Žiauriai sumušęs, o tada nuogą mirti vyrą išmetęs žudikas savo pareiškimu pribloškė visus

Kodėl tauragiškis Renaldas Lingys apiplėšė svetimą būstą, žiauriai sumušė niekuo dėtą žmogų, įkalino ir vežiojo automobilio bagažinėje, o paskui paliko jį nuogą merdėti patvoryje? „Tiesiog iš durnumo“, – šaltakraujiškai teisme atsakė 21 metų recidyvistas.

Išsiblaivęs R.Lingys nesugebėjo paaiškinti, kodėl žmogų pasiuntė myriop.<br> lrytas.lt montažas.
Išsiblaivęs R.Lingys nesugebėjo paaiškinti, kodėl žmogų pasiuntė myriop.<br> lrytas.lt montažas.
Septynis kartus teistas Renaldas Lingys teisme negalėjo paaiškinti, kodėl žmogų pasiuntė myriop. <br> G.Pilaičio nuotr.
Septynis kartus teistas Renaldas Lingys teisme negalėjo paaiškinti, kodėl žmogų pasiuntė myriop. <br> G.Pilaičio nuotr.
Nuteistojo dėdė recidyvistas Petras Lingys išklausė du nuosprendžius dėl žmogžudysčių. <br> Policijos nuotr.
Nuteistojo dėdė recidyvistas Petras Lingys išklausė du nuosprendžius dėl žmogžudysčių. <br> Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 26, 2022, 2:41 PM

Užpernai rugpjūčio 3 dieną Tauragės apskrities policija sužinojo, kad Būtenių kaime prie namo guli visiškai nuogas vyras, nuo kurio sklinda alkoholio kvapas. Jis buvo be sąmonės, gargaliavo.

Namo šeimininkui apie nuogalių rytą pranešė kaimynas.

Iš pradžių pamanęs, kad naktį į kiemą užklydo neblaivus žmogus, parkrito ant žemės ir miega, jis vargšą net užklojo antklode, kad nešaltų.

Tik po kelių valandų pamatę, kad žmogus nejudėdamas guli ta pačia poza, gargaliuoja, jo veidas mėlynuoja, būteniškiai iškvietė medikus ir jie vyrą nuvežė į Šilalės ligoninę.

Sunkiai sužaloto vyriškio medikai neišgelbėjo – jis mirė nuo sunkių galvos sužalojimų kraujui išsiliejus į smegenis. Jam dar buvo sulaužytas stuburo slankstelis.

Nužudymu apkaltintam tauragiškiui R.Lingiui skirta 12 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Ieškojo svaigalų ir merginų

Tragiškos lemties neišvengė Tauragės rajono gyventojas Vytautas Petrauskas, sekmadienį bendravęs su R.Lingiu ir dar trimis vyrais – Laimonu Bukniu, Juozu Dainausku ir Žydrūnu Sabaliausku.

Nuogaliaus tapatybę nebuvo sunku nustatyti – kieme rasta jo piniginė su dokumentais, mobilusis telefonas. Atskleisti ir asmenys, su kuriais V.Petrauskas praleido paskutines gyvenimo valandas.

Viskas prasidėjo kaime, kur V.Petrauskas ir dar du vyrai vartojo alkoholį.

Kai gėrimų pristigo, jis sūnėno L.Buknio paprašė nuvežti į degalinę, bet ten alkoholio jau negalėjo įsigyti. Tada abu nuvyko į Skaudvilę prie namo, kur svaigalai pardavinėjami nelegaliai.

„Iš namo išėjęs R.Lingys dėdei pardavė puslitrį degtinės.

Jie susitarė, kad V.Petrauskas vėl atvažiuos vakare, nes R.Lingys žadėjo surasti merginų“, – pasakojo automobilį BMW vairavęs L.Buknys.

Įsibrovė per langą

Sūnėno nuvežtas į kaimą V.Petrauskas su degtinės buteliu pasiliko pas draugą.

Vakare vėl iškviestas L.Buknys jį atgabeno į Skaudvilę pas R.Lingį. Ten vyrai susipyko – pasigedęs žadėtų merginų V.Petrauskas neva dėl to ėmė priekaištauti R.Lingiui, o šis supykęs kumščiu vožė jam į galvą.

Pasirodęs J.Dainauskas pradėjo juos raminti – esą jo mobiliajame telefone yra merginų numeriai, bet aparatas paliktas šalia esančiame skaudviliškio Rimo Meižio name Trumpojoje gatvėje.

