Airijos pilietis Lietuvoje teisiamas dėl su terorizmu galbūt susijusių nusikaltimų

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį ėmėsi baudžiamosios bylos dėl pasikėsinimo teikti paramą teroristinei grupuotei – joje kaltinimai pareikšti Airijos piliečiui Liamui Campbellui (Lijamui Kempbelui).

Airijos pilietis Lietuvoje teisiamas dėl su terorizmu galbūt susijusių nusikaltimų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Airijos pilietis Lietuvoje teisiamas dėl su terorizmu galbūt susijusių nusikaltimų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-08 13:47

Manoma, kad 2007–2008 metais Lietuvoje buvo pasikėsinta įgyti ginklus siekiant įvykdyti teroro aktą užsienyje.

2008-siais buvo paskelbta, kad Vilniuje per bendrą Lietuvos ir Airijos policijos bei tarptautinių saugumo organizacijų pajėgų operaciją sulaikytas radikalios Airijos respublikonų organizacijos narys Michaelas Campbellas (Maiklas Kempbelas).

M.Campbello brolis L.Campbellas dabar stojo prieš teismą praėjus maždaug 15 metų po galimai įvykdyto nusikaltimo – Airija anksčiau nesutiko perduoti Lietuvai kaltinamojo dėl blogų kalinimo sąlygų.

Broliams teisėsauga priskiria organizatorių ir vykdytojų vaidmenis ginklų įsigijimo byloje.

Senatis – kitais metais

Valstybės kaltintojas šioje byloje Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Uldukis BNS sakė, kad senatis šioje byloje sueina 2023 metų sausio mėnesį.

Artėjant šiam terminui Lietuvos prokuratūra dar kartą kreipėsi į Airiją dėl įtariamojo perdavimo, šįkart jokių kliūčių nekilo – šiemet gegužės 17 dieną L. Campbellas buvo perduotas Lietuvai. Prokuroras Tomas Uldukis teismui pateikė Lietuvos policijos dokumentus, jog airio ekstradicijos išlaidos siekė per 2 tūkst. eurų

Bylos kaltinimai kol kas nepaskelbti viešai, ji iš esmės kol kas nepradėta nagrinėti – teismas sprendžia kaltinamojo gynėjos Ingridos Botyrienės prašymą, ar nėra suėjusi užsieniečio patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senatis, ar asmuo Airijos tikrai perduotas ir gali būti teisiamas pagal tuos kaltinimus, kurie nurodyti Europos arešto orderyje.

Per ilgą baudžiamojo persekiojimo laikotarpį Lietuvoje keitėsi įstatymai, susiję su atsakomybe už teroristinius nusikaltimus.

Dėl tolesnio proceso galimumo teisėjas Mindaugas Povilanskas nutartį paskelbs pirmadienį.

Airijoje už grotų praleido penkerius metus

Teismui prisistatydamas 59 metų L.Campbellas nurodė, kad visą laiką gyveno Airijoje, ten turi šeimą.

„Prieš tai kalėjime praleidau penkerius metus“, – sakė kaltinamasis, teisėjo paklaustas, ar buvo teistas.

Kaltinamojo gynėja I.Botyrienė per posėdį sakė, kad kaltinimai jos ginamajam pareikšti dėl įvykių 2006-ųjų pabaigoje – 2008-ųjų sausį, jos vertinimu, jau suėjo apkaltinamojo nuosprendžio senaties terminas.

„Neatidėliotinai turi būti sprendžiama dėl bylos nutraukimo suėjus senaties terminui“, – sakė Airijos piliečio advokatė.

Ji priminė, kad galbūt suėjus senaties terminui, ikiteisminis tyrimas buvo tęsiamas toliau, jos klientui buvo įteiktas pranešimas apie įtarimą, skirtos griežtos kardomosios priemonės, byla perduota teismui.

Gali būti suėjusi senatis

Generalinė prokuratūra atsakyme BNS yra nurodžiusi, kad kaltinamajam paskirtos kardomosios priemonės: 50 tūkst. eurų užstatas ir intensyvi priežiūra – apykojės dėvėjimas.

Pasak I.Botyrienės, Lietuvoje visais atvejais taikoms lengviausias asmens padėčiai įstatymas, todėl būtina įvertinti, ar nuo 2008 metais keitėsi baudžiamasis įstatymas.

Ji atkreipė dėmesį, kad 2013 metais įsigaliojo nauja straipsnio, numatančio atsakomybę už su terorizmu susijusius nusikaltimus – BNS, redakcija, nusikaltimas priskirtas ne labai sunkių, o sunkių nusikaltimų kategorijai.

Tokio pobūdžio nusikaltimo senaties terminas – dešimt metų.

Pasak advokatės, tokiu atveju senatis dėl jos klientui pareikštų kaltinimų suėjo dar 2018 metų sausį – prieš ketverius metus ir septynis mėnesius suėjo senatis.

