Kvaišalų byla virto skandalu: už prisipažinimą siūlė 150 tūkst. eurų, per svėrimą dalis narkotikų išgaravo

150 tūkstančių eurų, kad prisipažintum, jog policijos aptikti narkotikai – tavo. Su tokiu nešvariu sandėriu nesutikęs jaunas ūkininkas liko ne tik be pinigų, bet ir atsidūrė už grotų, o pinigų siūlytojas išlipo sausas iš balos. Kas lėmė tokį tyrėjų ir teismų sprendimą?

Sekliai nepastebėjo nei kaip buvo perduoti pinigai, nei kaip paimtas kokainas.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Sekliai nepastebėjo nei kaip buvo perduoti pinigai, nei kaip paimtas kokainas.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
A.Ručienė: „Nesitikėjau, kad tokį sprendimą gali priimti kadaise objektyvumu garsėjęs Apeliacinis teismas.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Ručienė: „Nesitikėjau, kad tokį sprendimą gali priimti kadaise objektyvumu garsėjęs Apeliacinis teismas.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Po kelių svėrimų dalis narkotikų išgaravo. Taip ir nenustatyta, kur jie dingo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po kelių svėrimų dalis narkotikų išgaravo. Taip ir nenustatyta, kur jie dingo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 10, 2022, 7:47 PM, atnaujinta Aug 11, 2022, 12:37 PM

„Tai labai negraži byla. Buvo mestos didžiulės pajėgos, taip pat ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), tik tam, kad būtų išsuktas vienas žmogus“, – sakė advokatė Aušra Ručienė.

Ši istorija prasidėjo dar 2018 metų gruodį, kai policijos pareigūnai netoli Šiaulių sustabdė iš Klaipėdos grįžtantį prabangų apynaujį visureigį BMW X6. Automobilį tuomet vairavo jo savininkas Rembertas Armonas, o keleivio sėdynėje buvo įsitaisęs jo draugas Modestas Norvaiša. Abu vyrai buvo linksmai nusiteikę.

Tačiau linksmybės greitai išgaravo, kai automobilio dėtuvėje tarnybinio šuns padedami pareigūnai aptiko pakelį su narkotikais.

Tokią operaciją pareigūnai surengė neatsitiktinai.

Jie jau buvo gavę operatyvinės informacijos, kad vyriškiai planuoja važiuoti į uostamiestį nusipirkti kokaino.

Šį pranešimą patvirtino ir tai, kad kelionės dieną R.Armonas iš savo ir žmonos sąskaitų išsigrynino apie 10 tūkstančių eurų.

BMW X6 visą kelią sekė net keli nežymėti policijos automobiliai. Tačiau kai visureigis sustojo uostamiestyje, pareigūnai ypač akylai ėmė stebėti tik M.Norvaišą.

Buvo užfiksuota ir nufilmuota, kaip jis susitiko su vienu Klaipėdos veikėju ir trumpai pasikalbėjo.

Bet sekliai nepastebėjo nei kaip buvo perduoti pinigai, nei kaip paimtas kokainas. O ką veikė automobilyje likęs R.Armonas, pareigūnai nesidomėjo.

Laisvėje pasiūlė pinigų

Po to, kai automobilyje buvo aptikta kvaišalų, tiek vairuotojas, tiek keleivis buvo sulaikyti ir uždaryti į areštinę. Jiems abiem pareikšti įtarimai.

Abu vyrai neigė savo kaltę, o po kelių dienų jie buvo paleisti į laisvę. Vos tik įkvėpęs laisvės oro R.Armonas paskambino savo bičiuliui ir pasiūlė prisiimti kaltę.

Buvo žadama ne tik juo rūpintis kalėjime, bet ir sumokėti 50 tūkstančių eurų.

Prieš kelerius metus R.Armonas jau buvo patekęs į panašią situaciją, kai jo automobilyje buvo rasta narkotikų, tačiau tuomet buvo sulaikytas jo keleivis.

Galbūt ana istorija ir pamokė R.Armoną, kaip elgtis ir šioje situacijoje.

Tačiau pasiūlymas už pinigus „atsėdėti“ M.Norvaišos nesužavėjo. Jis tvirtino, kad nieko bendra su rastais narkotikais neturi.