„R.Lingys ir J.Dainauskas nusprendė brautis į R.Meižio namą. Liepė ir man eiti, pašviesti mobiliuoju telefonu.

Sutikau iš baimės, nors dėdė sakė neiti“, – įsibrovimą į svetimą būstą prisiminė L.Buknys.

Vyrai į svetimus namus įsirangė per virtuvės langą, iš rėmo išėmę stiklą.

Jie susišlavė ten rastus daiktus: 130 eurų vertės rankinį laikrodį, 3 butelius degtinės, 5 skardines alaus, sugraibė 30 eurų monetomis. Šeimininko nuostoliai siekė 206 eurų.

R.Meižys dėl nugvelbto alkoholio ir telefono, kurį, pasak jo, J.Dainauskas pats prašė pasaugoti namuose, kad nepragertų, nepyko: „Policijai nepranešiau, nemaniau, kad vagys bus surasti.“

Girtuokliavo ir blaškėsi

R.Lingys, apiplėšęs R.Meižio namus, ant riešo iškart užsisegė „trofėjų“ – pavogtą laikrodį „Lorus“. Grįžęs į ankstesnę vietą vagišius su sėbrais maukė pagrobtą degtinę.

Po to vyrai nusprendę pasivažinėti, V.Petrauskui liepta sėsti ant galinės BMW sėdynės.

Automobilyje kilo dar vienas konfliktas – R.Lingys užsipuolė vyrą, kad jis gerdamas mašinoje laisto degtinę.

Stabtelėję prie degalinės vyrai išlipo parūkyti, bet nesutarė dėl tolesnio maršruto – V.Petrauskas norėjo važiuoti pas savo draugus.

Tada R.Lingys vėl kelis kartus kumščiu smogė jam į veidą.

Sutikęs važiuoti į V.Petrausko nurodytą kaimą R.Lingys nenurimo. Pakeliui sustabdė automobilį, o kai visi išlipo, vėl nei iš šio, nei iš to mušė V.Petrauską – tvojo jam į galvą, spardė.

„Sudaužytas V.Petrauskas jau nebenorėjo važiuoti, sakė grįšiąs namo pėsčiomis, bet R.Lingys rodė savo valdžią – privertė jį sėsti į mašiną“, – pasakojo L.Buknys.

Nuvežtas į kaimo sodybą R.Lingys ir ten jautėsi kaip namuose – šeimininką nustūmė į krūmus, apšaukė jo sūnėną.

Pratęsus orgiją mušeika alkūnės smūgiu V.Petrauską paguldė ant žemės.

Paliko nuogą patvoryje

Po vidurnakčio R.Lingys dar labiau įsiuto nugirdęs, kad kažkas pagrasino iškviesti policiją. Jis iš V.Petrausko išplėšė mobilųjį telefoną pamatęs fiksuotus skambučius ir vėl paleido į darbą rankas.

Maža to, R.Lingys bandė auką įgrūsti į automobilio bagažinę. Iškart nepavyko, nes V.Petrauskas priešinosi.

Tuomet egzekutorius susirado ratų veržliaraktį ir talžė juo ant žemės parverstą sugėrovą.

Kompanijai nusitrenkus į kaimą V.Petrauskas dar buvo sąmoningas.

Ten protą praradę girtuokliai šėlo toliau, sužvėrėjęs R.Lingys smaginosi vėl lupdamas nužiūrėtą auką.

Sukniubęs ant žemės V.Petrauskas nebejudėjo. Tada R.Lingiui jį nuogai išrengti ir įgrūsti į BMW bagažinę padėjo J.Dainauskas.

„Mes nuvažiavome į Būgenius. Ten vyrai nuogą V.Petrauską išvertė pažįstamo žmogaus kieme ir paliko“, – pasakojo egzekuciją nuo pradžios iki pabaigos matęs L.Buknys.

Keistas pagalbos šauksmas

Tą naktį V.Petrauskas pats iš savo mobiliojo telefono tris kartus skambino į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) ir skundėsi, kad jį kažkas muša.

„Alio, su policija kalbu, reik biški pagalbos.

Mane vartė kaip obuolį, visą sudaužė. Degalinėj esu, čia tiktai viena tokia yra“, – nenurodęs konkrečios savo buvimo vietos pagalbos prašė V.Petrauskas.

