Šeimos namuose Lazdijuose – kraupų filmą primenantys vaizdai: vyrą užmušė dėl gandų apie jo turtus

Žinomą kontrabandininką 42 metų Giedrių Vilčinską Lazdijuose sudeginusius gaujos narius įklampino aukos namuose rasti ne tik biologiniai pėdsakai, bet ir kiti įrodymai. Šioje kraupioje 34 tomų byloje tyrėjai jau padėjo tašką.

Praėjusių metų spalio pradžioje įsibrovę į šiuos Lazdijų centre esančius namus nusikaltėlių gaujos nariai padegė jų šeimininką, su kontrabanda sietą G.Vilčinską.
Praėjusių metų spalio pradžioje įsibrovę į šiuos Lazdijų centre esančius namus nusikaltėlių gaujos nariai padegė jų šeimininką, su kontrabanda sietą G.Vilčinską.
Praėjusių metų spalio pradžioje įsibrovę į šiuos Lazdijų centre esančius namus nusikaltėlių gaujos nariai padegė jų šeimininką, su kontrabanda sietą G.Vilčinską.
Praėjusių metų spalio pradžioje įsibrovę į šiuos Lazdijų centre esančius namus nusikaltėlių gaujos nariai padegė jų šeimininką, su kontrabanda sietą G.Vilčinską.
 G.Vilčinskas.
 G.Vilčinskas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 9, 2021, 8:45 PM, atnaujinta Mar 21, 2022, 2:51 PM

Praėjus metams po garsių nusikaltimų žudikai stos prieš teismą.

„Lietuvos rytui“ pavyko plačiau sužinoti apie nusikaltimus, kuriuos 2020 metų rugsėjo ir spalio mėnesiais įvykdė brutalumu per trumpą laiką spėjusi pagarsėti 29 metų vilniečio A.P. suburta grupuotė.

G.Vilčinskas, pravarde Upelinis, buvo nužudytas savo namuose, kai į juos įsiveržė trys kaukėti vyrai.

Pareikalavę atiduoti pinigus, aukso dirbinius kankintojai šeimos narius surišo lipniąja juosta, mušė, užklijavo burnas, o šeimininką nutempė į vonią, apipylė benzinu ir padegė. Vyras mirė ligoninėje.

Šį ir ankstesnį išpuolį Širvintose prieš garbaus amžiaus sutuoktinių porą nusikaltėliai įvykdė vilkėdami siuntų tarnybos kurjerių uniformomis – tai suklaidindavo šeimininkus ir jie iš pradžių neįtardavo nieko bloga.

Manoma, kad uniformų banditams parūpino juos pažįstantys buvę kurjerių bendrovės darbuotojai, bet jų nustatyti nepavyko.

Kontrabandininkų gaujos lyderiu laikytas G.Vilčinskas visoje Lietuvoje išgarsėjo 2015 metų rugpjūtį, kai Druskininkų apylinkėse didžiuliu greičiu su bendrininkais bandė pasprukti nuo pasieniečių, užklupusių juos su nelegaliu cigarečių kroviniu, – taikydami į Upelinio vairuojamą „Peugeot“ pareigūnai netyčia mirtinai sužalojo 18-metį keleivį Edgarą Balčių.

Ieškojo pasiturinčių aukų

Iš pradžių manyta, kad siaubingas išpuolis ugnimi prieš G.Vilčinską surengtas dėl nesutarimų šešėliniame pasaulyje – nepasidalyto pelno tarp kontrabandininkų, negrąžintų skolų ar panašių priežasčių.

Tačiau tyrimui vadovaujantis Kauno prokuroras Tomas Stelionis žmogžudystės nelinkęs sieti nei su kerštu, nei su skolomis.

Kauno prokuratūra ir Alytaus policija po kruopelę surinko įkalčius, kad gaują būtų galima pasiųsti į teisiamųjų suolą.

Manoma, kad sostinės gyventojo A.P. grupuotė per pažįstamus rinkdavo informaciją, kas galėtų namuose laikyti didesnes pinigų sumas, papuošalų. Dalis šios su kontrabanda nesiejamos plėšikų gaujos narių gyvena Druskininkuose ir Širvintų krašte.

Taip nusikaltėlių taikiniu tapo ne tik G.Vilčinskas, bet ir kiti žmonės, kurie iš viso nebuvo susiję su nusikalstamu pasauliu.

Manoma, kad atskleisti toli gražu ne visi apiplėšimai.

Ruošdavosi itin kruopščiai

Tyrėjų duomenimis, visus išpuolius organizuodavo A.P. Jis koordinuodavo operacijas iki menkiausių smulkmenų, tačiau pats tiesiogiai jose nedalyvaudavo.

2018 metais jam plėšimo byloje buvo skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė, tačiau, nepaisydamas įpareigojimų daugiau nedaryti nusikaltimų, jis ir toliau siautėjo.

