Pamokė dar vieną „klaviatūros riterį“: už homoseksualus įžeidžiantį komentarą teks mokėti nemenką sumą

3211,36 euro. Tokią sumą už įžeidžiantį ir homoseksualius asmenis niekinantį komentarą socialiniame tinkle teismo sprendimu privalės sumokėti Pakruojo rajono gyventojas 38 metų Robertas Buja.

Komentaras vyrui kainuos daug.<br> lrytas.lt montažas.
Komentaras vyrui kainuos daug.<br> lrytas.lt montažas.
Komentaras vyrui kainuos daug.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Komentaras vyrui kainuos daug.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-12-13 20:32

Anksčiau keturis kartus teistas R.Buja pratrūko šių metų sausio 29-ąją, kai homoseksualumo neslepiančio vyriškio feisbuko paskyroje parašė komentarą.

Paniekinančiu žodžiu šią socialinę žmonių grupę pavadinęs vyriškis pridėjo ir žodžius „naikinti jumis“, o frazę sustiprino dviem necenzūriniais žodžiais.

Į policiją kreipęsis paskyros savininkas pripažino sulaukiantis neetiškų ir nepagarbių komentarų dėl savo politinės veiklos.

Vis dėlto šį atvejį nukentėjusysis pavadino išskirtiniu, mat buvo raginama tiesiogiai smurtauti arba susidoroti tiek su juo, tiek su šiai socialinei grupei priklausančiais asmenimis.

Kad komentaras seksualinės orientacijos pagrindu išskiria ir žemina vieną socialinę grupę ir propaguoja homoseksualių asmenų naikinimo idėją, patvirtino ir tyrimą atlikęs Lietuvos teismo ekspertizės centro specialistas.

Pats R.Buja per kratą pareigūnui prisipažino parašęs komentarą, bet tikino pamiršęs prisijungimo prie asmeninės paskyros duomenis.

Vėliau įtariamasis pakeitė taktiką – kaltės kratėsi ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme.

Vis dėlto užbaigus bylos nagrinėjimą iš esmės teisiamasis nutarė prisipažinti, kad jis – šio komentaro autorius.

Gali būti, kad taip bandyta atsipirkti mažesne bauda.

Teismo vertinimu, kaltinamasis, būdamas psichiškai sveikas suaugęs asmuo, suprato savo žodžių prasmę ir suvokė jų pasekmes.

Teisme liudijęs pareigūnas patvirtino, jog R.Buja per kratą prasitarė labai nemėgstantis homoseksualių asmenų, kalbėjo, kad jį nervina socialiniais tinklais pasiekiantys nukentėjusiojo įrašai ir nuotraukos.

Pakruojo teismo teisėjai Kristinai Jurevičienei nekilo abejonių dėl mažajai bendrijai vadovaujančio R.Bujos kaltės.

Tiesa, ji pašalino dalį kaltinimų, nes nenustatė, kad teisiamasis savo komentare būtų kurstęs, raginęs ar kvietęs atlikti konkrečius veiksmus.

Teisiamojo komentaras pripažintas kaip prieštaraujantis moralei, neigiamo, niekinančio pobūdžio, nukreiptas prieš homoseksualių žmonių grupę. Tačiau pažymėta, kad šiuo komentaru R.Buja negalėjo sukurstyti socialinio tinklo naudotojų smurtauti prieš šią socialinę grupę.

Tokios išvados darytinos atsižvelgiant į komentaro lakoniškumą, abstraktumą.

Be to, jis buvo pateiktas galimai labiau homoseksualių asmenų teises palaikančioje, o ne jas neigiančioje socialinėje aplinkoje.

Bylą išnagrinėjusi teisėja paskyrė R.Bujai 2750 eurų baudą ir įpareigojo ją sumokėti per du mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Visiškai patenkintas nukentėjusiojo 200 eurų ieškinys neturtinei žalai atlyginti, be to, nuteistasis privalės sumokėti 261,36 euro už komentaro lingvistinę ekspertizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.