Vyriausia Lietuvos kaline tapusiai kaunietei – Apeliacinio teismo malonė

Už savo sunkiai sergančio sutuoktinio nužudymą Kauno apygardos teisme aštuoneriems metams nelaisvės nuteistai ir vyriausia Lietuvos kaline tapusiai aštuoniasdešimtmetei kaunietei Laimutei Teresei Daunienei sustiprėjo viltis dar pasidžiaugti laisve.

 Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Kauno apygardos teismo nuosprendį ir garbingo amžiaus nuteistajai paskirtą bausmę sumažino perpus <br> R.Jurgaičio asociatyvi nuotrauka
 Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Kauno apygardos teismo nuosprendį ir garbingo amžiaus nuteistajai paskirtą bausmę sumažino perpus <br> R.Jurgaičio asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2022, 4:19 PM, atnaujinta Sep 5, 2022, 4:21 PM

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Kauno apygardos teismo nuosprendį ir paskirtą laisvės atėmimo bausmę garbingo amžiaus nuteistajai sumažino perpus.

L.T.Daunienei už savo sutuoktinio nužudymą už grotų teks praleisti ketverius metus.

Įvertino nuteistosios amžių

„Nuteistajai skirta laisvės atėmimo bausmė individualizuota netinkamai ir jos dydis aiškiai prieštarauja teisingumo principui, bausmė parinkta neįsigilinus į visumą reikšmingų aplinkybių bei reikiamai neatsižvelgus į baudžiamajame įstatyme reglamentuotą bausmės paskirtį“, – konstatavo bylą išnagrinėjusi Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija.

„Teisėjų kolegija nurodė, kad nagrinėjamas nužudymas nebuvo tipinis, jo nelėmė noras pasipelnyti, kerštas ar kitos žemos, savanaudiškos paskatos. Nusikalstamiems veiksmams nuteistoji ryžosi susiklosčius sunkiai, psichotraumuojančiai situacijai dėl sunkios vyro sveikatos būklės ir jo slaugos poreikio. Nusikalstamais veiksmais nuteistoji siekė palengvinti ilgai ir sunkiai sirgusio vyro, savo dukters, taip pat ir savo pačios padėtį.

Apeliacinis teismas, spręsdamas dėl nuteistajai skirtinos bausmės, taip pat įvertino tai, kad nuteistoji nusikalstamos veikos padarymo metu buvo sulaukusi garbingo amžiaus – 78 metų, anksčiau nebuvo teista, byloje nenustatyta nuteistosios atsakomybę sunkinančių aplinkybių, priešingai – ji prisipažino padariusi nusikaltimą ir nuoširdžiai gailėjosi.

Apeliacinio teismo vertinimu, nuteistąją charakterizuojantys duomenys, nustatytos nusikaltimo priežastys bei motyvai leidžia daryti išvadą, kad pakartotinių nuteistosios nusikalstamų veiksmų rizika yra itin maža, o nuteistosios asmenybė nėra tiek pavojinga visuomenei, kad siekiant bausmės tikslų jai turėtų būti skiriama griežta, ilgalaikė laisvės atėmimo bausmė“, – sakoma Lietuvos apeliacinio teismo pranešime.

Pasak Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Ventos Valčackienės, Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis L.T.Daunienės byloje įsigalioja jo priėmimo dieną, tačiau kasacine tvarka per tris mėnesius gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Ligotą sutuoktinį pasmaugė šaliku

Jai inkriminuotą nusikaltimą L.T.Daunienė įvykdė būdama 78-ęrių metų. 2020 metų rugsėjo 1 dieną ji šaliku pasmaugė savo sutuoktinį, kurį prieš tai septynerius metus slaugė.

Pernai prieš Kauno apygardos teismą stojusi L.T.Daunienė, kaltės dėl jai inkriminuoto nusikaltimo neneigė, tačiau savo poelgio motyvų paaiškinti negalėjo.

Kaltinamoji sakė, kad sutuoktinis sirgo jau apie 7-erius metus, paskutinį mėnesį jis beveik nevaikščiojo, gulėjo lovoje. Šaliką moteris sutuoktiniui ant kaklo sakė uždėjusi, kad jis nesušaltų. Šalikas buvo taip stipriai surištas, kad vyras užduso.

Teisme L.T.Daunienė guodėsi, kad buvo sunkumų slaugant vyrą, tačiau negalėjo sakyti, jog buvo labai pervargusi, nes sulaukdavo pagalbos.

Apkaltinamąjį nuosprendį pernai spalio 27 dieną priėmęs Kauno apygardos teismas konstatavo, kad L.T.Daunienė savo sutuoktinį nužudė dėl jo slaugymo sunkumų.

Apie tai kad pasmaugė sutuoktinį, moteris prisipažino dukrai, kuriai po nusikaltimo paskambino telefonu, bei į įvykio vietą atvykusiems policijos pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.