BPC operatorė pati kelis kartus jam skambino ir bandė išsiaiškinti, koks asmuo prašo pagalbos, kas ir kur jį sumušė, kokios pagalbos reikia, bet V.Petrauskas kažkodėl tylėjo.

Garso įraše užfiksuotas kito šalia stovėjusio vyro balsas: „Aš tavęs nelauksiu, važiuoji ar nevažiuoji?“ Tauragiškiui neatsakius į operatorės klausimus telefono ryšys nutrūko.

BMW vairuotojas R.Lingio, kuris veržliarakčiu aptalžė jo giminaitį, netramdė, policijos ir medikų neiškvietė net tuomet, kai nuogas V.Petrauskas be sąmonės buvo paliktas Būgenių kaimo patvoryje.

„R.Lingys buvo agresyvus, nenuspėjamas, bijojau, kad jis ir mane sudaužys“, – teisme kinkas drebino girtus vyrus po Skaudvilės seniūniją klusniai vežiojęs L.Buknys.

Prašė paleisti su apykoje

Po keturių dienų sulaikytas R.Lingys visko neprisiminė, tačiau prisipažino daužęs V.Petrauską, ne kartą smogęs jam į galvą metaliniu veržliarakčiu. Pastarieji smūgiai galėjo būti mirtini.

Sadistas smurto proveržio motyvų neatskleidė, neatgailavo, aukos artimųjų neatsiprašė.

Tuo metu R.Lingiui už kitus nusikaltimus jau buvo skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė, paimti dokumentai.

Patrakėlis blaškėsi po Tauragės rajoną, nors privalėjo būti namuose nuo 23 val. iki 6 val. ryto. Jam buvo uždrausta kur nors išvykti, jeigu tai nesusiję su darbu ar mokymusi.

Kodėl sužalotas V.Petrauskas naktį buvo vežiojamas bagažinėje, paskui išrengtas ir numestas svetimame kieme? Niekur nedirbantis ir nesimokantis R.Lingys teisme tik šyptelėjo ir ištarė: „Iš durnumo.“

Dėl pandemijos procesui užtrukus kaltinamasis nerimavo, nuotoliniame posėdyje prašė jam paskirtą griežčiausią kardomąją priemonę sušvelninti – išlaisvinti užmovus elektroninę apykoję.

Tauragėje su sugyventine anksčiau gyvenęs R.Lingys dievagojosi nepabėgsiąs į užsienį, nesislapstysiąs nuo teismo, tėvai esą gali jį priglausti savo namuose.

Įpareigotas atlyginti žalą

Klaipėdos apygardos teismo teisėja Edita Lapinskienė kaltinamojo prašymų netenkino. Jaunam recidyvistui priminta, kad įtarimai jį slegia dar dviejose baudžiamosiose bylose.

R.Lingys pasiųstas už grotų konstatavus, kad jis ciniškai, be jokio pagrindo ar suprantamos dingsties griebėsi smurto, tyčiojosi iš V.Petrausko, žemino jo garbę ir orumą, suvaržė laisvę.

Iš daugiavaikės šeimos kilęs V.Petrauskas darbavosi Norvegijoje.

Išsiskyręs su savo sugyventine jis rūpinosi mažamete dukra. Apibūdinamas kaip darbštus, paslaugus, visokių darbų meistras.

Velionio artimiesiems iš R.Lingio priteistas 1724 eurų turtinės ir 50 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimas. Devyniems nukentėjusiesiems jis turės padengti 6300 eurų teisinių išlaidų.

Nuteistasis mažametei V.Petrausko dukrai, kaip netekusiai maitintojo, iki jos pilnametystės turės kas mėnesį mokėti 218 eurų išmokas, indeksuojamas nustatyta tvarka.Našlaitei priteista 30 tūkst. eurų neturtinės žalos atlygio ir dar 680 eurų jos civilinei atstovei už valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą.

R.Lingys įpareigotas Klaipėdos teritorinei ligonių kasai kompensuoti 8771 euro išlaidas už mirtinai sužaloto V.Petrausko gydymą. „Sodrai“ iš jo priteista daugiau kaip 1000 eurų.

Susikibo buvę kaliniai

R.Lingys pirmą kartą stojo prieš teismą kaip sunkaus nusikaltimo liudytojas, kai dar buvo nepilnametis. Tąkart už tyčinę žmogžudystę buvo teisiamas jo dėdė Petras Lingys.

