Marijampolės nusikalstamo pasaulio šulas Raikinas vėl sugebėjo išslysti iš teisėsaugos gniaužtų

Buvęs Marijampolės nusikalstamo pasaulio šulas Raimondas Burba galėtų Raikino pravardę pasikeisti į Ungurinio. Pastaruosius keliolika metų jis vis įsipainioja į įvairias kriminalines istorijas, tačiau sugeba išslysti iš teisėsaugos gniaužtų.

R.Burbą, pravarde Raikinas, pradžiugino Apeliacinio teismo sprendimas.
R.Burbą, pravarde Raikinas, pradžiugino Apeliacinio teismo sprendimas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2021, 9:09 PM

Kai prieš dvejus R.Burba buvo apkaltintas laikęs daugiau kaip 2 kilogramus kokaino ir ginklų arsenalą, daug kam atrodė, kad šis veikėjas pagaliau priėjo liepto galą.

Tačiau marijampolietis ir vėl sugebėjo išlaviruoti – prieš keletą dienų Apeliacinis teismas jį visiškai išteisino.

Rado ginklų ir narkotikų

R.Burba buvo sulaikytas 2019 m. birželį, kai Marijampolės policijos pareigūnai jo dukteriai ir seseriai priklausančio didžiulio pastato Statybininkų gatvėje sandėliuke rado 2,2 kilogramo kokaino, du pistoletus ir 90 šovinių.

Krata atlikta gavus žvalgybinės informacijos, kad šiose patalpose laikomi narkotikai ir ginklai.

Pareigūnai automobiliu važiuojantį R.Burbą sulaikė anksti ryte ir pareikalavo įleisti į patalpas.

Bet akivaizdžiai susinervinęs Raikinas pareiškė raktų neturįs, nes patalpos priklauso ne jam, o jo dukrai Dovilei – Vaiko teisių apsaugos tarnybos Marijampolės skyriaus vadovei.

Rakto tvirtino neturintis ir bosą vežęs neseniai iš įkalinimo įstaigos sugrįžęs ir šiose patalpose apsigyvenęs neoficialus R.Burbos vairuotojas ir apsaugininkas R.Leonavičius. Raikinas jam buvo leidęs ne tiktai gyventi, bet ir sportuoti ten pat esančioje sporto salėje.

Vis dėlto raktai rasti R.Burbos automobilyje. Atrakinę antrame aukšte esantį sandėliuką pareigūnai ir aptiko ant spintos sudėtus narkotikus ir šaudmenis.

Nerviniesi – esi kaltas?

R.Burba buvo sulaikytas, o vėliau teismas leido jį suimti.

Nors nei ant narkotikų, nei ant ginklų nebuvo rasta Raikino pirštų atspaudų ar biologinių pėdsakų, pareigūnai tvirtino, kad marijampolietis kaltas.

Tyrėjai įrodinėjo, kad R.Burba yra tikrasis patalpų savininkas, nors formaliai jos priklauso dukteriai ir seseriai.

Tai patvirtino ir kai kurie liudininkai, pareiškę, kad pastate net musė negalėjo praskristi be Raikino žinios. Jis esą spręsdavo, už kiek išnuomoti ar parduoti atskirus patalpų plotus, kam duoti raktus ar leisti sportuoti viduje esančioje sporto salėje.

Svariu argumentu tapo ir kratai vadovavusio Marijampolės policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos tyrėjo Donato Merkevičiaus parodymai.

2017 metais Metų sekliu pripažintas pareigūnas tvirtino, kad sulaikytas R.Burba buvo sutrikęs, jaudinosi, rūkė vieną cigaretę po kitos. O tai esą įrodo, kad Raikinas buvo kaltas, nes patyręs pareigūnas turi specifinių žinių ir gali lengvai atskirti, kaip elgiasi nekalti ir kaip nusikaltimą įvykdę asmenys.

Tyrimą atliko ir advokatas

Savo tyrimą atliko ir R.Burbos pasamdytas žinomas sostinės advokatas, buvęs Generalinės prokuratūros prokuroras Linas Belevičius.

Teisininkas nuvyko į Marijampolę ir išstudijavo, kaip ir kas galėjo patekti į patalpas, kuriose buvo rasta narkotikų ir ginklų.

