Kankinę ir žiauriai moterį Kaune nužudę, o du jos vaikus miške palikę pusbroliai prašo pasigailėjimo

Kauno apygardos teisme buvo prisiminta daugiau kaip prieš du dešimtmečius visą šalį sukrėtusi istorija – šiurpus jaunos moters nužudymas. Dviem jos mažamečiams vaikams tą kartą neįtikėtinomis aplinkybėmis atsitiktinai pavyko išlikti gyviems.

Nors išgelbėti vaikai suteikė kriminalistams svarbių žinių apie įvykį, įtariamuosius pavyko sučiupti atsitiktinai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Nors išgelbėti vaikai suteikė kriminalistams svarbių žinių apie įvykį, įtariamuosius pavyko sučiupti atsitiktinai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Nors išgelbėti vaikai suteikė kriminalistams svarbių žinių apie įvykį, įtariamuosius pavyko sučiupti atsitiktinai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Nors išgelbėti vaikai suteikė kriminalistams svarbių žinių apie įvykį, įtariamuosius pavyko sučiupti atsitiktinai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Įkalinimo iki gyvos galvos bausmę atliekantis žudikas R.Palukaitis 2005-aisiais pasakojo apie savo pomėgį tapyti.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Įkalinimo iki gyvos galvos bausmę atliekantis žudikas R.Palukaitis 2005-aisiais pasakojo apie savo pomėgį tapyti.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 5:58 AM

Bausmę iki gyvos galvos atliekantys žudikai – pusbroliai Darius Ambrasas ir Rolandas Palukaitis – pateikė prašymą pakeisti ją terminuota laisvės atėmimo bausme.

Prieš porą metų D.Ambrasui jau buvo nusišypsojusi sėkmė – Kauno apygardos teismas jo prašymą išgirdo ir skyrė 8 metų laisvės atėmimo bausmę. Nuteistasis kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą prašydamas dar ją sušvelninti iki 5 metų, tačiau gavo skaudų antausį – kauniečiui grąžinta didžiausia galima laisvės atėmimo bausmė.

Šįkart teismas nesuteikė vilčių nei D.Ambrasui, nei R.Palukaičiui – šiurpiu nusikaltimu išgarsėjusių giminaičių prašymai buvo atmesti.

Teismo nuomone, nepaisant palankių aplinkybių skirti švelnesnę laisvės atėmimo bausmę, jų nepakanka galutiniam sprendimui.

Žudikas pažinojo moterį

D.Ambrasą ir R.Palukaitį įklampino šiurpus nusikaltimas, įvykdytas 1998 metų balandžio 23-iąją. Jie pagrobė 27 moterį ir reikalavo išpirkos, tačiau gavo tik menką pinigų sumą ir žiauriai kankindami auką ją nužudė.

Jauna moteris taikiniu tapo neatsitiktinai. Jos sesuo dirbo Vokietijoje, dažnai siųsdavo į Lietuvą siuntinių ar pinigų. R.Palukaitis apie tai žinojo ir pats ne kartą buvo parvežęs jai sesers įteiktų siuntinių.

Jaunuolis turbūt įtarė, kad moteris sukaupė didelę pinigų sumą, ir sumanė juos pasisavinti. Jis moteriai paskambino ir pasakė, kad turi naują siuntinį. Moteris išvyko jo pasiimti, kartu pasiėmė abu savo vaikus – trejų metų sūnų ir septynerių dukrą.

Susitikimas įvyko prie Kauno geležinkelio stoties. Moteris, norėdama atsiimti jai neva atvežtus daiktus, įsėdo į žudiko automobilį „Volkswagen Golf“, o vaikai liko jos automobilyje.

Kankino ilgai ir išradingai

Užpuolikai moterį nuvežė į garažą ir, grasindami susidoroti su vaikais, pareikalavo 25 tūkst. JAV dolerių, tačiau gavo vos 2 tūkst. JAV dolerių.

Vaikai kelias valandas buvo uždaryti automobilyje, o vėlai vakare R.Palukaitis įteikė pusbroliui kardą ir liepė atsikratyti mažamečių.

Vaikai buvo palikti miške, maždaug 8 kilometrai nuo garažo.

D.Ambrasas jų nelietė, tačiau nutarė parodyti kryptį, kuria turėtų eiti, – link skardžio.

Vyras turbūt tikėjosi, kad vaikai žus nuo jo nusivertę.

Tačiau mažamečiai išsigelbėjo – gerokai paklaidžioję tamsoje jie priėjo gyvenamąjį namą ir sulaukė pagalbos.

D.Ambrasas grįžo į garažą ir su bendrininku toliau kankino moterį – mušė, kratė elektrošoku, smaugė laidu ir rankomis.

Ekspertai vėliau nustatė, kad moteris užduso.

Kūną žudikai automobiliu „Ford Sierra“ nuvežė į mišką, nuėmė auksinius papuošalus – keturis žiedus, grandinėlę su pakabučiu, laikrodį, auskarus, apyrankę, nurengė drabužius, nuavė batus ir įmetę į iškastą duobę.

Tuomet dar sudavė ne mažiau kaip 13 smūgių kastuvu į galvą, kitas kūno vietas ir kūną užkasė.

Sučiupo įtartinus vyrus

Nors išgelbėti vaikai suteikė kriminalistams svarbių žinių apie įvykį, įtariamuosius pavyko sučiupti atsitiktinai.

Kauno policijos pareigūnai su kolegomis iš aplinkinių rajonų tuo metu tyrė kitą mįslingą įvykį – ieškojo dingusio žinomo krepšinio trenerio Vydo Virbicko.

Jis buvo pagrobtas iš garažo Kaune ir nužudytas. Kauniečio kūnas buvo rastas Kaišiadorių rajone.

Tiriant V.Virbicko nužudymo aplinkybes į kriminalistų akiratį pakliuvo D.Ambrasas ir R.Palukaitis, tačiau paaiškėjo, kad giminaičiai susiję su visai kitu nusikaltimu.

Teismas jiems skyrė laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos, abu nuteistieji kaltę pripažino tik iš dalies. Šiuo metu jie bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje (Kaišiadorių r.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.