Lietuvėms sekso vergiją Airijoje ruošusio šiauliečio teismas pagailėjo: rado lengvinančių aplinkybių

6202 eurai ir pusantrų metų įkalinimo įstaigoje. Tokios bausmės sulaukė lengvo uždarbio iš prekybos žmonėmis kadaise siekęs 54 metų Darius Mušinskas.

Lietuves į sekso vergiją Airijoje pardavusio šiauliečio teismas pasigailėjo: rado lengvinančių aplinkybių.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Lietuves į sekso vergiją Airijoje pardavusio šiauliečio teismas pasigailėjo: rado lengvinančių aplinkybių.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Iš Airijos konvojaus pargabentas D.Mušinskas laikomas Šiaulių areštinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
Iš Airijos konvojaus pargabentas D.Mušinskas laikomas Šiaulių areštinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 5:08 PM, atnaujinta Jan 5, 2023, 8:49 AM

Kaltę iš dalies pripažinusiam šiauliečiui grėsė kur kas griežtesnė bausmė – prekyba žmonėmis laikoma labai sunkiu nusikaltimu, tad baudžiama nuo 4 iki 12 metų.

Bet bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismo teisėjas Nerijus Masiulis nusprendė, kad galima taikyti išimtį ir skirti švelnesnę, nei numato įstatymas, bausmę.

Teismas pažymėjo, kad D.Mušinskas pripažino faktines jam inkriminuoto nusikaltimo aplinkybes ir neapsunkino bylos nagrinėjimo, nusikalto neteistas ir nebaustas, iki nusikaltimo ir po to visą laiką dirbo.

Lengvinančiąja aplinkybe buvo tai, kad nuo nusikaltimo jau praėjo 11 metų, o per tą laikotarpį Airijoje gyvenęs D.Mušinskas nebenusikalto.

Pasiskirstė vaidmenimis

Ieškoti socialiai pažeidžiamų merginų ir vežti jas į Airiją dirbti prostitutėmis buvo planuota 2011 m. pradžioje, o sumanytoje schemoje dalyvavo trys vaidmenimis pasiskirstę Lietuvos piliečiai.

57 metų Kęstutis Laurynas buvo pripažintas kaltu, nuteistas prieš dešimtmetį ir jau yra atlikęs bausmę, o trečiasis organizuotos grupės narys mirė.

Teismas nustatė, kad trijulė taikėsi į lengvai pažeidžiamą socialinį sluoksnį, – taikiniu tapo nebrandžios, naivios, negebančios pasipriešinti, lengvai protiškai atsilikusios merginos.

Jos patikėjo melagingais pažadais, kad Airijoje bus materialiai aprūpintos ir neturės vargo.

Įkalbino dvi seseris

2011 m. pavasarį buvo surasta neseniai mokyklą pagal adaptuotą programą baigusi mergina. Šiaulių apskrityje gyvenanti mergina vertėsi labai sunkiai – ji gaudavo tik našlaitės išmoką, kuri nesiekė nė 100 eurų.

Nuo merginos net nebuvo slepiama, kuo reikės užsiimti svetimoje šalyje, bet buvo pažadėta, kad ją papuoš, aprengs ir viskuo pasirūpins. Naivi mergina papasakojo apie planą užsidirbti irgi iš našlaitės pašalpos besiverčiančiai seseriai, o ši pasišovė ją lydėti.

Tiesa, ne iškart: iš pradžių neketino, bet vėliau nutarė, kad taip bus saugiau, – nenorėjo išleisti į užsienį vienos sesers.

Apie planą važiuoti į Airiją abi papasakojo motinai. Jai dukterys sakė, kad dirbs braškių ūkiuose.

Išgelbėjo budrus pasienietis

2011 m. balandžio 28-ąją seserys buvo įsodintos į automobilį „Volkswagen Golf“ ir išgabentos į Rygos oro uostą. Vienas vyriškis vairavo mašiną, o antrojo užduotis buvo įsodinti seseris į lėktuvą.

Iš pradžių keleivėms buvo duota po 20 pakelių cigarečių, o vėliau pinigų: viena mergina gavo 20, kita – 10 eurų.

Seserims buvo liepa pasakyti, kad keliauja atostogų pas buvusią klasės draugę. Bet iki oro uosto nuvažiuoti nebuvo lemta, nes Latvijos pasienyje, Kalvių poste, automobilį sustabdė Lietuvos pasienietis kinologas.