Paaiškėjo, kad į šį sandėliuką, be R.Burbos, laisvai galėjo įeiti mažiausiai 7 žmonės ir dar keli statybininkai, kurie kratos metu remontavo pirmo aukšto kabinetus.

Advokatas apklausė daugybę pastate dirbusių asmenų ir visi jie tvirtino nėkart antrame aukšte, kur buvo sandėliukas, nematę R.Burbos. Jam ten patekti buvo sunku ir dėl jaunystėje amputuotos kojos. Kojos Raikinas neteko dar 1994 metais, kai konkuruojančios gaujos nariai po jo automobiliu padėjo sprogmenį. Dėl šios priežasties R.Burba net savo bute buvo įsirengęs liftą.

Advokato L.Belevičiaus iškviestas antstolis išmatavo, kad spintos, ant kurios buvo laikomi narkotikai ir ginklai, aukštis – pustrečio metro.

Tad R.Burba net fiziškai nebūtų galėjęs ten padėti nelegalių daiktų. Be to, buvo konstatuota, kad spyna, kuria rakinamas sandėliukas, niekam tikusi – duris buvo galima atrakinti mažiausiai dviem skirtingais raktais.

Vien prielaidų nepakanka

Šie advokato surinkti įrodymai įtikino Kauno apygardos teismo teisėjus ir jie gegužę R.Burbą visiškai išteisino.

Bet kaltinimą palaikęs Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Sabaitis nenurimo – pateikė apeliacinį skundą ir prašė R.Burbai paskirti 10 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Teisėjo Nerijaus Meilučio vadovaujama kolegija atnaujino įrodymų tyrimą. Buvo papildomai apklausti kai kurie remonto darbus atlikę darbininkai, tarnybinį pranešimą apie laikomus narkotikus surašęs pareigūnas.

Siekdamas patikrinti advokato L.Belevičiaus išdėstytą versiją, kad į sandėliuką galėjo pateikti kiti asmenys, teismas surinko ir ištyrė papildomus duomenis.

Teismas konstatavo, jog buvo galima daryti tik prielaidą, kad R.Burba susijęs su narkotikais ir ginklais. Bet nesant kitų įrodymų negalima teigti, kad būtent teisiamasis juos laikė.

„Byloje nėra ir kriminalinės žvalgybos duomenų, kurie sudarytų pagrindą spręsti apie R.Burbos sąsajas su rastais uždraustais daiktais. Vien tik policijos pareigūno tarnybinis pranešimas apie turimą tokią informaciją šio asmens kaltės negali patvirtinti, juolab kad jokie kiti byloje surinkti įrodymai neleidžia daryti tokios išvados“,– teigiama Apeliacinio teismo nutartyje atmesti prokuroro skundą.

Išteisinamuoju nuosprendžiu patenkintas advokatas L.Belevičius atkreipė dėmesį į neprofesionalius policijos pareigūnų veiksmus.

„Pareigūnai pasielgė paprasčiausiu būdu – pastate radę draudžiamų daiktų padarė prielaidą, kad jie galėtų priklausyti R.Burbai, nes šis asmuo kažkada jiems buvo žinomas, nors jokių tai pagrindžiančių duomenų nebuvo. Bet teismai konstatavo, kad spėjimais ir prielaidomis grįsti kaltinimo negalima“, – sakė L.Belevičius.

Girtavo su klebonu

Tai jau ne pirmas kartas, kai R.Burba išvengia atsakomybės. Ypač pagarsėjo įvykis, kai su klebonu gėręs Raikinas ėmė šaudyti į pareigūnus.

Puota vyko Kalvarijos savivaldybės Trempinių kaime esančioje prabangioje viloje, nors teismo sprendimu R.Burba privalėjo būti savo namuose Marijampolėje.

Per patikrinimą policijos pareigūnai R.Burbos neaptiko namuose ir nuvyko į vilą Trempiniuose.

Ten su Raikinu akis į akį susidūrė ir dabartinis Seimo narys, tuometis Kalvarijos policijos komisariato kriminalinės policijos inspektorius Dainius Gaižauskas. Jam tai vos nekainavo gyvybės.

