Po skyrybų vyras buvusios žmonos ir dukros gyvenimą pavertė košmaru: dėl baisaus teroro mergaitei prireikė medikų pagalbos

Tris kartus už fizinio skausmo sukėlimą bei žmogaus terorizavimą jau teistas 54 metų Šiaulių rajono gyventojas savo žmonos ir dukros ramybėje nepaliko net po skyrybų.

 Buvusią žmoną ir mažametę dukrą vyras ketverius metus terorizavo taip, kad psichologinį smurtą pastoviai patiriančiai mergaitei net prireikė medikų pagalbos.<br> D.Piraitytės asociatyvi nuotrauka
 Buvusią žmoną ir mažametę dukrą vyras ketverius metus terorizavo taip, kad psichologinį smurtą pastoviai patiriančiai mergaitei net prireikė medikų pagalbos.<br> D.Piraitytės asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2022, 5:23 PM, atnaujinta Sep 13, 2022, 6:09 AM

Buvusią žmoną ir mažametę dukrą vyras ketverius metus terorizavo taip, kad psichologinį smurtą pastoviai patiriančiai mergaitei net prireikė medikų pagalbos.

Galiausiai smurtautojas buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už buvusios žmonos bei mažametės dukters terorizavimą bei nesunkų dukters sveikatos sutrikdymą.

Teks atlyginti ir neturtinę žalą

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismas vyrą pripažino kaltu dėl abiejų nusikaltimų ir skyrė jam vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo vieneriems metams.

Nuteistąjį teismas įpareigojo dalyvauti elgesio pataisos programoje, per visą bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį neišvykti už gyvenamosios vietos, Šiaulių rajono ribų, be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo bei per visą bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

Teismas patenkino ir nepilnametės dukters tėvui pareikštą civilinį ieškinį – nuteistasis nukentėjusiajai turės atlyginti 2 tūkstančių eurų neturtinę žalą.

Su buvusiu vyru elgėsi kaip su kaimynu

Santuokoje dukters susilaukusi Šiaulių rajono gyventojų pora po skyrybų ėmė gyventi atskirai, tačiau vienas nuo kito per daug nenutolo.

Moteris su dukra liko gyventi savo name, o vyras įsikraustė į greta esantį namą.

Vardan šventos ramybės savo namų raktus buvusiam sutuoktiniui palikusi moteris dažnai jo sulaukdavo. Vyras naudojosi buvusios sutuoktinės namuose esančiu tualetu, šaldytuvu, kartais pavedžiodavo šuniuką.

Buvusiai žmonai vyras paruošdavo malkų, sutvarkydavo sugedusius namų apyvokos daiktus. Moteris buvusiam sutuoktiniui kartais paruošdavo maisto.

Vyro netenkino tai, kad buvusi žmona su juo elgiasi kaip su kaimynu, bet ne kaip su šeimos nariu.

Toks vyro nepasitenkinimas netruko virsti pykčio priepuoliais, nuo kurių ėmė kentėti ne tik buvusi žmona, bet ir mažametė dukra.

Į akis papurškė ašarinių dujų

Policiją į namus dėl triukšmauti bei agresyviai elgtis ėmusio tėvo vienuolikmetė mergaitė pirmą kartą iškvietė 2017 metų pradžioje.

Kai įniršęs tėvas ėmė kumščiu trankyti stalą, mergaitė pabūgo, kad jis sumuš mamą.

Panašūs tėvo išpuoliai nesiliovė. 2017-ųjų balandžio mėnesį mažametė tapo dar trijų tokių tėvo įniršio scenų liudininke.

Kartą pabūgusi, kad tėvas sumuš motiną, mergaitė jam į akis papurškė ašarinių dujų.

Po dar vieno incidento, kai supykęs tėvas ne tik triukšmavo, keikdamasis trankė duris bet ir užsimojo prieš dukrą, mergaitę iš jai nesaugia tapusios namų aplinkos išvežė vaiko teisių specialistai.

Policiją kviesdavosi ir kaltinamasis

Psichologinis smurtas nesiliovė – 2019 metų balandžio mėnesį buvusiai sutuoktinei telefonu paskambinęs vyras pagrasino padegti namus, o tų pačių metų gruodį po kieme įvykusio barnio alkūne išdaužė buvusios žmonos automobilio langą.

