Migrantų seksualiniu prievartavimu įtariamas buvęs užsieniečių registracijos centro psichologas

Medininkų užsieniečių registracijos centre dirbęs psichologas įtariamas neteisėtų migrantų seksualiniu prievartavimu.

Migrantų seksualiniu prievartavimu įtariamas buvęs užsieniečių registracijos centro psichologas.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Migrantų seksualiniu prievartavimu įtariamas buvęs užsieniečių registracijos centro psichologas.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2022, 9:50 AM, atnaujinta Apr 26, 2022, 2:18 PM

Kovos su prekyba žmonėmis centro (KOPŽI) vadovės Kristinos Mišinienės antradienį paskelbtame pranešime teigiama, kad Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl grupės užsieniečių, apgyvendintų viename iš užsieniečių registracijos centrų, galimo ilgalaikio seksualinio prievartavimo.

„Patvirtiname, kad toks ikiteisminis tyrimas vyksta, siekiant nepakenkti tyrimui, detalesnė informacija neteikiama“, – BNS Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja.

Prokuratūros atstovė Gintarė Šatkauskaitė-Vitkauskienė BNS sakė, kad šiuo metu įtarimai pareikšti vienam asmeniui, o vienas asmuo pripažintas nukentėjusiuoju.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas siekiant tiksliai išsiaiškinti galimos nusikalstamos veikos aplinkybes. Gali būti, kad nukentėjusiųjų ratas plėsis“, – BNS sakė G.Šatkauskaitė-Vitkauskienė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis BNS sakė, kad vyras buvo atleistas balandį.

„Jis buvo atleistas tą pačią dieną paaiškėjus aplinkybėms, jis nebuvo pareigūnas, pagal darbo sutartį vos dvi savaites dirbęs darbuotojas“, – BNS sakė G.Mišutis.

Pasak G.Mišučio, Medininkų centre psichologas dirbo dvi savaites, atleidimo dieną buvo VSAT darbuotojas, į jį dirbti atėjo iš Raudonojo kryžiaus.

Pasak K.Mišinienės pranešimo, nukentėjusieji teigia, jog prievarta vykusi tiek jų gyvenamosiose patalpose, tiek konsultacijų kabinete.

„Jis man sakė, kad gali liepti migracijai grąžinti mane namo, o gali ir padėti man pasilikti, todėl turiu paklusti jam“, – pranešime cituojamas vienas iš jaunuolių.

„Buvau įsitikinęs, kad jis yra labai galingas pasienio pareigūnas, jis ir rengdavosi panašiai, aš nemoku anglų kalbos, negalėjau suprasti, kokias pareigas jis užima, bijojau jam pasipriešinti, jis žadėjo sutvarkyti „kaip reikia“ mano dokumentus“, – teigė jis.

„Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centrą“ ir „Sienos grupę“, teikiančius pagalbą pažeidžiamiems migrantams bei prekeivių žmonėmis bei seksualinio smurto aukoms, ypatingai neramina šioje istorijoje tai, jog galimas prievartautojas, dirbdamas vienoje iš didžiausių humanitarinės pagalbos organizacijų, turėjo nekontroliuojamą prieigą prie pažeidžiamų migrantų grupių“,– rašoma K.Mišinienės pranešime.

Jame taip pat raginama atsakingai ištirti pareikštus kaltinimus dėl įvykių uždarame užsieniečių registracijos centre, o svarbiausia – suteikti bendradarbiaujančioms su teisėsauga aukoms saugų būstą, apsaugoti jas nuo poveikio ir žeminimo bei organizuoti reikalingą profesionalią pagalbą.

Pernai iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Į Lietuvą patekę migrantai iš pradžių buvo skubiai apgyvendinti įvairiose Lietuvos vietose, vėliau – perkelti į šiuo metu veikiančius penkis užsieniečių registracijos centrus. Šiuo metu ten vis dar gyvena 2797 migrantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.