Prokurorą prašo nušalinti už ateities planus

Vilniaus apygardos teismui (VAT) vis nepavyksta pradėti nagrinėti skandalingosios bylos, kurioje trys advokatai bei verslininkas kaltinami neteisėtu poveikiu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnams.

 Prokurorą J.Juodį bandoma nušalinti antrą kartą. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 Prokurorą J.Juodį bandoma nušalinti antrą kartą. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 G.Danėlius paprašė nušalinti prokurorą. <br> T.Bauro nuotr. 
 G.Danėlius paprašė nušalinti prokurorą. <br> T.Bauro nuotr. 
 Teisiamas verslininkas A.Petrošius. <br> T.Bauro nuotr. 
 Teisiamas verslininkas A.Petrošius. <br> T.Bauro nuotr. 
 Teisiamas advokatas V.Rakauskas. <br> T.Bauro nuotr. 
 Teisiamas advokatas V.Rakauskas. <br> T.Bauro nuotr. 
 Teisiamas advokatas D.Baronas.<br> T.Bauro nuotr. 
 Teisiamas advokatas D.Baronas.<br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-01-26 13:31

Advokatai kaltinimų sulaukė po to, kai STT vadui Žydrūnui Bartkui pranešė apie šiai tarnybai garbės nedarantį jo pavaldinio Renato Martišiaus susirašinėjimą su valdininkais bei verslininkais.

Teigiama, jog susirašinėjimus „Viber“ pokalbių programėle vilniečiui verslininkui Antanui Petrošiui netyčia nusiuntė pats R.Martišius.

Tačiau, baigus tyrimą, A.Petrošius sulaukė kaltinimų, jog duomenis iš R.Martišiaus telefono gavo neteisėtai.

Neteisėtu poveikiu STT vadovams kaltinamas advokatas Giedrius Danėlius trečiadienį teisme tvirtino, jog toks kaltinimas atsirado dėl pačių prokurorų neveiklumo.

Jo teigimu, prokurorai per vėlai kreipėsi į programėlės „Viber“ kūrėjus, todėl nebegalėjo gauti visų reikalingų. „Viber“ visus duomenis saugo 24 mėnesius, o bylos pagrindu tapusios R.Martišiaus žinutės buvo parašytos 2018 metų kovo-birželio mėnesiais.

Tyrimas dėl šių žinučių paviešinimo pradėtas 2020 metų vasarį, tačiau prokurorai užklausą „Viber“ nusiuntė tik po kelių mėnesių.

„Prokurorai turėjo žinoti, kad svarbi informacija saugoma ribotą laiką, todėl turėjo veikti nedelsdami. Jų delsimas negali būti vertinamas niekaip kitaip kaip patyčia iš šio proceso dalyvių“, – kalbėjo G.Danėlius, paprašęs teismo nušalinti šiam tyrimui vadovavusį prokurorą Rimą Juodį.

Teisiamųjų suole atsidūręs advokatas pateikė ir daugiau prokuroro nušalinimo motyvų, kurie nustebino net jo kolegas. G.Danėlius tvirtino sužinojęs, kad prokuroras R.Juodis rengiasi tapti advokatu.

Nors G.Danėlius nepateikė jokių tai patvirtinančių dokumentų, teigė turįs žinių, kad R.Juodis pateikė prašymą advokatūrai, galbūt laikė tam reikalingus egzaminus.

„Aš esu kaltinamas tuo, kad savo veiksmais sumenkinau advokato vardą, tai kodėl R.Juodis veržiasi į tą bendruomenę, kurios autoritetas yra sumenkintas visuomenės akyse?“, – kalbėjo G.Danėlius.

Jis užsiminė, jog tarp advokatų yra didelė konkurencija, o R.Juodžiui esą pasitaikė proga pašalinti net tris advokatus: „Gal tokiu būdu bandoma prasiskinti sau kelią ir užsiimti didesnę rinkos dalį“.

Šioje byloje kaltinimai pareikšti trims advokatams: G.Danėliui, Dainiui Baronui ir Valdui Rakauskui.

Prokuroras R.Juodis atsakė, jog G.Danėliaus jam pareikšti priekaištai niekuo nepagrįsti ir skamba „lyg iš fantastikos srities“. Vėliau prokuroras pridūrė, kad neteisėtu poveikiu STT pareigūnams kaltinamas G.Danėlius galimai neteisėtai renka duomenis ir apie privatų prokuroro gyvenimą, o juos sužinojo tik dėl to, kad dirba advokatu.

Nušalinti prokurorą R.Juodį G.Danėlius prašė jau ne pirmą kartą. Anksčiau advokatas nušalinimą reiškė dėl to, kad jo sulaikymas ir krata vyko mažametės dukters akivaizdoje, nedalyvaujant vaiko teisių atstovams. Jis priekaištavo ir dėl sulaikymo, kuris truko devyniomis minutėmis ilgiau nei leidžiama įstatyme. Pradėjus tyrimą, G.Danėlius buvo sulaikytas 48 valandoms.

Kai VAT tik pradėjo nagrinėti šią bylą, nusišalino ir teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė. Jos nešališkumu suabejojo prokuroras R.Juodis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.