2020-ųjų pavasarį į policiją jau paskambinęs vyras pats išsikvietė pareigūnus pareiškęs, kad jo paauglės dukters draugės vartoja kvaišalus. Paaiškėjo, kad nepagrįstai dukters drauges apkaltinęs vyras tenorėjo, kad dukra su jomis nedraugautų.

Pernai vasarą šis Šiaulių rajono gyventojas vėl sukėlė konfliktą, į kurį teko įsikišti ir policijos pareigūnams.

Neradęs namuose palapinės vyras taip įširdo, kad pagrasino užmušti ir buvusią žmoną ir dukrą.

Policininkams į šiuos namus vėl teko vykti jau po poros savaičių. Šįkart pareigūnus iškvietė jau vyriškis, norėdamas tokiu būdu neleisti dukrai pasikviesti draugų.

Mergaitei prireikė medikų pagalbos

Pernai rudenį buvusią žmoną užsipuolęs vyras grasino ją „padėti į pavėsį“: užmušti, pakarti, nužudyti – bei sudeginti jos namus.

Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai sulaukė ne tik moters, bet ir jos nepilnametės dukters skundų. Mergaitė sakė, kad tėvas grasindavęs užmušti ne tik ją, bet ir jos šunį bei katiną.

„Jeigu būčiau tavo vietoje, seniai būčiau nusižudęs“, „tu jau seniai turėjai nusižudyti“, „eik pjaustykis savo venas“, „užmušiu tave“, „esi niekam nereikalinga“, – taip ant paauglės dukters šaukdavo tėvas.

Tokį tėvo psichologinį smurtą ir terorą patyrusiai nepilnametei prireikė ir medikų pagalbos.

Bijodavo viena likti namuose

Mergaitė sakė bijodavusi iš mokyklos grįžti namo ir vengė pasilikti viena su tėvu, nes jis ją kelis kartus bandė smaugti.

Nepilnametė sakė prašydavusi draugų po pamokų dar kur nors nueiti, nes bijodavo grįžusi namo ten likti viena.

Jei namuose tekdavo būti vienai, tai mergaitė užsirakindavo duris ir klausydavosi, ar kas neateina.

Ji sakė visada būdavo pasiruošusi nuo į namus brautis sumaniusio tėvo gelbėtis iššokdama pro langą.

Terorizuodavo ir telefono skambučiais

Buvusio sutuoktinio psichologinį smurtą patyrusi moteris sakė, kad vyras ne kartą grasino ją nužudyti, o dukrą „uždaryti į durnyną“.

„Taip jis kalba kiekvieną dieną, nuolatos, dvidešimt metų, penkis kartus per savaitę“, – tyrėjams guodėsi moteris.

Nukentėjusioji sakė ne kartą sulaukdavusi ir telefono skambučių – buvęs sutuoktinis jos klausinėdavo, ar ji pas „kuilius“, ar nulipo nuo „kuilio“.

Teko kviesti policiją

Kai kartą moteris grįžusi namo čia rado buvusį sutuoktinį ir liepė jam išeiti lauk, šis pasakė, kad išeis, bet moteris dėl to pasigailės, nes jis „padės ją į pavėsį“, padegs, užmuš, pakars, ji negyvens, ir tai pasakęs puolė link buvusios žmonos.

Moteriai pavyko išsisukti nuo užpuoliko ir ji iškart puolė skambinti policijai.

Pasak nukentėjusiosios, tokie buvusio sutuoktinio grasinimai yra nuolatiniai.

Į namus buvusį sutuoktinį moteris sakė įsileisdavusi tik dėl šventos ramybės – kad jis nekeltų daugiau triukšmo.

Teisme kaltino alkoholį

Prieš teismą stojęs Šiaulių rajono gyventojas prisipažino dėl visų jam inkriminuotų nusikaltimų.

Vyras pripažino nesutardavęs su dukra ir buvusia žmona. Jis aiškino, kad pykčio priepuoliai jam kildavo išgėrus alkoholio, nes būdamas blaivus taip nesielgdavo.

Teisme vyras tvirtino, kad labai gailisi dėl tokio savo elgesio.

Su dukra teisiamasis sakė bendravęs jau seniai, o su buvusia žmona sutaria gražiai, nebesipyksta ir pabendrauja su ja, kai ši atvažiuoja į buvusius namus.

Nebeapsikentusi buvusio sutuoktinio psichologinio teroro moteris su dukra išsikraustė gyventi kitur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.