Kyšio įklampinti Mažeikių valdininkai išgirdo nuosprendį – iš pajuodusio dangaus nukrito vos keli lietaus lašai

Ketvirtadienį Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį taip vadinamoje korupcijos vykdant viešuosius pirkimus Mažeikių rajono savivaldybėje byloje.

 Tris Mažeikių valdininkus įklampino 2 tūkstančių eurų kyšis. <br> V.Skaraičio asociatyvi nuotrauka
 Tris Mažeikių valdininkus įklampino 2 tūkstančių eurų kyšis. <br> V.Skaraičio asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2023, 11:14 AM, atnaujinta Jan 20, 2023, 11:15 AM

Šioje 24 tomų baudžiamojoje byloje kaltinimai kyšininkavimu buvo pareikšti buvusiam Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriui 62 metų Broniui Kryžiui, Mažeikių rajono savivaldybės Strateginio vystymo ir investicijų skyriaus vedėjai 48 metų Sandrai Ramanauskienei ir Vietinio ūkio skyriaus vedėjui 52 metų Alfonsui Žiulpai.

Kartu su valdininkais į teisiamųjų suolą buvo pasodinti papirkimu apkaltinti verslininkai: 37 metų Darius Guoba, 52 metų Darius Buknys bei 65 metų Antanas Grigalavičius.

Kaltinimai šioje byloje buvo pareikšti ir dviems juridiniams asmenims.

Dar vienas kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų prisipažinęs asmuo nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas jau anksčiau.

Verslininkus teismas išteisino

Teismas išnagrinėjęs bylą B.Kryžių pripažino kaltu dėl kyšio paėmimo ir skyrė 20 tūkstančių eurų baudą bei konfiskavo 2 tūkstnčius eurų, kurie buvo gauti kaip kyšis.

Kalta dėl tokio pat nusikaltimo pripažintai S.Ramanauskienei teismas skyrė 15 tūkstančių eurų baudą, o A.Žiulpai – 20 tūkstančių eurų baudą.

Vertinant nuosprendį galima sakyti, kad iš virš šių valdininkų galvų susitelkusių juodų debesų nukrito vos keli lietaus lašai – visi valdininkai buvo pripažinti kaltais tik pagal vieną nusikalstamos veikos epizodą, o dėl kitų jiems inkriminuotų nusikaltimų – išteisinti.

Išteisinamąjį nuosprendį šioje išgirdo visi trys papirkimu kaltinti verslininkai: D.Guoba, D.Buknys, A. Grigalavičius. Šie kaltinamieji buvo išteisinti kaip nepadarę veikų turinčių nusikaltimo požymių.

Teismas išteisino ir abu juridinius asmenis, kuriems buvo pareikšti kaltinimai.

Apkaltino krūva nusikaltimų

Kaltinamiesiems šioje byloje buvo inkriminuoti 2018 metais įvykdyti nusikaltimai, kai B.Kryžius vadovavo Mažeikių rajono savivaldybės administracijai.

Pradėjus tyrimą visi įtariamieji buvo sulaikyti, tačiau vėliau išleisti į laisvę. Vėliau teismo sprendimu S.Ramanauskienė nuo pareigų buvo nušalinta pusmečiui, o A.Žiulpa – dviem mėnesiams. B.Kryžius Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus kėdės neteko po savivaldybių rinkimų, kai jo partija neteko turėtos daugumos rajono taryboje.

Tyrimą atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai tvirtino nustatę, kad įmonių atstovai valdininkams kyšius davė, norėdami laimėti įvairius su informacinių sistemų atnaujinimu ir priežiūra, infrastruktūros tvarkymu, statyba, remontu bei švietimu susijusius viešuosius pirkimus.

Kyšių sumos, tyrimą atlikusių pareigūnų teigimu, svyravo nuo dviejų iki dešimties tūkstančių. Vieni valdininkai esą kyšius kyšius ėmė tiesiogiai, kiti – per tarpininkus. Vienos įmonės atstovas buvo teisiamas, nors kyšio nedavė, o tik tarėsi su S.Ramanauskiene dėl viešojo pirkimo sąlygų.

Bendra valdininkams tekusių kyšių suma – daugiau kaip 27 tūkst. eurų.

Tyrėjų teigimu, dėl kyšių davimo buvo tariamasi iš anksto, valdininkai galėjo būti paperkami ir tiesiogiai, ir kyšius jiems perduodant per kitus asmenis. Už tai iš valdininkų verslininkai galėdavo dar iki viešojo pirkimo paskelbimo gauti parengtus dokumentus, tarp kurių – techninę specifikaciją, pirkimo, sutarties sąlygas, kitus duomenis.

Kaltinamieji kaltę neigė

Byla dėl neskaidriai organizuotų viešųjų pirkimų Mažeikių rajono savivaldybėje teismui perduota 2020-ųjų metų spalį.

Visi į teisiamųjų suolą pasodinti kaltinamieji savo kaltę neigė.

Parodymus teismui davė ir nuo baudžiamosios atsakomybės byloje atleistas asmuo, kuris kaltės dėl jam inkriminuotų nusikaltimų neneigė.

Šis jau anksčiau kaltu prisipažinęs ir nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą atleistas vienos įmonės vadovas sakė, kad jo įmonė dalyvavo Mažeikių rajono savivaldybės rengtame viešųjų pirkimų konkurse.

Vyras sakė, kad apie projektą jam teko kalbėti su A.Žiulpa, kuris jo teigimu užsiminė, kad už papildomus darbus reikia kažkaip atsilyginti. Liudytojas sakė, kad netrukus A.Žiulpai perdavė 2 tūkstančius eurų.

Remiantis šio liudininko parodymais bei jo byloje surinkta medžiaga ir buvo paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis visiems trims kyšininkavimu kaltintiems Mažeikių valdininkams.

Teisme buvo nustatyta, kad pinigus iš verslininko paėmęs A.Žiulpa juos perdavė S.Ramanauskienei, o pastaroji juos perdavė B.Kryžiui.

Šis Šiaulių apygardos teismo nuosprendis dar gali būti apskųstas Apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.