Vilniečio suburti banditai kruviniems žygiams kruopščiai rengdavosi – maždaug savaitę stebėdavo būsimų aukų namus, turėjo kaukių, virvių, lipniųjų juostų, pirštinių, peilių, netikrą pistoletą, degiojo skysčio.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, jie naudojosi išsinuomotais automobiliais, prie jų pritvirtindavo vogtus numerius.

Pirmas gaują liūdnai išgarsinęs nusikaltimas buvo įvykdytas 2020 metų rugsėjo 24 dieną Širvintose.

Išvydę nepažįstamus žmones šeimininkai nepuolė uždaryti durų – atvykėliai iš pradžių nesukėlė įtarimų, nes vienas jų vilkėjo kurjerio uniformą.

Plėšikai įsiveržė į vyresnio amžiaus vietos gyventojų namą, žiauriai sumušė porą, surišo ją lipniąja juosta.

Grasindami nužudyti šeimininkus, daužydami kumščiais jiems per galvą įsibrovėliai liepė parodyti, kur yra pinigai.

Pagrobę 3 tūkst. eurų smurtautojai spruko automobiliu, kurį buvo palikę netoliese.

Apie garbaus amžiaus porą, kuri neva laiko namuose dideles sumas, gaujos vadeivai pranešė Širvintų krašte gyvenantys jo 27 ir 21 metų parankiniai, per bendrus pažįstamus surinkę informaciją apie nukentėjusiuosius.

Taikinys – kontrabandininkas

Kalbama, kad žygis Širvintose sukėlė A.P. įniršį, – jis tikėjosi gerokai didesnio grobio.

Gauja netrukus susirado kitą auką – lazdijiškį G.Vilčinską, kurį nurodė iš Lazdijų kilęs, prieš išpuolį Druskininkuose gyvenęs ketvirtas gaujos narys trisdešimtmetis D.J.

Įtariama, kad šešėliniame pasaulyje sukęsis, anksčiau už sukčiavimą keletą kartų teistas D.J. pažinojo G.Vilčinską, kuris teisiamųjų suole buvo atsidūręs dėl kontrabandos.

Plėšikai greičiausiai manė, kad su dideliais rūkalų srautais siejamas Upelinis savo namuose laiko daug pinigų, juolab kad būdamas skolingas valstybei apie 30 tūkst. eurų (turėjo sumokėti teismų paskirtas baudas kontrabandos bylose), G.Vilčinskas sugebėjo savo rankose išlaikyti ir šiuolaikišką suremontuotą namą Lazdijų centre, Kauno gatvėje.

Smurtautojų gaujos nariai tikino neplanavę jo žudyti – benzinas esą buvo skirtas tik pagąsdinti.

Vaizdai – lyg iš filmo

„Nusikaltimo vaizdai priminė veiksmo filmą“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Lazdijų seniūnė Vaida Gazdziauskienė, 2020 metų spalio 12 dieną praėjus valandai po nusikaltimo atsitiktinai važiavusi pro G.Vilčinsko namus.

Kieme buvo policijos pareigūnai, ugniagesiai – kaimynai ir praeiviai matė, kaip padegtas vyras išlėkė į lauką šaukdamas iš skausmo. Vaizdai juos pribloškė, netrukus pasipylė pagalbos skambučiai.

Itin žiaurus ir įžūlus nusikaltimas buvo įvykdytas vidury dienos gausiai žmonių lankomoje vietoje – šalia G.Vilčinsko būsto yra mokykla, kiek toliau veikia kitos įstaigos, pro šalį nuolat važiuoja automobiliai.

Išsinuomotą automobilį plėšikai buvo palikę kieme, esančiame prie mokyklos.

Vieno aukšto šiuolaikiško namo, kuriame gyvena G.Vilčinskas, tvora nesaugo – tai palengvino užpuolikams įvykdyti savo užmačias.

Kankino motiną ir dukterį

G.Vilčinsko šeimą taip pat suklaidino kurjerio uniforma – vienas plėšikas užkalbino jos narius apsimetęs siuntų tarnybos darbuotoju, todėl niekas nepuolė rakinti durų.

Pasinaudoję tuo trys nusikaltėliai įsibrovė į vidų, čia rado G.Vilčinsko 36 metų gyvenimo draugę ir jos paauglę dukrą.

Užpuolikai lipniąja juosta surišo moteriai ir mergaitei rankas, užklijavo burnas, daužė kumščiais ir laukė, kol atvyks šeimininkas.

Pasipylė grasinimai, reikalavimai atiduoti pinigus. Aukos buvo bauginamos ir pistoletu.

Kai neįtardamas nieko bloga G.Vilčinskas įžengė pro duris, plėšikai žaibiškai puolė jį, surišo ir nutempė į vonios patalpą.