„Jis nesislėpė, gyveno savo nuolatinėje gyvenamojoje vietoje Airijoje, visada 15 metų buvo pasiekiamas Lietuvos ir Airijos pareigūnams. Niekada nebuvo pasislėpęs, visada dalyvavo ikiteisminio tyrimo veiksmuose, nėra aplinkybių, kurios būtų nutraukusios senaties eigą“, – per posėdį kalbėjo Airijos piliečio gynėja.

Nagrinėjama dar vieno airio byla

Prokuroras T.Uldukis prieštaravo advokatės prašymui nutraukti bylą dėl senaties.

Jis priminė, kad Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama kito Airijos piliečio bylą.

Kaltinimai Brendanui McGuiganui (Brendanui Makgiganui) taip pat susiję su galimu teroristinės veiklos finansavimu ir rėmimu.

Šioje byloje teismas taip pat sprendžia baudžiamosios atsakomybės senaties klausimą, šis kaltinamasis teisiamas už akių, teismas yra konstatavęs, kad jis vengia proceso.

Anksčiau Lietuvoje galiojo Baudžiamojo kodekso straipsnis, numatantis atsakomybę už paramą teroristinei grupei, už tai grėsė laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų.

Šis Baudžiamojo kodekso straipsnis nustojo galioti 2013 metais, dabar įstatymas tokią veiką kvalifikuoja kaip paramą teroristinei organizacijai, už tai baudžiama laisvės atėmimu iki dešimties metų.

„Prokuratūros pozicija nesikeičia – įsigaliojus Baudžiamojo kodekso straipsniui už teroristinės veiklos rėmimą, kadangi sunkus nusikaltimas, turi būti taikoma 2011 metų redakcija, kur buvo nustatytas 15 metų apkaltinamojo nuosprendžio senaties terminas, – pareiškė prokuroras T. Uldukis. – Šis prašymas turi būti atmestas. Jeigu tenkintų prašymą, būtų neatsižvelgta į teisminę praktiką. Prašau atmesti prašymą, nėra suėjęs senaties terminas“.

Kelia Europos arešto orderio problemą

Advokatė I.Botyrienė teisme sakė, kad L.Campbello byloje egzistuoja dar viena teisinė problema – užsienio valstybės išduoto piliečio baudžiamosios atsakomybės ribos.

Pasak jos, vėliau Airijos Aukščiausiasis Teismas patvirtino sprendimą ir išdavė įtariamąjį Lietuvai dėl galimo teroro akto, nurodant, kad išduodamas už labai sunkų nusikaltimą, už kurį gresia laisvės atėmimas iki 20 metų.

„Europos arešto turinys nebuvo keičiamas, akivaizdu, kad procedūra buvo vykdoma tokiu teisiniu pagrindu, pagal kurį šiandien jis nėra atiduotas teismui. Gynybos nuomone, kreiptis reikia į Airijos institucijas, gauti sutikimą dėl baudžiamoji persekiojimo, dėl kurio jis nebuvo išduotas. Akivaizdu, kad nesant jo ir išdavusios valstybės sutikimo, nėra galimas“, – sakė I.Botyrienė.

L.Campbellas nurodė sutinkantis su advokatės nuomone. Teisėjo paklaustas, ar sutinka tęsti procesą, jeigu paaiškėtų, kad pareikštas kaltinimas kitoks nei išduotas Lietuvai, jis atsakė neigiamai.

Brolis sulaukė atsakomybės

„The Times“ yra rašęs, kad Lietuvos arešto orderyje tvirtinama, jog L. Campbellas „rengėsi nelegaliai turėti reikšmingą galingų šaunamųjų ginklų, amunicijos, sprogstamųjų užtaisų ir medžiagų kiekį“, kuris turėjo būti eksportuotas iš Lietuvos į Airiją ir naudojamas „teroristinės grupuotės“ pavadinimu „Real IRA“.

Įtariama, kad tarp įvežtų ginklų turėjo būti snaiperių šautuvų, raketų leidimo įrenginių, granatsvaidžių RPG-7 šaudmenų, rankinių granatų ir sprogstamosios medžiagos „Semtex“.

Pasak užsienio žiniasklaidos, L.Campbellas iš Laudo grafystės šiaurės, kaip įtariama, buvo „Real IRA“ aukšto rango narys. Įtariama, kad jis susitiko su britų žvalgybos pareigūnu, apsimetusiu ginklų prekeiviu iš Rytų Europos.

Po ilgo bylinėjimosi L.Campbello brolis M.Campbellas Lietuvoje buvo pripažintas kaltu dėl kėsinimosi finansuoti ir remti teroristinę veiklą. Nuosprendžiu jam skirta galutinė subendrinta penkerių metų aštuonių mėnesių ir 11 dienų laisvės atėmimo bausmė. Būtent tiek laiko užsienietis praleido Lietuvoje būdamas suimtas ir laukdamas teismo.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.