Moteris tikina tapusi apiplėšimo auka, bet policijos tai nesudomino: advokatas priblokštas

Nukentėjusioji yra keista, kalba nerišliai, todėl nusikaltimo nėra reikalo tirti. Atrodo, tokios pozicijos laikosi Šilalės policija, kuriai ir buvo pranešta apie išpuolį prieš 85 metų moterį.

Senjorė tikina tapusi nusikaltimo auka.<br> Lrytas.lt koliažas
Senjorė tikina tapusi nusikaltimo auka.<br> Lrytas.lt koliažas
Senjorė tikina tapusi nusikaltimo auka.
Senjorė tikina tapusi nusikaltimo auka.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 9:45 PM, atnaujinta Oct 12, 2021, 11:37 AM

Nors apie nusikaltimą pranešta daugiau kaip prieš tris savaites, o nukentėjusioji net įvardija užpuolikus, pareigūnai taip ir nepradėjo ikiteisminio tyrimo.

85 metų Ona Stanytė pasakojo, kad į jos sodybą, esančią nuošalioje Šilalės rajono Varsėdžių kaimo vietoje, du plėšikai įsiveržė rugsėjo 14-osios naktį. Moteris paprastai net nerakindavo durų, tad nusikaltėliams į namą patekti nebuvo problemų.

Tikino, kad buvo kankinama

Pensininkė skundėsi, kad įsibrovėliai jai į veidą papurškė dujų, po to nuvilko į kambarį ir nuogai išrengė. Apieškoję trobą plėšikai esą surado apie 50 tūkstančių eurų.

„Jėzau Marija, kaip baisu, žiauriai žiauriai buvo. Išrengė mane, spardė, tyčiojosi. Buvau praradusi sąmonę, tai plėšikai tikriausiai manė, kad nebegyva esu.

Skurdžiai gyvenu, bet šiek tiek per gyvenimą buvau susitaupiusi. Laimė, paslėptų 12 tūkstančių eurų nerado, bet išnešė daug, labai daug – apie 50 tūkstančių“, – pasakojo moteris.

Paspaudė pagalbos mygtuką

Moteris teigė nežinanti, ar būtų likusi gyva, jei ne vadinamasis vienišų senjorų pagalbos mygtukas.

„Kai atgavau sąmonę, plėšikų jau nebuvo. Šiaip ne taip prišliaužiau iki pultelio ir iškviečiau pagalbą“, – skaudžius įvykius prisiminė senolė.

Po kiek laiko atvyko policijos pareigūnai ir iškvietė greitąją pagalbą.

Pareigūnai esą nusikaltimu pernelyg nesidomėjo, tik sakė, jog reikia džiaugtis, kad dar 12 tūkstančių eurų nerado.

Sunkiai prisikvietė tyrėjus

Senolė buvo nuvežta į Šilalės ligoninę, o iš jos – į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Medikai konstatavo, kad moteriai pažeisti inkstai.

Šioje ligoninėje senolė išgulėjo 12 dienų.

Nors moteris iš pat pradžių gydytojams teigė, kad buvo apiplėšta, per tą laiką jos apklausti neatvyko joks pareigūnas.

Per vargus moteris tyrėjus prisikvietė ir grįžusi į namus gydytis ambulatoriškai. Ji nuolat skambino telefonu 112, tačiau ilgai niekas nesirodė.

Tik rugsėjo 27 dieną atvyko tyrėjai, jie senolę apklausė, apžiūrėjo vietą, kur buvo laikomi pagrobti pinigai.

„Mandagūs buvo tie tyrėjai, dėkojo, kad pranešiau“, – džiaugėsi O.Stanytė.

Bijo viena miegoti

Moteris apibūdino ir ją apiplėšusius asmenis: „Tai vietiniai. Vieną jų – Darių – iš matymo pažįstu. Jis daug žmonių buvo apvogęs, yra ir namus padegęs. Gyrėsi, kad Ispanijoje, Barselonoje, kalėjime sėdėjo.“

Apie tai, kad pažįsta vieną plėšikų, moteris papasakojo ir ją aplankiusiems tyrėjams.

Tačiau ji netiki, kad pareigūnai imsis kokių nors priemonių. „Prieš metus kažkas mano miškelyje iškirto medžius – beveik 1,5 hektaro. Tuomet taip pat kreipiausi į policiją, tačiau iš pareigūnų jokio dėmesio nesulaukiau.“

Dabar O.Stanytė bijo, kad laisvėje vis dar vaikštantys plėšikai neateitų pas ją dar kartą ir neužmuštų: „Grįžusi iš ligoninės naktimis nemiegu, žvalgausi pro langus, baisiai bijau, kad naktį nepapjautų.“

Tyrimo taip ir nepradėjo

Nors po nusikaltimo praėjo daugiau kaip trys savaitės, policija iki šiol net nepradėjo ikiteisminio tyrimo.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio specialistės Linos Banienės teigimu, kai policininkai apklausė iš ligoninės grįžusią senolę, jiems pasirodė, kad moteris kalba nerišliai, pasakoja realybės neatitinkančius dalykus: „Įsilaužimo į namus požymių pareigūnai neaptiko.

Apklausti vietiniai gyventojai teigė, kad moteris pastaruoju metu elgiasi keistai.“

Advokatui abejonių nekelia

Toks požiūris pribloškė senolei atstovaujantį advokatą Albertą Kučinską: „Aš kelias valandas bendravau su šia moterimi – man jos psichikos būklė jokių abejonių nesukėlė.

Nors ir būdama garbaus amžiaus ji pasirodė guvaus proto, viską papasakojo nuosekliai.

Man abejonių sukėlė tik pareigūnų veiksmai. Jie turėjo tą pačią akimirką, kai paaiškėjo, kad įvykdytas nusikaltimas, pradėti ikiteisminį tyrimą.“

Advokatas pats pabendravo su O.Stanytės kaimynais, jie sakė, kad moteris, nors kartais elgiasi keistokai, yra blaiviai mąstanti, darbšti, visą gyvenimą sunkiai dirbusi.

„Jei įvykdytus nusikaltimus galima nurašyti remiantis nukentėjusiųjų keistenybėmis, tuomet viską galima nurašyti. Nesuprantu, gal policininkai yra psichiatrai, kad priima tokius sprendimus“, – sakė A.Kučinskas.

Prokuroras raštą persiuntė

Policijos pareigūnams atsisakius tirti įvykį advokatas A.Kučinskas pats kreipėsi į Tauragės apylinkės prokuratūrą, kad dėl O.Stanytės apiplėšimo būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tauragės vyriausiasis prokuroras Gražvydas Žebelys šį pareiškimą persiuntė policijai. Pirmadienį paaiškėjo, kad policija galiausiai atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.

50 000

Tiek eurų, O.Stanytės teigimu, iš jos pagrobė naktį į namus įsibrovę plėšikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.