Mirė po penkių dienų

Matyt, neišgavę to, ko reikalavo, nusikaltėliai ant G.Vilčinsko užpylė degiojo skysčio ir padegė – drabužius ir kūną beregint pagavo liepsnos.

Tai padarę gaujos smogikai iškart paspruko, o moteris išbėgo į lauką ir ėmė šauktis pagalbos. Į kiemą pajėgė išbėgti ir pats G.Vilčinskas.

Atvykę medikai iš pradžių nuvežė vyrą į Lazdijų ligoninę, o iš ten – į Kauno klinikų reanimaciją, čia jis po penkių dienų mirė.

Po nusikaltimo Alytaus policijos komisariato vadovas Alvydas Jurgelevičius pasakojo, kad moteris ir dukra yra saugios. „Lietuvos ryto“ žiniomis, jos persikėlė gyventi į kitą vietą.

Žmogžudžiai iš G.Vilčinsko namų pagrobė auksinius papuošalus ir 200 eurų.

Įklampino DNR tyrimai

Sekdami karštais pėdsakais pareigūnai praėjus parai po G.Vilčinsko padegimo sučiupo gaujos vadeivą ir du jo parankinius.

Lyderis buvo sulaikytas savo namuose Vilniuje, per kratą ten aptikta ir kokaino, o jo bendrininkus Varėnos ir Lazdijų apylinkėse policijai sugauti padėjo Lietuvos ir Lenkijos pasieniečiai.

Netrukus įkliuvo dar du trijulės sėbrai.

G.Vilčinskas buvo padegtas vonioje, į kurią jį nusitempė anksčiau už virtinę plėšimų ir vagysčių jau teisti širvintiškiai 27 metų K.Š. ir 23 metų J.G. Be jų, užpuolime dar dalyvavo anksčiau neteistas 21 metų D.J., taip pat kilęs iš Širvintų krašto.

Širvintiškių trijulė keliomis savaitėmis anksčiau apiplėšė ir šiame mieste gyvenančią pensininkų porą.

Nusikaltėlius įklampino daugybė įrodymų, tarp jų DNR tyrimas, – aukų namuose buvo aptikta jų biologinių pėdsakų.

Pareigūnams greitai pavyko prisikasti ir prie gaujos vadeivos bei druskininkiečio, taikiniu nurodžiusio G.Vilčinsko namus.

Pasak prokuroro T.Stelionio, vieni gaujos nariai savo kaltę neigia, kiti pripažįsta iš dalies.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, prisipažinusieji kaip įmanydami bando sumenkinti savo vaidmenį.

Gaudynės pasienyje baigėsi tragiškai

G.Vilčinsko gyvenime taip pat netrūko klystkelių. Ypač liūdnai pagarsėjo gaudynės, kai jis stengėsi pabėgti nuo pasieniečių.

Pareigūnų tvirtinimu, G.Vilčinskas kontroliavo kontrabandininkų grupę, skirstė jiems vaidmenis, išdalijo radijo siųstuvus, vienus kontrabandininkus paliko stebėti, o kitus nusivedė prie rūkalų krovinio.

2015 metų rugpjūčio 27-osios naktį šis lazdijiškis su bendrininkais įkliuvo pasienyje su Baltarusija, Druskininkų savivaldybės teritorijoje, vairuojantis automobilį „Peugeot 607“.

G.Vilčinskas ir kartu su juo vykęs 18-metis alytiškis E.Balčius lydėjo 15 tūkst. kontrabandinių baltarusiškų cigarečių pakelių gabenantį „Ford Mondeo“.

„Ford Mondeo“ vairuotojas taranavo pareigūnų automobilį, nulėkė nuo kelio ir spruko palikęs mašiną.

G.Vilčinskas taip pat nestojo, todėl gaudynių metu į orą buvo paleisti du įspėjamieji šūviai. Vairuotojui ir toliau lekiant didžiuliu greičiu keli šūviai buvo paleisti į padangas.

Greitis, tamsa, duobėtas kelias sutrukdė pareigūnams tiksliai pataikyti – kulkos kliudė bagažinės dangtį, o viena jų mirtinai sužalojo galinėje dalyje sėdintį E.Balčių.

Dėl pasieniečių veiksmų buvo iškelta baudžiamoji byla, bet praėjus pusmečiui tyrimas buvo nutrauktas neįžvelgus nusikaltimo.

G.Vilčinskui tada buvo skirta 13 tūkst. eurų bauda, konfiskuoti abu kontrabandininkų automobiliai, kuriuose rasta radijo ryšio priemonių, kaukių.

Upelinis buvo pripažintas kaltu dėl to, kad gabeno kontrabandines cigaretes ir paliko jaunuolį, kai jo gyvybei grėsė pavojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.