Iš Kašučių ežero naras ištraukė Antrojo pasaulinio karo artilerijos sviedinius ir šovinius

Iš Kašučių ežero Kretingos rajone naras ištraukė Antrojo pasaulinio karo rusiškų artilerijos sviedinių, šovinių, sprogdiklių.

Iš Kašučių ežero naras ištraukė Antrojo pasaulinio karo artilerijos sviedinius ir šovinius.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Iš Kašučių ežero naras ištraukė Antrojo pasaulinio karo artilerijos sviedinius ir šovinius.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2022, 10:01 AM

Anksčiau ugniagesiu, o dabar Klaipėdos valstybinėje jūrų direkcijoje naru dirbantis Jurgis Rumiancevas praeitą savatgalį nusprendė pasižvalgyti ežere, jis buvo girdėjęs apie karo pabaigoje paskandintus šaudmenis.

„Buvo laisvas savaitgalis, galvoju, važiuosiu, gal ežere rasiu kokį senovinį šautuvą ar šalmą. Pradėjau traukti po kulkytę, galvoju, kiek aš jų pririnksiu – pririnkau daug“, – BNS pasakojo J.Rumiancevas.

Pasak jo, daugumą radinių jis aptiko 3–4 metrų gylyje.

Vyras dirbo su nardymo įranga ir metalo ieškikliu.

„Kuo giliau nardžiau, tuo didesni šoviniai buvo, kuo arčiau kranto, tuo mažesni. Bijojau palikti, jeigu rastų vaikai?“, – BNS sakė naras.

Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, ežere buvo rasta 18 vienetų 23 mm artilerijos sviedinių ir 29 vienetai 20 mm artilerijos sviedinių, taip pat trys sprogdikliai, 8 vienetai 12,7 milimetrų šovinių.

Radiniai buvo perduoti Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono standartinių sprogmenų neutralizavimo išminuotojams ir sunaikinimui išgabenti į Povilo Plechavičiaus poligoną.

J.Rumiancevas sakė girdėjęs senyvo amžiaus vietos gyventojų pasakojimus, kad traukdamiesi sovietų kariai, nenorėdami, kad šaudmenys atitektų vokiečiams, sumetė juos į ežerą.

Prieš maždaug 20 metų buvo skelbta, kad Kašučių ežere treniravęsi Klaipėdos ugniagesių ir gelbėtojų mokyklos narai vandenyje aptiko dvi dėžes su sprogmenimis.

Narai visai negiliai, maždaug už septynių metrų nuo kranto, ant dugno rado dėžę. Ištraukę ją į pakrantę ir atidarę viduje pamatė dar dvi dėžes su Antrojo pasaulinio karo metų artilerijos pabūklų sviediniais, pagamintais 1939 metais. Vėliau atvykę išminuotojai suskaičiavo šimtą 20 ir 15,7 milimetro kalibro artilerijos pabūklų sviedinių. Jie buvo išvežti į Kairių poligoną ir sunaikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.