Kai inspektorius pareikalavo, kad R.Burba jį su kitais pareigūnais įsileistų į vidų, pasigirdo Raikino riksmas: „Iššaudysiu mentus.“ Vos policininkai spėjo atšokti nuo lango, pasigirdo šūviai, pažiro lango stiklas.

Tada buvo iškviesti „Aro“ kovotojai, jie įsiveržė į vidų.

Viename kambaryje miegojo visiškai girtas Raikinas, kitame – Pasvalio rajono Daujėnų parapijos klebonas Rimantas Visockas su dviem merginomis – marijampoliete Laura ir nepilnamete vilniete Anastasija.

Tvirtino bijąs banditų

„Labai bijau banditų, buvau įsitikinęs, kad į vilą būtent jie veržėsi“, – teisme į krūtinę mušėsi R.Burba.

Be to, jis tvirtino, kad šaudė ne jis, o viloje buvęs draugas. Teismui to draugo apklausti taip ir nepavyko, nes jis išvyko į užsienį ir pradingo.

Nors R.Burbos advokatė teismui pateikė šūsnį raštų apie labdaringą Raikino veiklą, jis vis tiek buvo pripažintas kaltu, tačiau nubaustas tik simboline pinigine bauda.

Sumušė kauniečiai

Po šio įvykio kalbos apie Raikiną kiek aprimo. Bet 2006 metais jis vėl pateko į pareigūnų akiratį ir buvo įtariamas, kad vienoje Vištyčio kaimo sodyboje su bendrininkais nužudė Vilniaus viešbučio „Hotel Panorama“ vadovą Marių Krygerį.

Tą 2006 metų lapkričio vakarą sodyboje šventė dvi kompanijos. Vienoje jų buvo R.Burba su draugais, kitoje – M.Krygeris su keliais kauniečiais, tarp jų išsiskyrė šio miesto šešėlinio pasaulio veikėjas Kęstutis Miliauskas, pravarde Šramas.

Abi kompanijos įsivėlė į konfliktą, per kurį buvo sumuštas Raikinas.

Vėliau kompanijos išsiskirstė. Paryčiais vaizdo kameros užfiksavo, kaip trys kaukėti vyriškiai tyliai įslinko į kauniečių namą, ten nužudė M.Krygerį ir šūviais iš pistoleto apšaudė ir sužalojo dar du vyriškius.

Leidimo prašė H.Daktaro?

Iškart po žmogžudystės netilo kalbos, kodėl provincijos veikėjai iš Marijampolės išdrįso pakelti ranką prieš kauniečius, tarp kurių buvo ir anksčiau prie šio miesto nusikaltėlių elito priskiriamas K.Miliauskas.

Daug kas netgi pradėjo tvirtinti, kad dėl marijampoliečių savivalės gali kilti gaujų karas tarp miestų.

Tačiau kai kuriuos įsismarkavusius kauniečius greitai nuramino laisvėje likę R.Burbos gaujos nariai.

Jie ėmė tvirtinti, kad tą pačią naktį prieš tragediją kauniečių sumuštas Raikinas grįžo namo ir iš karto paskambino Lukiškių kalėjimo vienutėje kalinčiam Henrikui Daktarui.

Pokalbio metu R.Burba esą paklausęs, ar galįs pamokyti jį nuskriaudusį K.Miliauską.

„Gali daryti, ką nori. Jis net ne bachūras, o gaidys“, – kalbama, kad maždaug taip R.Burbai atsakęs H.Daktaras.

Manoma, kad po šio žodinio sutikimo R.Burba ir pasiuntė savo smogikus į stovyklavietę prie Vištyčio.

Prokurorams pritrūko pinigų

Tuomet R.Burba buvo sulaikytas, tačiau įrodyti, kad jis prisidėjo prie nusikaltimo, pareigūnams nepavyko.

Prokurorai ketverius metus tyrė šį nusikaltimą ir galiausiai panaikino įtarimus.

Bylos baigtį galėjo nulemti Nyderlandų ekspertai, kurie iš vaizdo įrašų būtų nustatę, ar ten užfiksuoti įtariamieji. Bet 40 tūkst. eurų, kurių buvo paprašyta už ekspertizę, Lietuvos prokuratūra nebuvo pajėgi sumokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.