Net keletas mįslių

Kam iš tiesų priklauso rastas kokainas, ilgai laužė galvą ir tyrėjai. Mat ant paketo su narkotikais nebuvo rasta jokių DNR pėdsakų.

Nieko nepavyko išpešti ir apklausus klaipėdietį, kuris per susitikimą su M.Norvaiša esą pardavė narkotikus. Nors iš pradžių ir jam buvo pareikšti įtarimai, greitai jie buvo panaikinti.

Dar daugiau mįslių užminė ir po poros savaičių atliktas pakartotinis automobilio patikrinimas.

Per kratą, kurioje dalyvavo tik du policininkai ir ūkvedys, buvo rastas dar vienas paketas su kvaišalais. Ant jo buvo aptikti vieno žmogaus DNR pėdsakai.

Patikrinus paaiškėjo, kad šis asmuo – Šiaulių policijos pareigūnas.

Po tokio radinio vėl prisiminti ankstesni įvykiai, kai Šiaulių organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai buvo apkaltinti, kad ne tik įtariamiesiems pakiša narkotikų, bet ir vagia, o paskui pardavinėja pas nusikaltėlius rastus kvaišalus.

Tokias prielaidas dar labiau sustiprino ir BMW X6 aptiktų narkotikų svėrimas.

Pirmą kartą rastus narkotikus pasvėrus Šiaulių policijos komisariate buvo nustatyta, kad jų svoris – 148 gramai. Po pakartotinio patikrinimo rasti kvaišalai Šiauliuose svėrė 214 gramų.

O narkotikus dar kartą pasvėrus Policijos departamento Kriminalistinių tyrimų centre kokainas svėrė atitinkamai 135,37 ir 200,675 gramo.

Skirtumas, atrodytų, nedidelis – vos 27 gramai, tačiau tiek kvaišalų pardavus galima gauti beveik 3 tūkstančius eurų.

Važiavo ir į laukus

Kol tyrėjai laužė galvą, kam priklauso narkotikai, R.Armonas dar labiau spaudė savo buvusį bičiulį prisiimti kaltę. O atlygio suma buvo vis didinama.

Liudininkai pasakojo, kad R.Armonas kelis kartus buvo atvažiavęs į namus pas M.Norvaišą ir už tai, kad jis prisiimtų kaltę, jau pasiūlė nebe 50, o 100 tūkstančių eurų. Esą 50 tūkstančių duotų iškart, o likusius 50 tūkstančių kaip užstatą paliktų pas jų bendrą pažįstamą.

Kartą R.Armonas net buvo atvykęs į laukus, kur ūkininkas M.Norvaiša apdorojo derlių.

Bet jokie įkalbinėjimai M.Norvaišos neįtikino.

Anot liudininkų, per vieną atsitiktinį susitikimą automobilių dirbtuvėse M.Norvaiša griebęs buvusį draugą už skverno ir tiesiai paklausęs: „Ar ten tavo narkotikai buvo?“

Į tai R.Armonas esą atsakęs: „Mano, bet aš jau susitvarkiau, galiu padėti ir tau susitvarkyti.“

Taip iš tiesų ir įvyko – praėjus metams po narkotikų radybų baudžiamoji byla R.Armono atžvilgiu buvo nutraukta.

Dar anksčiau jo žmonai, buvusiai Šiaulių apylinkės teismo darbuotojai, buvo grąžintas daiktiniu įrodymu laikytas apie 50 tūkstančių eurų kainuojantis BMW X6, tas pats, kuriame buvo rasti narkotikai.

Beje, automobilio savininkei buvo nurodyta visureigį saugoti iki teisminio nagrinėjimo pabaigos, bet moteris jį pardavė.

Kas buvo „tvarkytojas“?

M.Norvaišą gynusi advokatė A.Ručienė įsitikinusi, kad „susitvarkyti“ R.Armonui padėjo įtakingi asmenys.

„Ikiteisminio tyrimo metu buvo užfiksuota, kaip R.Armonas telefono pokalbio metu giriasi, kad eina susitikti su žmogumi, kuris „sutvarkys“ visas jo problemas, mini konkretų laiką ir vietą, kur turi įvykti susitikimas.

