Narkotikų baronu pasijutęs plungiškis sukurpė gudrų planą: užsienyje prisikimšęs kišenes Lietuvoje vaidino dorą verslininką

Užsienyje subūrė narkotikų platintojų gaują, neteisėtai įgytus pinigus gabeno į Lietuvą, ten legaliai steigė įmones ir vaidino dorą verslininką. Tokie įtarimai prislėgė plungiškį Kęstutį Klemauską.

Narkotikų platintojų gaujos vadeiva įvardijamas K.Klemauskas suimtas Plungėje, įmonės „Transfortas“ teritorijoje.<br>Policijos nuotr.
Narkotikų platintojų gaujos vadeiva įvardijamas K.Klemauskas suimtas Plungėje, įmonės „Transfortas“ teritorijoje.<br>Policijos nuotr.
 K.Klemauskas įkūrė autotransportų paslaugų įmonę "Transfortas".
 K.Klemauskas įkūrė autotransportų paslaugų įmonę "Transfortas".
Per kratas aptikta paslėptų pinigų.<br> Policijos nuotr.
Per kratas aptikta paslėptų pinigų.<br> Policijos nuotr.
Per kratas aptikta paslėptų pinigų. <br> Policijos nuotr.
Per kratas aptikta paslėptų pinigų. <br> Policijos nuotr.
Dalis pinigų buvo užkasta į žemę.<br> Policijos nuotr.
Dalis pinigų buvo užkasta į žemę.<br> Policijos nuotr.
Atkasti kibirėliai su pinigais. <br> Policijos nuotr.
Atkasti kibirėliai su pinigais. <br> Policijos nuotr.
Buvo slepiamos didelės pinigų sumos.<br> Policijos nuotr.
Buvo slepiamos didelės pinigų sumos.<br> Policijos nuotr.
 Buvo slepiamos didelės pinigų sumos.<br> Policijos nuotr.
 Buvo slepiamos didelės pinigų sumos.<br> Policijos nuotr.
Pareigūnai per kratas atrado 136 tūkst. eurų ir 12 tūkst. 400 Didžiosios Britanijos svarų sterlingų.<br> Policijos nuotr.
Pareigūnai per kratas atrado 136 tūkst. eurų ir 12 tūkst. 400 Didžiosios Britanijos svarų sterlingų.<br> Policijos nuotr.
 Lietuvoje sulaikyti du tarptautinės gaujos nariai.  <br> Policijos nuotr.
 Lietuvoje sulaikyti du tarptautinės gaujos nariai.  <br> Policijos nuotr.
Autotransporto paslaugų įmonė "Transfortas".
Autotransporto paslaugų įmonė "Transfortas".
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Feb 13, 2022, 11:13 AM

Su organizuotu nusikalstamu kovojantys pareigūnai prieš dvejus metus atskleidė Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje veikusią lietuvių ir vietinių nusikaltėlių gaują. Įtariama, kad ji dideliais kiekiais platino heroiną ir kitus kvaišalus, verbavo ir išnaudojo socialiai pažeidžiamus asmenis.

Šiuo metu suimtą K.Klemauską pareigūnai įvardija kaip galimą šios gaujos vadeivą. Įtariama, kad šis vyras, dangstydamasis verslo reikalais, pinigus, gautus iš narkotikų prekybos, legalizuodavo Lietuvoje, – Plungėje veikė jo įkurta autoserviso įmonė „Transfortas“.

Narkotikų prekybos byla dar nebaigta, o K.Klemauską prislėgė nauji įtarimai – pradėtas kitas ikiteisminis tyrimas dėl galimai nešvarių pinigų legalizavimo.

Tyrėjų duomenimis, į šį procesą buvo įtraukti plungiškio giminaičiai ir teisininkai.

Netikėtas radinys rūsyje

Neseniai buvo sulaikyta K.Klemausko motina. Įtarimų sukėlė 61 metų moters aiškinimai, kad ji savo namų rūsyje netikėtai rado 150 tūkst. eurų, apie kuriuos anksčiau nieko nežinojo. Nemenką pinigų sumą buto rūsyje esą galėjo paslėpti miręs sutuoktinis.

Tą pačią dieną policija patikrino „Transforto“ patalpas, buhalterės ir vienos antstolės, kuri dokumentuose užfiksavo netikėtą K.Klemausko motinos radinį rūsyje, darbo vietas ir butus.

Per kratas aptikta daugiau kaip 60 tūkst. eurų grynaisiais, tyrimui reikšmingų dokumentų.

Bėdų neišvengė ir vienas advokatas. Įtariama, kad jis dirbo K.Klemausko naudai, – patarė, kaip pasitelkus įmonės buhalterę ir antstolę legalizuoti galimai iš narkotikų prekybos gautus pinigus.

