Nuteistas tragišką avariją sukėlęs kėdainiškis: jam skirtas laisvės atėmimas Praeityje net 18 kartų teistas vyriškis girtas ir beteisis vairavo vogtą mašiną

Du žmones kelyje pražudęs ir vieną sunkiai sužalojęs kėdainietis Rytis Naujokaitis turėjo nudžiugti, išgirdęs nuosprendį.  Praeityje net 18 kartų teistas vyriškis atsipirko palyginti nedidele 5 metų ir 4 mėnesių įkalinimo bausme. 

 Per girto vyro sukeltą avariją akimirksniu žuvo sutuoktiniai, o jų vienturtė duktė buvo sunkiai sužalota.<br> Šiaulių policijos nuotr.
 Per girto vyro sukeltą avariją akimirksniu žuvo sutuoktiniai, o jų vienturtė duktė buvo sunkiai sužalota.<br> Šiaulių policijos nuotr.
 Girtas vairuotojas per baisią kaktomušą sužalojimų išvengė.<br> Šiaulių policijos nuotr.
 Girtas vairuotojas per baisią kaktomušą sužalojimų išvengė.<br> Šiaulių policijos nuotr.
Nuteistas tragišką avariją sukėlęs kėdainiškis: jam skirtas laisvės atėmimas.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Nuteistas tragišką avariją sukėlęs kėdainiškis: jam skirtas laisvės atėmimas.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 1:37 PM, atnaujinta Jul 4, 2022, 1:51 PM

Girtas ir beteisis vogtu automobiliu mirtį kelyje pasėjęs G.Naujokaitis nuo griežtesnės bausmės išsisuko, nes visiškai pripažino kaltę ir bylą buvo galima nagrinėti taikant sutrumpintą įrodymų tyrimą. 

Ši aplinkybė net trečdaliu sumažino bausmę - Radviliškio rūmų teisėjai Daivai Šabanskienei iš skirtų 8 metų įkalinimo bausmės teko nurėžti 2 metus ir 8 mėnesius. Tiesa, nuo pat avarijos iki nuosprendžio kalinamam G.Naujokaičiui dar uždrausta 5 metus vairuoti automobilį.

Per kraupią avariją vos išgyvenusiai žuvusių sutuoktinių dukteriai ir jos tetai priteista turtinės ir neturtinės žalos kompensacija.  

Sutuoktiniai žuvo akimirksniu

Anksčiau Lietuvoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje net 18 kartų už vagystes, smurtą, kvaišalus, vairavimą apsvaigus, įsibrovimą į svetimą valdą, tyčinį turto sunaikinimą, dokumentų klastojimą teistas R.Naujokaitis mirtiną nelaimę sukėlė praėjusių metų lapkričio 13-ąją.

Kėdainietis kelyje Baisogala - Kėdainiai ties Jadvimpolio (Radviliškio r.) gyvenviete sumanė aplenkti ta pačia kryptimi važiavusį vilkiką. G.Naujokaičio vairuojamas automobilis „Volkswagen Golf“ išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą, bet sunkvežimio aplenkti nebespėjo.

Vilkiko vairuotojas pats stabdė ir suko į šalikelę, stabdė ir priešpriešiais atvažiuojančio „Suzuki SX4“ vairuotojas, tačiau po akimirkos lengvieji automobiliai susidūrė. 

Kaktomuša buvo baisi – abi mašinos pavirto metalo laužo krūva, o nuo patirtų sužalojimų išsyk žuvo „Suzuki“ vairavęs 62 metų vyriškis ir greta sėdėjusi metais vyresnė sutuoktinė. Jų neišgelbėjo nei išsiskleidusios saugos pagalvės, nei saugos diržai.

Ant galinės sėdynės sėdėjusi jų 35 metų vienturtė duktė patyrė daugybinių sunkių sužalojimų, bet jai pavyko išgyventi. Tiesa, jauna moteris prarado nemažą dalį darbingumo.

Girtas vairavo vogtą mašiną

Iš avariją sukėlusio „VW Golf“ net iškrito variklis, bet vairuotojas atsipirko tik išgąsčiu. Kiek G.Naujokaitis spėjo išsigąsti, neaišku, mat vyriškis buvo smarkokai apsvaigęs nuo alkoholio.

Mašinos salone mėtėsi 12 tuščių alaus skardinių. Alkoholiu tvoskiantį vairuotoją patikrino į nelaimės vietą atvažiavę policijos patruliai. Alkoholio matuoklis parodė vidutinį girtumą (1,7 promilės). Vėliau laboratorijoje ištyrus G.Naujokaičio kraują buvo nustatytas 1,63 promilės girtumas.  

Patikrinus automobilio dokumentus, paaiškėjo, kad „VW Golf“ yra vogtas. G.Naujokaitis aiškino, kad apie mašinos vagystę nieko nežino. Neseniai iš Nyderlandų grįžęs vyriškis sakė buvęs, kad nepažįstamas asmuo jį pasamė nuvairuoti į kitą miestą automobilį, o už paslaugą jam buvo pažadėtas 300 eurų atlygis.