Pareigūnui pasirodė keista, kad jaunos merginos negali pasakyti kelionės tikslo. Neaiškiai mykė ir vairuotojas, todėl pasienietis nutarė apklausti merginas be pašalinių akių.

Poste iš išgąsčio drebančios seserys papasakojo visą tiesą, sakė, kad į Airiją vyksta ne savo noru.

Patikėjo lietuvio pasakojimu

2013 m. vasarą Šiaulių apygardos teismas paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį K.Laurynui, kuriam už prekybą žmonėmis buvo paskirta 4 metų ir 3 mėnesių įkalinimo bausmė.

Tuo metu D.Mušinsko teko paieškoti, nes jis gyveno ir dirbo Airijoje. Jo vaidmuo buvo atskleistas panaudojus kriminalinės žvalgybos metodus.

D.Mušinskas buvo apklaustas airių pareigūnų, bet jie patikėjo lietuvio melu. Dviejų mažamečių tėvas neneigė, kad pasinaudodamas žmonos banko kredito kortele dviem merginoms pirko lėktuvo bilietus. Jis sakė, kad jam pagailo vargstančių tautiečių ir joms padėjo gera valia, o to bilietus nupirkti prašiusio vyriškio apskritai nepažįsta.

Tada lietuvį Airijos policininkai paliko ramybėje, o į Lietuvos pareigūnų siunčiamus šaukimus jis nutarė nereaguoti.

Įklampino pokalbiai telefonu

Vis dėlto lietuviai pareigūnai surado visas gijas, nors trijulė ir laikėsi konspiracijos. Padėti įminti kai kurias mįsles padėjo ir nusikalstamos grupuotės narių pokalbiai telefonu, nors jį D.Mušinskas buvo įsigijęs ne savo vardu.

Tiesa, prireikė ir ekspertizės, kuri patvirtino, kad telefonu kalba būtent D.Mušinskas.

Viename pokalbyje K.Laurynas pranešė, kad merginos išlydėtos, o į oro uostą vežančiam vairuotojui sumokėta 100 litų. D.Mušinskas pasidomėjo, ar merginas apžiūrėjo gydytojas, bendrininkas patikino, kad abi švarios.

Kilus abejonei, ar seserys paklus nurodymams, D.Mušinskas atrėžė, kad gaus per snukį ir klausys.

Bandė menkinti savo vaidmenį

Iš Airijos parskraidintas ir per visą teismo procesą suimtas laikytas D.Mušinskas kaltę pripažino iš dalies.

Teisiamasis papasakojo, kad su K.Laurynu susipažino dirbdamas apsaugininku.

2011 m. balandį per interneto pokalbių programėlę paskambinęs bičiulis paprašė pagalbos dviem lietuvėms.

D.Mušinskas prisipažino žinojęs, kad jos ketina dirbti prostitutėmis, bet nutarė geranoriškai padėti.

Jis teisinosi, kad Airijoje prostitucija yra legali, o padėti tautiečiams – normali praktika, nes „lietuvių bendruomenėje vieni kitiems padeda“.

Pažįstamas jį neva nuramino, kad tos merginos esančios nerimtos, – gimtinėje atsiduoda už vyno butelį, o Airijoje bent užsidirbs.

Pasak teisiamojo, jis nesiekė jokios asmeninės naudos, o žodžiai apie davimą „į snukį“ kalbantis išsprūdo „iš kvailumo“.

Teisiamuoju nepatikėjo

Bylą išnagrinėjęs teisėjas N.Masiulis teisiamojo pasakojimu nepatikėjo ir skyrė įkalinimo bausmę.

Tiesa, įvertinus visas aplinkybes nutarta skirti gerokai sumažintą įkalinimo bausmę, nei numato įstatymas. Didžiąją dalį iš skirtos 1,5 metų bausmės D.Mušinskas jau yra atlikęs – laikomas suimtas nuo 2021 m. lapkričio, kai buvo pargabentas į Lietuvą.

Iš jo nukentėjusiosioms priteista po 1448 eurus neturtinei žalai atlyginti, Valstybės sienos apsaugos tarnybai – 2306 eurai už pargabenimą į Lietuvą, o Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centrui – 1000 eurų už advokato paslaugas.

Nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.