Advokatui patarus K.Klemausko motina kreipėsi į antstolę ir ji sutiko surašyti faktinių aplinkybių konstatavimo dokumentą – kad jos buto rūsyje neva rasta daugiau kaip 150 tūkst. eurų.

Tarp įtariamųjų – advokatas

K.Klemausko motinai notarų biure suklastoto dokumento pagrindu išduotas paveldėjimo teisės į rūsyje neva rastus pinigus liudijimas.

Tyrėjai neatmeta, kad dalis šitaip legalizuotų gaujos lėšų nuplaukė į Plungėje įkurtą K.Klemausko įmonę „Transfortas“.

Trys įtariamos moterys – K.Klemausko motina, antstolė ir notarė – uždarytos į areštinę. Vėliau joms ir advokatui paskirta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Nuosavybės teisės į neaiškios kilmės lėšas apribotos. Įtarimai dėl galimo pinigų plovimo, padėjimo legalizuoti užsienyje ar kitur iš narkotikų prekybos neteisėtai įgytas lėšas pareikšti penkiems asmenims, tarp jų ir 56 metų kretingiškiui advokatui.

Už tokią nusikalstamą veiklą numatyta bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų.

Valstybės tarnautojams ar jiems prilygintiems asmenims už piktnaudžiavimą, pinigų prevencijos įstatymų pažeidimus siekiant turtinės arba kitokios naudos irgi skiriamos panašios bausmės.

Kvaišalus platino tautiečiai

K.Klemauskas ir kai kurie kiti jo bendrininkai, įtariami narkotikų platinimu, pinigų iš nusikalstamos veiklos legalizavimu, buvo suimti anksčiau.

Jungtinės policijos pajėgos atskleidė tarptautinę nusikaltėlių gaują, kuri daugiausia Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje platino narkotikus dideliu mastu, plovė pinigus.

Nusikaltėliai verbuodavo ir išnaudodavo į užsienį išvežtus Lietuvos piliečius – vertė juos pardavinėti narkotines medžiagas, dažniausiai heroiną, Airijos gatvėse.

Jungtinėje Karalystėje, Airijoje ir Lietuvoje sulaikyta 18 gaujos narių. Įtariama, kad jai vadovavo anksčiau neteistas K.Klemauskas. Heroiną pardavinėjo 65 tokiam darbui užverbuoti lietuviai.

Per kratas aptikta daugiau kaip 136 tūkst. eurų ir 12 tūkst. 400 Didžiosios Britanijos svarų sterlingų. Airijoje sulaikyti 8, Lietuvoje – 2 asmenys. Jiems skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas.

Patekdavo į vergystę

Pirmosios žinios apie lietuvių gaują pareigūnus pasiekė prieš septynerius metus. Grupuotė buvo pasiskirsčiusi pareigomis – vieni organizuodavo narkotikų tiekimą, kiti buvo atsakingi už platinimo tinklą, prižiūrėjo gatvėse heroiną pardavinėjančius pavaldinius.

„Vadeivos ieškojo socialiai pažeidžiamų, anksčiau teistų asmenų, bedarbių – įvairiomis dingstimis atviliodavo juos į užsienį“, – sakė Klaipėdos apskrities policijos vadovas Alfonsas Motuzas.

Susigundę dirbti užsienyje lietuviai patekdavo į vergovę – Airijos gatvėse už menką užmokestį pardavinėjo heroiną, buvo akylai kontroliuojami, baudžiami už pražangas.

Nusikalstamą verslą suko lietuviai emigrantai ir airiai. Airijoje gyvenęs K.Klemauskas pastaruoju metu daugiau laiko praleisdavo Lietuvoje – rūpinosi įgytų pinigų legalizavimu.

Didesnę dalį uždarbio susišlavę gaujos nariai legalizuodavo nešvarius pinigus – pirko brangius juvelyrikos dirbinius, butus, žemės sklypus, automobilius, statybos ir remonto, aptarnavimo įmones.

Žvelgė į ateitį

Dauguma suimtųjų anksčiau už įvairius nusikaltimus teisti užsienyje. Areštuoto gaujos narių turto vertė siekia 700 tūkst. eurų.

Naujosios kartos nusikaltėliai žvelgė į ateitį, nelegaliai įgytus pinigus stengėsi pelningai investuoti Lietuvoje – pirko nekilnojamąjį turtą, verslo objektus.

Narkotikų prekeivių susivienijimas atskleistas trijų ES valstybių policijos ir tarptautinių teisėsaugos institucijų pastangomis. Įtariamųjų nuosavybės teisės apribotos.