Tačiau pareigūnai, turėdami tokios informacijos, net nebandė nustatyti to „tvarkytojo“, – stebėjosi advokatė.

Kas tas tvarkytojas, A.Ručienė galėjo tik spėlioti.

Byloje yra duomenų, kad R.Armono uošvis kartu medžioja ir draugauja su įtakingu teisėju, buvusiu ilgamečiu Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininku Boleslovu Kalainiu.

Pastarasis buvo pastebėtas besilankantis STT Šiaulių apygardos skyriaus tyrėjo kabinete.

Advokatė neatmetė versijos, kad šiame kabinete ir galėjo būti sukurptas planas, kaip išgelbėti R.Armoną.

„Net penki liudytojai patvirtino, jog R.Armonas siūlė pinigus M.Norvaišai, kad jis prisiimtų kaltę. Tačiau STT pradėtame tyrime pinigų siūlytojas tapo auka – esą jis pats buvo reketuojamas“, – sakė A.Ručienė.

Proga pradėti ikiteisminį tyrimą STT agentams pasitaikė, kai po nesėkmingų R.Armono bandymų tiesiogiai ar per bendrus pažįstamus įsiūlyti pinigų nepavyko, iniciatyvos ėmėsi jo advokatas Mindaugas Šatas.

Pastarasis, nieko neįtardamas, surengė M.Norvaišos ir R.Armono susitikimą. Per jį esą buvo braižomos schemos, kaip turėtų būti buvusiam keleiviui perduoti jau ne 100, o 150 tūkstančių eurų už tai, kad jis prisiimtų kaltę.

Šį pokalbį slapta mobiliuoju telefonu įrašinėjo R.Armonas, o įrašas atsidūrė STT.

Netrukus M.Šatui buvo pareikšti įtarimai.

Teismai nepasigailėjo

Kol vyko STT tyrimas dėl tariamo R.Armono reketavimo, prokurorai baigė tirti ir Šiaulių apygardos teismui perdavė jo automobiliu BMW X6 gabentų narkotikų bylą.

Į teisiamųjų suolą sėdo M.Norvaiša, o visureigio savininkas tapo liudytoju.

Nors advokatai įrodinėjo, kad šios bylos negalima nagrinėti Šiauliuose, nes teisėjas B.Kalainis yra R.Armono artimo giminaičio draugas, o R.Armono žmona anksčiau dirbo Šiaulių apylinkės teisme, teisėjas Zigmas Kavaliauskas nematė reikalo nusišalinti.

Jau prasidėjus procesui Z.Kavaliauskas užėmė aiškią poziciją – net neleido apklausti liudytojų, galinčių patvirtinti, jog R.Armonas siūlė pinigus M.Norvaišai, kad šis prisiimtų kaltę.

Visaip buvo trukdoma apklausti ir liudytoju tapusį R.Armoną bei jo žmoną.

Dar prieš baigiamąsias kalbas prie teisiamojo M.Norvaišos priėjo procesą stebėjęs STT tyrėjas ir jam pareiškė žinantis, kad jis bus nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme. Esą tai jam pasakęs teisėjas.

Taip ir buvo – būtent tokia bausmė buvo skirta kaltinamajam.

Vienintelis tiesioginis jo kaltės įrodymas – po ketvirtos apklausos pakeisti R.Armono parodymai, jog šis esą matęs, kad po susitikimo Klaipėdoje M.Norvaiša parsinešė juodą paketą.

Šio įrodymo pakako ir neseniai skundą išnagrinėjusiai Apeliacinio teismo kolegijai.

Nors teisėjai konstatavo, kad R.Armono parodymų negalima laikyti patikimais, paliko galioti tą pačią 10 metų laisvės atėmimo bausmę M.Norvaišai.

„Aš suprantu, kodėl Šiaulių apygardos teismas paskelbė tokį nuosprendį.

Tačiau nesitikėjau, kad tokį sprendimą gali priimti kadaise objektyvumu garsėjęs Apeliacinis teismas. Panašu, jog teisingai kalbama, kad šis teismas jau tapo prokuratūros filialu“, – kalbėjo advokatė A.Ručienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.