Rusų karo Ukrainoje simboliais „Z“ ir „V“ išniekinti Panerių memorialiniai paminklai: I. Šimonytė tai vadina provokacija

Rusijos karo Ukrainoje simboliais „Z“ ir „V“ buvo išniekinti Panerių memorialiniai paminklai, pastatyti Holokausto aukoms.

Panerių memorialas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panerių memorialas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Išniekinti Panerių memorialiniai paminklai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Išniekinti Panerių memorialiniai paminklai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 1, 2022, 8:43 AM, atnaujinta Apr 1, 2022, 10:19 AM

Apie tai BNS penktadienį informavo Vilniaus apskrities policijos atstovė spaudai Julija Samorokovskaja.

Anksčiau penktadienį Policijos departamentas pranešė, kad pareigūnai informuoti apie Agrastų gatvėje išniekintus paminklus buvo ketvirtadienio vakarą, apie 18 val.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Paneriai yra didžiausia nacių organizuotų ir vykdytų masinių žudynių vieta Lietuvoje. 1941–1944 metais Paneriuose buvo nužudyta 50 tūkst. –70 tūkst. žmonių, iš kurių dauguma buvo Vilniaus ir Vilniaus regiono žydai.

Minimi simboliai atsirado pastaruoju metu, Rusijai vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą.

Rusijos gynybos ministerija kovo pradžioje paaiškino, kad ant karinės technikos rašomas simbolis „Z“ reiškia „Za pobedu“ („Už pergalę“), o simbolis „V“ – „Sila v pravde“ („Jėga yra tiesoje“) ir „Zadača budet vypolnena“ („Užduotis bus įvykdyta“).

Premjerė apie išniekintą Panerių memorialą: tai akivaizdi provokacija

Premjerė Ingrida Šimonytė akivaizdžia provokacija vadina išniekintą Panerių memorialą Holokausto aukoms Vilniuje.

„Tai yra akivaizdi provokacija, kuria siekiama kiršinti visuomenę Lietuvoje. Vienoje tragiškiausių Lietuvos istorijos vietų, kur naciai ir kitų nusikaltėliai nužudė tūkstančius nekaltų žmonių, provokatoriai priterliojo dar vieną neapykantos simbolį“, – penktadienį paskelbtame pranešime cituojama premjerė.

Policija pranešė, kad ketvirtadienio vakarą gautas pranešimas apie išniekintus Panerių memorialiniai paminklus – ant paminklų prirašyta lotyniškų raidžių. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Pasak premjerės, terlionės nuvalytos, policija suras nusikaltėlius, o „šios provokacijos nepaliks jokio pėdsako nei ant akmens, nei Lietuvos visuomenės supratime apie praeities ir dabarties režimų nusikaltimus žmoniškumui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.