Kokainas – po meduoliais: kontrabandininkai ieško naujų būdų narkotikų siuntoms paslėpti

Narkotikų tiekėjai manė, kad keleiviniu transportu iš užsienio atvežtus kvaišalus tereikia pasiimti autobusų stotyje. Jų viltys žlugo – policijos pareigūnai įtariamuosius su kokaino siunta nutvėrė Šilutėje.

Šilutės autobusų stotyje su narkotikais sulaikytas klaipėdietis stos prieš teismą.<br>Policijos nuotr.
Šilutės autobusų stotyje su narkotikais sulaikytas klaipėdietis stos prieš teismą.<br>Policijos nuotr.
 Siuntoje - kokainas ir meduoliai.<br> Policijos nuotr.
 Siuntoje - kokainas ir meduoliai.<br> Policijos nuotr.
 Per kratas atrasta ir kanapių.<br> Policijos nuotr.
 Per kratas atrasta ir kanapių.<br> Policijos nuotr.
Rasti pinigai konfiskuoti. <br> Policijos nuotr.
Rasti pinigai konfiskuoti. <br> Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 7:56 PM

Klaipėdos apskrities policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos (KAPONTV) pareigūnai gavo patikimos informacijos apie galimą narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandą per Europos Sąjungos (ES) šalis bei jų platinimą Lietuvoje.

Pareigūnų duomenimis, neteisėtą veiklą organizavo anksčiau nesyk už sukčiavimus, vagystes, viešosios tvarkos pažeidimą, neteisėtą disponavimą narkotinėmis arba psichotropinėmis medžiagomis teistas 26 metų Klaipėdos gyventojas, prisistatantis individualią veiklą vykdančiu verslininku.

Atgabeno iš Nyderlandų

Šilutėje, Tilžės gatvėje prie autobusų stoties, teisėsaugininkai pernai birželį sulaikė į policijos akiratį patekusį vyrą. Jis nešėsi iš Nyderlandų per kitas ES šalis mikroautobusu atgabentą bagažą, kuriame aptikta daugiau kaip 70 gramų narkotinės medžiagos kokaino.

Narkotikų prikimštas siuntinys buvo užmaskuotas sausainiais, meduoliais, kitokiais saldžiais gardumynais. Su įkalčiais sulaikytam gavėjui iškart uždėti antrankiai.

Tęsiant ikiteisminį tyrimą per kratas šio vyro gyvenamosiose vietose rasta apie 18 gramų kanapių, kokaino bei elektroninės svarstyklės su narkotinių ir psichotropinių medžiagų pėdsakais.

Nustatyti ir sulaikyti dar du bendrininkai klaipėdiečiai, galimai prisidėję prie nusikalstamos veiklos.

Siuntinyje – kvaišalai

Vienas klaipėdietis – niekur nedirbantis, už vagystes, viešosios tvarkos pažeidimą, fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą, transporto priemonės vairavimą išgėrus anksčiau teistas 28 metų vyras.

Kito niekur nedirbančio 46 metų įtariamojo Lietuvoje nebuvo.

Paskelbus tarptautinę paiešką pastarasis asmuo buvo surastas ir pargabentas į Klaipėdą – įtariamąjį pagal teisėsaugos institucijų išduotą Europos arešto orderį Lietuvai perdavė Nyderlandų Karalystė.

Kontrabandos organizavimu įtariamas 26 metų klaipėdietis ir vyriausias grupuotės dalyvis uždaryti į areštinę, vėliau jiems skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas. Sankcija trečiam bendrininkui švelnesnė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, asmens dokumentų poėmis.

Laikinai apribotos galimo kvaišalų kontrabandos organizatoriaus nuosavybės teisės į jam priklausančias pinigines lėšas – daugiau kaip 5 tūkst. eurų, rastų ir paimtų per kratas. Visiems sulaikytiesiems buvo pareikšti įtarimai dėl didelio kiekio narkotinių medžiagų įgijimo turint tikslą jas parduoti ar kitaip platinti, kokaino kontrabandos į Lietuvą.

Naujovių paieškos

Uostamiesčio kriminalistai įtaria, kad į narkotikų kontrabandą per ES šalis, dangstomą maisto produktų ir kitokių plataus vartojimo prekių siuntomis, buvo įsitraukę ir daugiau asmenų.

Anksčiau tiekėjai narkotikus iš užsienio į Lietuvą vežiodavo savais ar išnuomotais automobiliais. Maišelius su kvaišalais sprausdavo į ratus, bagažinėse, salonuose įsirengdavo slėptuves. Autotransporto įmonių vilkikais gabenami narkotikai pridengiami įvairiomis prekėmis.

Pastaruoju metu ryškėja nauja tendencija – narkotikų kontrabandos organizatoriai stengiasi pasinaudoti keleivius, įvairias siuntas gabenančiu transportu, pašto paslaugomis. Pristatytus narkotikus kurjeriai kaip legalų bagažą pasiima autobusų stotyse, pašto siuntų skyriuose.

Kertant Šengeno erdvės valstybių sienas kroviniai, keleivių bagažas, siuntos pasienio kontrolės postuose patikrinami, kai kyla įtarimų, kad vežamos negalios prekės.

Įtartinus krovinius bet kada gali patikrinti automagistralėse budinčios muitinės tarnybų mobiliosios grupės.

Prieina liepto galą

Prieš kelerius metus aptiktą nemenką kokaino iš Ispanijos siuntą sudėję į skalbimo miltelių pakuotes kontrabandininkai suklydo – autobusu vežta gudriai užmaskuota narkotikų siunta pastebėta.

Iliuzijas apie neva saugesnius narkotikų kontrabandos būdus sklaido kriminalistai – maršrutiniuose autobusuose sulaikomas tariamųjų keleivių bagažas iki pareikalavimo su kokaino milteliais.

„Yra daugybė priemonių, kaip atskleisti kvaišalų kontrabandos iš užsienio maršrutus, schemas, būdus, nelegalių siuntų organizatorius, vežėjus, kurjerius ir platintojus. Nusikaltėliai nemato liepto galo, bet anksčiau ar vėliau jį prieina“, – kalbėjo KAPONTV valdybos vadovas Valdas Narutavičius.

Pėdas mėčiusių klaipėdiečių, įtariamų iš Olandijos per Vokietiją ir Lenkiją vežiojant į Lietuvą kokainą su tikslu jį platinti, baudžiamąją bylą greitai atvers Klaipėdos apygardos teismas. Trijulei už didelio kiekio narkotikų gabenimą per valstybės sieną, nepateikiant jų muitinės kontrolei arba kitaip vengiant patikrų, neturint leidimo, gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.