiau kaip 50 asmenų.

Bylos duomenimis, neblaivus vyras padegė bendrame šešto aukšto koridoriuje, prie atsarginės laiptinės, stovėjusį fotelį.

Po tragiškos nelaimės 2007 metais gaisrai name nesiliovė. Tuomet gyventojai nusprendė įrengti vaizdo kameras. 2014 metų gruodį vėl kilo gaisras, buvo padegti koridoriuje esantys daiktai. Būtent po šio gaisro sulaikytas A. Dailidė.

Tuomet vyras prisipažino sukėlęs 2007 metų padegimą, tačiau jo advokatas sako, kad šis prisipažinimas nesutampa su bylos objektyviais duomenimis.

Šiuo metu name veikia bendrija, bendrosios patalpos stebimos vaizdo kameromis. Po A.Dailidės sulaikymo gaisrai name liovėsi. Jų užregistruota 23.

Tarp žuvusiųjų per tragišką gaisrą buvo poetas ir scenaristas Mantas Gimžauskas, fotografas ir poetas Remigijus Audiejaitis, buvęs Seimo narys Petras Šakalinis.

Tąsyk ugniagesiai prie degančio namo negalėjo greitai privažiuoti, nes jo kieme buvo sustatyti gyventojų automobiliai, o namo avariniai išėjimai užversti šiukšlėmis ir įvairiais senais rakandais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.