Teisme – L. Ragelskio byla dėl galimo tyčiojimosi iš baltarusių

Prorusiškas aktyvistas Laurynas Ragelskis stojo prieš teismą dėl kaltinimų kurstymu ir viešosios pagarbos vietos išniekinimo – prokuratūra taip įvertino jo veiksmus prie Baltarusijos ambasados Vilniuje.

Teisme – L. Ragelskio byla dėl galimo tyčiojimosi iš baltarusių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teisme – L. Ragelskio byla dėl galimo tyčiojimosi iš baltarusių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2022, 10:51 AM

Baudžiamosios bylos duomenimis, 2020 metų spalį vilnietis prie ambasados pastato Mindaugo gatvėje, įtariama, filmavo pats save, savo tyčiojimąsi, filmavo žmonių grupę paniekinančius vaizdo įrašus ir juos įkėlė į socialinį tinklą.

Taip pat įtariama, kad tų metų spalį L.Ragelskis tyčiojosi iš prie ambasados protestavusių žmonių, vyras taip pat kaltinamas niekinęs prie ambasados įkurtą memorialą – portretus su nuo režimo žuvusiųjų nužudytųjų atvaizdais.

„Aš lietuviškai nesuprantu, kuo mane kaltina, aš geriau suprantu rusiškai, nei lietuviškai“, – per Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdį trečiadienį rusų kalba sakė kaltinamasis, nors prieš posėdį L.Ragelskis su žurnalistais ir kitais teismo pastate buvusiais asmenimis kalbėjo lietuviškai. Teismui kaltinamasis nurodė esą baltarusių tautybės.

Teisėjas Miroslavas Gvozdovičius į teismo posėdžių salę pakvietė rusų kalbos vertėją.

Teisėjas taip pat įpareigojo prokurorą Mantą Januškevičių į rusų kalbą išversti kaltinamąjį aktą, kaip to prašė kaltinamasis.

„Jis turi žinoti, kuo yra kaltinamas“, – sakė teisėjas.

Prokurorą toks L.Ragelskio prašymas stebino.

„Puikiausiai moka lietuvių kalbą, ikiteisminio tyrime metu ne kartą protokoluose užfiksuota, kad moka lietuvių kalbą, vertėjo nepageidavo. Manipuliacijos, kad nemoka lietuvių kalbos“, – stebėjosi prokuroras.

L.Ragelskis iš pradžių piktinosi, kad teismas netinkama forma jam pristatė dokumentus, paskui pareiškė, kad neturi advokato. Į teismo posėdį jį lydėjo Baltarusijos bendrijos draugijos darbuotoja Galina Šimanovič.

Teisėjas leido kaltinamajam susirasti advokatą ir bylos nagrinėjimą atidėjo rugsėjo 26 dienai. Pasibaigus teismo posėdžiui, L.Ragelskis salėje vėl prakalbo lietuviškai.

2020 metais prie Baltarusijos ambasados Vilniuje žmonės rinkosi protestuoti prieš prezidento rinkimų rezultatų klastojimą ir valdžios smurtą prieš protestuotojus.

L.Ragelskis šiemet gegužės 9-ąją buvo sulaikytas prie sostinės Antakalnio kapinių, kur dalis Lietuvos gyventojų minėjo Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją dieną.

Policijos teigimu, L.Ragelskis apsižodžiavo su palaikymą Ukrainai atėjusiu pareikšti humoristu Olegu Šurajevu, kilo konfliktas.

Anot R.Matonio, sulaikytasis trukdė kapinių prieigose vykusiam oficialiam renginiui, nepaisė pareigūnų nurodymų.

L.Ragelskis anksčiau yra minėtas Valstybės saugumo departamento viešai skelbtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime. Žvalgybos teigimu, šis asmuo „kuruoja antivakarietiškų ir prorusiškų straipsnių iš įvairių interneto tinklapių platformą lietuvių kalba – Ldiena.lt“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.