„Pirmą kartą tokiai operacijai vadovavo Hagoje įkurtas Tarptautinis koordinavimo centras. Į jo veiklą buvo įtraukta apie šimtą Lietuvos pareigūnų“, – pažymėjo A.Motuzas.

Padegė valdininko automobilį

Kas valdo Žemaitiją? Apie tai pagalvojo Plungės gyventojai, kai prie namo, kuriame gyvena rajono savivaldybės administracijos vadovas Mindaugas Kaunas, užsiliepsnojo jo automobilis.

Savivaldybės vadovas ir pats tapo šio nusikaltimo liudininku – prieš vidurnaktį daugiabučio kieme pastebėjo du vyrus, įtartinai sukančius ratus prie apynaujo „Audi A7“.

Vyrai ant variklio dangčio šliūkštelėjo kažkokio skysčio ir jį padegė. Liepsnojantį 18 tūkst. eurų vertės automobilį iš savo balkonų matė ir kiti daugiabučio gyventojai. Padegėjai spėjo pasprukti.

M.Kaunas nežinojo ką ir galvoti. Kas tai – kerštas, rūstus įspėjimas ar gatvėse slampinėjančių chuliganų išpuolis?

Įtariami padegėjai greitai buvo sučiupti. Paaiškėjo, kad jų pėdsakai veda į Airiją, kur veikė tie patys kvaišalus platinę Lietuvos piliečiai.

Bausmė Airijoje – nė motais

Pirmas sulaikytas niekur nedirbantis 38 metų Klaipėdos rajono gyventojas Vitalijus Novokreščenovas, teistas už vagystes, turto sunaikinimą ir sugadinimą, teismo sprendimo nevykdymą.

Šis vyras prieš 7 metus įkliuvo Šiaurės Airijoje – vos atvykęs į šią šalį po mėnesio buvo nutvertas su narkotikais. Pas jį aptikta apie šimtą nedidelių pakelių su heroinu.

Narkomanu apsimetęs V.Novokreščenovas iš pradžių dar išsisukinėjo – aiškino 3 tūkst. Didžiosios Britanijos svarų vertės narkotikų įsigijęs sau, bet paskui prisipažino jais prekiavęs.

Belfasto karališkasis teismas klaipėdietį už heroino laikymą turint tikslą jį parduoti įkalino 2 metams ir 3 mėnesiams. Atlikęs bausmę V.Novokreščenovas buvo deportuotas į Lietuvą.

Čia jis vėl įsivėlė į nusikalstamą veiklą ir buvo suimtas. Šiuo metu jo laisvė laikinai apribota ir dėl kitų policijos tiriamų nusikaltimų.

Trijulė tęsė veiklą Plungėje

Padegimu įtariamas V.Novokreščenovas ir K.Klemauskas priskiriami tai pačiai nusikalstamai grupuotei, kurios lyderiu įvardijamas „Transfortos“ savininkas.

K.Klemausko nereikėjo ieškoti – jis jau buvo suimtas ir uždarytas į tardymo izoliatorių dėl kitų inkriminuotų nusikaltimų Lietuvoje ir užsienio šalyse.

Tiriant padegimo bylą sulaikytas dar vienas įtariamasis – niekur nedirbantis Klaipėdos rajono gyventojas 30-metis Egidijus Šlioža, anksčiau teistas už vagystes, plėšimus, viešosios tvarkos pažeidimą, sunkų sveikatos sutrikdymą dėl neatsargumo, narkotikus.

E.Šlioža išlaisvintas pritaikius švelnesnes sankcijas – rašytinį pasižadėjimą neišvykti, įpareigojimą nuolat registruotis policijos įstaigoje. Iš jo paimti asmens dokumentai.

Nepatiko valdžios sprendimai?

Nukentėjęs M.Kaunas įtarė, kad kas nors yra nepatenkintas savivaldybės sprendimais, abejoja viešųjų pirkimų konkursų skaidrumu, tačiau konkrečių asmenų ir situacijų nenurodė.

Nuojauta plungiškio neapgavo – K.Klemausko įmonė dalyvavo viename rajono savivaldybės organizuotame paslaugų pirkimo konkurse, bet jo nelaimėjo, o paskui bylinėjosi.

Apskundęs teismui konkurso rezultatus K.Klemauskas pralaimėjo civilinę bylą. „Transforto“ vadovas įpareigotas padengti savivaldybei iki 10 tūkst. eurų siekiančias bylinėjimosi išlaidas.

„Įtarimai galimiems „Audi A7“ padegėjams pateikti surinkus duomenų apie įžūlų išpuolį: „Vienas nusikalstamos veiklos motyvų – K.Klemauskui nepalankūs savivaldybės sprendimai“, – sakė gaujos veiklą narpliojančių Klaipėdos apskrities kriminalistų vadovas Valdas Narutavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.