R.Naujokaitis sakė, kad sutarto atlygio negavo, nes nepasiekė kelionės tikslo. Pasak kėdainiečio, jis turėjo nuvairuoti iki prekybos centro ir paskambinti nurodytu telefonu, bet viską sujaukė avarija.

Teisme prakalbo kitaip

Per teismo posėdį R.Naujokaitis sakė, kad tą rytą tvyrojo rūkas, kelias buvo šlapias. Vyriškis pasakojo, kad ta pačia kryptimi važiavę du automobiliai sėkmingai aplenkė vilkiką. 

Jis irgi pabandė lenkti, bet ties sunkvežimio kabina jo mašiną sumėtė, o po kelių akimirkų išvydo priešpriešiais atvažiuojančio automobilio šviesas. R.Naujokaitis bandė padidinti greitį, bet mašina  sugrįžti į dešiniąją eismo juostą nebespėjo.

Teisiamasis sakė, kad vairuodamas alkoholio nevartojo – gėrė prieš 3-4 valandas. Tuo tarpu avariją įforminusio policijos pareigūno kamera užfiksavo kiek kitokius parodymus. 

Pareigūnui paklausus, kiek alkoholio vartojo, įraše girdimas vairuotojo atsakymas „Normaliai“, užfiksuota, kaip jis pats prisipažįsta neturintis teisės vairuoti. Be to, girdima, kaip R.Naujokaitis atsisako atlikti neblaivumo testą ir aiškina, kad gėrė vairuodamas, o iki nelaimės girtavo visą naktį.

Tuo tarpu apklausiamas teisme vyriškis pareiškė, kad vairuodamas alkoholio nevartojo, o skardinės salone buvo sumestos „iš vakaro“. Pasak R.Naujokaičio, avarijos dieną jis jautėsi gerai, o girtumas ne tik netrukdė vairuoti, bet gal net padėjo išgyventi.

Prarado ir tėvus, ir sveikatą

Per avariją vos išgyvenusi jauna moteris dar nėra pasveikusi iki šiol, nors jai padarytos 5 operacijos, taikytos reabilitacijos procedūros. Medikai pripažįsta, kad šiai pacientei greičiausiai nebepavyks gyventi tokio pat visaverčio gyvenimo. 

Nukentėjusioji pasakojo, kad buvo vienturtė duktė, gyveno kartu su tėvais. Pakaunėje gyvenanti šeima mėgo keliauti, o tą lemtingą dieną buvo išsiruošusi į pažintinę kelionę Šiaurės Lietuvoje.
Moteris sakė neabejojanti, kad tėvas neviršijo leistino greičio, nes jis buvo pavyzdingas vairuotojas ir laikėsi kelio eismo taisyklių.

Ant galinės sėdynės sėdėjusi moteris kelios akimirkos iki susidūrimo pakėlė akis nuo telefono ekrano ir išvydo, kaip iš už vilkiko išniro automobilis. Jis spėjo aplenkti, bet staiga tapo nevaldomas ir rėžėsi į jų mašiną.  

Po baisaus smūgio atsitokėjusi moteris netrukus suprato, kad tėvai žuvo. Jiems padėti negalėjo niekuo, nes nuo daugybinių sužalojimų pati negalėjo net pajudėti. 

Gerokai sumažino ieškinius

Už tokį nusikaltimą įstatymas numato 3-10 metų įkalinimo bausmę.

Visas aplinkybes įvertinęs teismas pripažino, kad R.Naujokaičio sukelta mirtina avarija nėra atsitiktinis nusikaltimas – tai dėsninga ankstesnio elgesio pasekmė. Todėl nuspręsta kėdainiečiui skirti didesnę nei sankcijos vidurkis bausmę. 

Trečdaliu skirtąją bausmę sumažinusi teisėja nusprendė iš dalies tenkinti nukentėjusiųjų ieškinius. Tėvų ir sveikatos netekusi moteris iki šiol gyvena su teta, nes jai reikalinga nuolatinė pagalba.

Nukentėjusioji žalą dėl tėvų žūties buvo įvertinusi 100 tūkstančių, o sugadintą sveikatą – 50 tūkstančių eurų. Žuvusiosios sesuo irgi buvo pateikusi civilinį ieškinį – prašė priteisti 50 tūkstančių eurų.

Tačiau teismas, atsižvelgęs į suformuotą praktiką, gerokai sumažino ieškinius, kuriuos atlyginti įpareigotas Transporto priemonių draudikų biuras. 

Avariją išgyvenusiai moteriai priteista kiek daugiau kaip 58 tūkstančius eurų, o jos tetai – daugiau kaip 8200 eurų. Ligonių kasų pateiktas 16 tūkstančių eurų ieškinys patenkintas visiškai.

Be to, iš R.Naujokaičio priteistos bylinėjimosi išlaidos, kurias patyrė nukentėjusioji. Nuteistasis įpareigotas atlyginti daugiau kaip 6650 eurų, kuriuos moteris sumokėjo jai atstovavusiam advokatui.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.