Kalinių „spektaklis“ tardymo izoliatoriuje virto žiauria tragedija: sulaukė griežčiausios bausmės

Tragiško įvykio aplinkybes Kauno tardymo izoliatoriuje išnarpliojęs Kauno apygardos teismas Vilkaviškio rajono gyventojui Gintarui Gauliai skyrė griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Neįprasta žmogžudystė įvykdyta Kauno tardymo izoliatoriuje. Ją įvykdęs G.Gaulia nuteistas kalėti iki gyvos galvos.
Neįprasta žmogžudystė įvykdyta Kauno tardymo izoliatoriuje. Ją įvykdęs G.Gaulia nuteistas kalėti iki gyvos galvos.
Neįprasta žmogžudystė įvykdyta Kauno tardymo izoliatoriuje. Ją įvykdęs G.Gaulia nuteistas kalėti iki gyvos galvos.
Neįprasta žmogžudystė įvykdyta Kauno tardymo izoliatoriuje. Ją įvykdęs G.Gaulia nuteistas kalėti iki gyvos galvos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-07-25 15:59

Šis nuosprendis – 40 metų G.Gauliai jau 29-as. Jis 2005-ųjų pabaigoje buvo nuteistas 17 metų laisvės atėmimo bausme už moters nužudymą Marijampolės rajone. Pastaraisiais metais jis dažniausiai buvo teisiamas už bandymus sukčiauti telefonu.

Nuteistasis bausmę atliko Kybartų pataisos namuose, tačiau vėliau buvo kilnojamas po kitas įkalinimo įstaigas, kuriose patyrė senbuvių agresiją.

G.Gaulia nuolat rašė prašymus grąžinti jį į Kybartų pataisos namus ir sukūrė dar vieną tikslą pasiekti neva galintį padėti planą, kuris virto nužudymu.

2019 metų gruodį G.Gaulia laikinai buvo apgyvendintas Kauno tardymo izoliatoriuje, vienoje kameroje su dar trimis nuteistaisiais.

Vyras įkalbėjo kitą nuteistąjį imituoti nužudymą. Padėti jam sutiko vyras, atliekantis bausmę už mažametės prievartavimą.

Pastarasis turėjo imituoti pasikorimą, o kai jis kabos kilpoje ir pradės dusti, G.Gaulia pažadėjo iškviesti pareigūnus ir prisipažinti dėl bandymo nužudyti.

Jis neabejojo, kad tuomet bus suimtas ir išvengs grąžinimo į Pravieniškių ar Alytaus pataisos namus.

Už paslaugą buvo pažadėta 200 eurų. Virvę su kilpa juodu pasidirbo iš krepšio rankenos.

Vakare vyrai nuėjo į tualeto patalpą, nuteistajam atsistojus kojomis ant klozeto ir atsirėmus nugara į sieną, esančią prie tualeto durų, G.Gaulia paėmė diržą nuo nuteistojo krepšio, vieną jo galą užrišo ant tualeto durų viršutinės staktos, o kitą galą aprišo nuteistajam aplink kaklą.

Tuomet jis rankomis nustūmė vyro kojas nuo klozeto ir nuteistajam pakibus kilpoje ir nesiekiant kojomis žemės paėmė už rankų ir jas laikė, kad jis kabotų, negalėtų rankomis išsilaisvinti ir išsigelbėti. Taip laikė iki mirties.

Kviesti medikus ragino kiti kameroje buvę nuteistieji, bet G.Gaulia į tokias kalbas nekreipė dėmesio ir toliau ramiai žiūrėjo televizorių.

Kai pareigūnai pagaliau įžengė į kamerą, nuteistasis jau buvo negyvas, o G.Gaulia ištesėjo pažadą ir prisipažino nužudęs vyrą.

Bylą nagrinėjant teisme kaltinamasis jau neigė savo kaltę nužudžius kitą nuteistąjį, bet teisėjų kolegija konstatavo, kad kaltinamojo kaltė yra įrodyta ikiteisminio tyrimo metu surinktų ir teisiamojo posėdžio metu ištirtų įrodymų visuma.

Nužudytojo tėvui teismas iš kaltinamojo priteisė 1129 eurus turtinės ir 47,66 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo.

G.Gaulia už grotų atsidūrė 2005-ųjų pabaigoje, kai Kauno apygardos teismas jį nuteisė už tyčinį nužudymą.

Vilkaviškiečio auka tapo 62 metų moteris, dalyvavusi viename Marijampolės rajono kaime vykusiose išgertuvėse.

Kilus ginčui G.Gaulia kelis kartu dūrė moteriai peiliu, o pats toliau girtavo.

Po kiek laiko moteris šiek tiek atsigavo ir pabandė išeiti iš kambario.

Pareigūnai nesureagavo į žudiko perspėjimą

Neseniai Vilniaus apygardos teismas įkalinimą iki gyvos galvos skyrė ir du žmones už grotų nužudžiusiam ir jau keturiolika kartų teistam 33 metų D.Eriksonui.

Apie abi žmogžudystes D.Eriksonas iš anksto pranešė pareigūnams, tačiau į kalinio planus jie nekreipė dėmesio.

2018 metų gruodį iš Pravieniškių pataisos namų į Lukiškių kalėjimą kartu su 34-erių A.Gonta atvežtas D.Eriksonas lipdamas iš konvojaus automobilio pareiškė: „Užlenksiu dabar kažką.“

Tačiau kalinio viešai duoto pažado pareigūnai tarsi negirdėjo. Jie į laikiną ankštą kamerą uždarė D.Eriksoną, 16 kartų teistą A.Gontą ir dar du apie recidyvisto planus nieko negirdėjusius nuteistuosius. Vienas jų – 42 metų klaipėdietis T.Vaišvila.

Ankštos kameros duris uždarę Lukiškių kalėjimo pareigūnai maždaug po dvidešimties minučių iš jos išgirdo garsų beldimą. Duris atidarę pareigūnai pamatė, kad T.Vaišvila guli ant grindų jau be gyvybės ženklų.

Kaliniai pasakė, kad vyrui pasidarė bloga, bet nuvežus į ligoninę paaiškėjo, kad klaipėdietis buvo smaugiamas. Po poros dienų jis mirė, o D.Eriksonas ir A.Gonta prisipažino, ką padarė. A.Gontai buvo skirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.