Sukčiai nespėjo pasidžiaugti jiems Joniškio ligoninės finansininkės pervestais 45 tūkstančiais eurų

Pirmadienį internetiniams sukčiams pavyko apmulkinti Joniškio ligoninės finansų grupės vadovę, kuri gavusi suklastotą elektroninį laišką iš ligoninės sąskaitos atliko tarptautinį 45 tūkstančių eurų mokėjimą.

 Suklastotas reikalavimas atlikti tarptautinį pavedimą Joniškio ligoninės finansų grupės vadovei buvo atsiųstas šios ligoninės vadovo vardu.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka 
 Suklastotas reikalavimas atlikti tarptautinį pavedimą Joniškio ligoninės finansų grupės vadovei buvo atsiųstas šios ligoninės vadovo vardu.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 9:18 AM, atnaujinta Sep 6, 2022, 11:21 AM

Tiesa, šia sėkme sukčiai džiaugėsi neilgai. Laiku susizgribus, pinigų pervedimas buvo sustabdytas.

Nors Joniškio ligoninei turtinė žala nebuvo padaryta, apie šį įvykį informuoti pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto elektroninių duomenų perėmimo ir panaudojimo.

Už tai yra baudžiama laisvės atėmimu iki ketverių metų. Už didelę strateginę reikšmę turinčių elektroninių duomenų perėmimą bei panaudojimą baudžiama laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Šį ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai aiškinsis, kas ir kaip įsibrovė į ligoninės elektroninio pašto sistemą. Suklastotas reikalavimas atlikti tarptautinį pavedimą Joniškio ligoninės finansų grupės vadovei buvo atsiųstas šios ligoninės vadovo vardu.

Išvengti didelių nuostolių ligoninei pavyko tik dėl to, kad įtarus apgaulę buvo greitai kreiptasi į banką bei policiją ir tarptautinį pavedimą pavyko sustabdyti.

Pasak Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausiosios specialistės Gailutės Smagriūnienės, ant internetinių sukčių jauko užkibę ir jiems pinigus iš banko sąskaitos pasiuntę žmonės į policiją turi kreiptis vos tik kilus įtarimams, kad jie galėjo tapti sukčių aukomis.

„Kuo greičiau toks apgautas žmogus kreipsis į pareigūnus, tuo daugiau jis turės šansų išvengti nuostolių, nes bankinius pavedimus per tam tikrą laiką dar galima sustabdyti“, – sakė G.Smagriūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.