Konfliktas įvyko 2014 metų liepos 19 dieną Tauragės rajone, Gedgaudiškės kaime. Užsukęs į brolio namus P.Lingys girtavo ten su giminėmis. Paskui susipyko su dukterėčios draugu ir nudūrė jį peiliu.

Dukterėčios draugas atėjo į svečius nešinas šešiais dvilitriniais buteliais alaus, sidro pakuote, nupirko degtinės, alkoholio kokteilių. P.Lingys brolio namuose pasirodė tuščiomis, nekviestas.

Kalėjimo duonos ragavęs P.Lingys įsižeidė, kai svečias namiškių akivaizdoje prie vaišių stalo ėmė pasakoti irgi gyvenęs už grotų, gyrėsi priklausęs išskirtinei kalinių kastai.

Įkaušę vyrai ėmė aiškintis santykius - vienas kitam pagrasino, apsistumdė. Vieni išgertuvių dalyviai bandė juos išskirti, kiti į konfliktą nesikišo. Paskui mušeikos atvėso.

Po vidurnakčio P.Lingį mėginta išprašyti namo, bet šis neklausė, prisimindamas konfliktą širdo, kad dukterėčios draugas nuo žemės pakeltu atsuktuvu jam apibraižė nosį.

Sūnėnas pasišovė lydėti

„Švintant su draugu išėjau į koridorių parūkyti. Tada P.Lingys prie jo pripuolė, išvadino „gaidžiu“, smogė į veidą kažkokiu įrankiu, iš kaklo pasipylė kraujas“, - pasakojo viena puotos dalyvė.

Susmukęs 32 metų svečias dar spėjo paprašyti namiškių, kad šie iškviestų medikus. Jie atvyko, bet jau negalėjo padėti – peiliu sužalotas vyras mirė vietoje.

Namuose buvęs keturiolikmetis P.Lingio sūnėnas Renaldas matė, kaip žudikas kruvinais drabužiais išbėgo į lauką. Jo paprašytas atnešė virtuvėje paliktą mobilųjį telefoną.

Tada P.Lingys nupėdino į savo tėvų namus. Pasišovęs lydėti dėdę Renaldas matė, kaip vyras išsitraukė lenktinį peilį, smaigstė juo žemę – ašmenis valė nuo kraujo.

Tėvų namuose P.Lingys persirengė, pakeitė avalynę. Į maišelį dar įsidėjo apatinių drabužių, kelnes, kojines, pasiėmė du butelius vandens ir išėjo niekam nepasakęs, kur keliauja.

Bėglių ieškota su šunimis

Renaldas patraukė kartu su P.Lingiu, nes su dėde gerai sutardavo, nenorėjo jo palikti vieno. Sūnėnas, žudiko paprašytas paslėpti peilį, jį išmetė į tvenkinį netoli namų.

P.Lingys netgi pagyrė nepilnametį: „Tai gerai, dabar niekas jo neatras“. Pastarasis vėliau aiškino nežinojęs, kad dėdė šiuo peiliu mirtinai sužalojo sesers draugą.

Pradingusiam P.Lingiui namiškiai skambino mobiliuoju telefonu, bet šis neatsiliepdavo. Paskui jis ir pats skambinėjo į namus – pranešė esąs netoliese, aiškino, kaip giminaičiams atsakinėti į "farų" klausimus.

Tauragės apskrities policija nusikaltėlio paieškai buvo pasitelkusi tarnybinius šunis. Bėgliai sučiupti po kelių parų, atrastas ir tvenkinyje nuskandintas peilis.

Susitepė žmonių krauju

P.Lingys neigė nužudęs septyneriais metais už jį jaunesnį vyrą: „Griūdamas jis pats galėjo susižaloti į kokį nors turėtą aštrų daiktą, durų rankeną, baldą“.

Teismas tokiais išvedžiojimais nepatikėjo – P. Lingiui skirta 15 metų nelaisvės. Aukos broliui iš jo  priteista 80 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo.

Ši žmogžudystė - antroji P.Lingio biografijoje. Anksčiau vyras buvo išklausęs nuosprendį dėl kitos žmogžudystės, teistas už vagystes, plėšikavimą, girtuokliavimą su nepilnamečiais.

Itin pavojingas visuomenei, nesitaisantis, ūmaus būdo P.Lingys dar vieną žmogų nužudė neišnykus ankstesniems teistumams.  

Recidyvistas sugrąžintas į kalėjimą, iš kurio ištrūko neatlikęs visos bausmės už kitus nusikaltimus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.