Recidyvistas iš Šiaulių kalėjimo išvengė: aukos per vėlai suprasdavo, kam pakliuvo į nagus

Šiaulietis Irmantas Balčiūnas ketvirtą kartą išgirdo teismo nuosprendį. Prisistatyti advokatu nevengiantį 43 metų vyriškį šįsyk įklampino sukčiavimas ir suklastotos teismo nutarties panaudojimas.

Šiaulietis I.Balčiūnas teismo salėje kaip įmanydamas slėpė savo veidą.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulietis I.Balčiūnas teismo salėje kaip įmanydamas slėpė savo veidą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2022, 7:23 PM

Recidyvistu pripažintam I.Balčiūnui vis dėlto pavyko išvengti įkalinimo – teismas jį nubaudė 40 parų arešto bausme, bet vykdymą atidėjo 9 mėnesiams.

Tiesa, vyriškiui teks papurtyti piniginę – atseikėti 2500 eurų įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Panevėžio mažoji bendrija „Pastatų griovimas“ civilinio ieškinio nebuvo pateikusi, nes I.Balčiūnas žalą atlygino iki bylos nagrinėjimo teisme pradžios.

Dokumentas – padirbtas

Šį sykį I.Balčiūną įklampino 2018 m. rudenį pasirašyta sutartis su mažąja bendrija „Pastatų griovimas“. Jai buvo įsipareigota teikti teisines paslaugas.

Tiesa, jas teikti turėjo ne įmonės vadovu prisistatęs I.Balčiūnas, o užsienyje įregistruotai pirminei bendrovei „Irlex“ neva atstovaujantys advokatai, teisininkai, advokato padėjėjai, kiti specialistai.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2018 metų spalio–gruodžio mėnesiais mažoji bendrija apmokėjo I.Balčiūno pateiktas kelias sąskaitas faktūras už įvairias teisines paslaugas, žyminio mokesčio sumokėjimą teismui, nors šie įsipareigojimai nebuvo vykdomi arba buvo vykdomi netinkamai.

Apskaičiuota, kad per kelis mėnesius I.Balčiūnas iš panevėžiečio verslininko pralobo 2331 euru. Šiaulietis gautus pinigus persivesdavo į savo, o vėliau į kitas sąskaitas.

Apie klastotę nekalbėjo

Advokatu apsimetęs šiaulietis panaudojo ir netikrą dokumentą – Šiaulių apygardos teismo nutartį civilinėje byloje. Taip siekta pagrįsti neva reikalingą sumokėti trūkstamą žyminį mokestį.

Tiesa, nebuvo įrodyta, kad šį teismo dokumentą padirbo būtent teisiamasis.

I.Balčiūnas kaltės dėl dokumento suklastojimo ir panaudojimo kratėsi. Jis nutarė dėl šių nusikalstamų veikų teisme parodymų apskritai neduoti.

Vis dėlto liudytojo parodymai, teisiamojo ir mažosios bendrijos atstovo susirašinėjimas elektroniniu paštu, taip pat kiti duomenys patvirtino, kad būtent I.Balčiūnas siuntė mažosios bendrijos darbuotojui netikrą dokumentą, po to telefonu ragino sumokėti neva trūkstamą žyminį mokestį.

Žurnalistus kaltino melu

Teisinio išsilavinimo neturintis I.Balčiūnas advokatu prisistato seniai, todėl už sukčiavimą nuo 2015 metų teistas jau tris kartus.

Pastarąjį kartą šiaulietis nuosprendį išklausė 2017 metų pradžioje – buvo nuteistas už Didžiojoje Britanijoje gyvenančios sutuoktinių poros mulkinimą.

Iš sutuoktinių gavęs beveik 5800 eurų atlygį šiaulietis įsipareigojo teikti teisines konsultacijas, parengti dokumentus teismui ir atstovauti jiems teismuose. Sukčius žadėjo atstovauti šeimai bankroto byloje, nors žinojo, kad paslaugų suteikti negalės, – neturi nei teisininko išsilavinimo, nei diplomo, nei licencijos.

Tuo metu individualios veiklos pažymėjimą išduodanti Valstybinė mokesčių inspekcija šių dokumentų neprašo.

Nukentėjusiesiems šį apsimetėlį rekomendavo pažįstamas. Jiems tiko ir palyginti nedidelis atlygis, mat kiti advokatai prašė kur kas daugiau.

Sutuoktinių neišgąsdino ir internete rasti prasti atsiliepimai apie I.Balčiūną.

Bet šiaulietis nuramino, kad virtinė žurnalistų straipsnių – tikri prasimanymai.

Apgautųjų – visa virtinė

Didžiojoje Britanijoje gyvenanti šeima atsitokėjo, kai „advokatas“ ėmė jos vengti. Jis aiškindavo, kad sugedo kompiuteris, neveikia serveris. Kantrybės netekę sutuoktiniai nutarė grįžti į gimtinę ir tik tada sužinojo, kad apie jokią bankroto bylą nežino nei Mokesčių inspekcija, nei teismas.

Teismas pripažino, kad aferistas apgavo septynis žmones, ir įpareigojo šiaulietį sumokėti jiems per 5600 eurų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Nuteistajam skirta dvejų metų laisvės apribojimo bausmė.

Už tokias pat aferas I.Balčiūnas buvo teisiamas ir 2015 metais. Vieną kartą jam skirta 1883 eurų, o antrą – 2636 eurų baudos.

Beje, šiauliečio sukčiavimas sukėlė problemų ne tik juo patikėjusiems klientams. Šešėlis taip pat metamas bendravardžiui ir bendrapavardžiui advokatui iš Klaipėdos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.