Raminamuosius vaistus užsienyje gyvenančiai seseriai siuntusi šiaulietė išgirdo nuosprendį už kvaišalų platinimą ir jų kontrabandą Už 10 legaliai įsigytų tablečių siuntimą grėsė iki 10 metų nelaisvės

Dalį jai gydytojo skirtų raminamųjų vaistų savo Airijoje gyvenančiai seseriai paštu nusiųsti sumaniusi šiaulietė 51 metų šiaulietė Lina Č. prisidarė nemalonumų.

 Dalį jai skirtų vaistų šiaulietė nusprendė paštu nusiųsti savo Airijoje gyvenančiai seseriai.<br> J.Butkutės asociatyvi nuotrauka
 Dalį jai skirtų vaistų šiaulietė nusprendė paštu nusiųsti savo Airijoje gyvenančiai seseriai.<br> J.Butkutės asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 5:59 PM

Muitinės pareigūnams patirtinus siuntinį ir jame radus psichotropinių medžiagų turinčius vaistus Lina Č. buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn už neteisėtą disponavimą psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti bei psichotropinių medžiagų kontrabandą.

Dešimt raminamųjų vaistų „Bromazepam“ tablečių užsienyje gyvenančiai seseriai siuntusiai šiaulietei už vieną jai inkriminuotą nusikaltimą grėsė laisvės atėmimas nuo trejų iki aštuonerių metų, o už kitą – laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Teismas skyrė švelnesnę bausmę

Antradienį Šiaulių apygardos teismui paskelbus nuosprendį šioje byloje Lina Č. galėjo lengviau atsidusti.

Teismas įvertinęs visas bylos aplinkybes kaltinamajai skyrė švelnesnę už įstatymuose numatytą bausmę.

Teismo sprendimu Linai Č. skirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė.

Nuteistoji taip pat įpareigota neatlygintinai atidirbti 100 valandų neįgaliaisiais ar senyvo amžiaus asmenimis besirūpinančiose įstaigose.

Nusprendė padėti seseriai

Jai inkriminuotus nusikaltimus ši šiaulietė įvykdė pernai vasarą.

Apie jai gydytojo skirtus raminamuosius vaistus Lina Č. kalbėdamasi telefonu užsiminė savo Airijoje gyvenančiai seseriai. Ši pasiguodė, kad jai taip pat reikėtų tokių vaistų, tik vietinis gydytojas jų neskiria.

Norėdama pagelbėti savo seseriai Lina Č. nusprendė jai atiduoti dalį savo vaistų.

Iš jai paskirtų trisdešimties „Bromazepam“ tablečių šiaulietė dešimt tablečių įdėjo į voką ir nuėjo į pašto skyrių.

Pašte Lina Č. ant voko užrašė savo ir sesers adresus, kad siuntinys pasiektų adresatą. Tačiau ant voko šiaulietė sumanė užrašyti ne savo bei sesers, o išgalvotus vardus ir pavardes.

Tabletes rado muitininkai

Ši iš Lietuvos į Airiją keliaujanti siunta sukėlė įtarimų mūsų šalies muitininkams.

Patikrinę siuntą ir radę joje raminamųjų vaistų, muitininkai apie tai pranešė policijos pareigūnams.

Kadangi siunčiamose raminamųjų vaistų „Bormazepam“ tabletėse buvo rasta 0,03 gramo psichotropinės medžiagos bromazepamo, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti bei psichotropinių medžiagų kontrabandos.

Nuo tyrėjų nieko neslėpė

Kas siuntė šias tabletes į Airiją, pareigūnai išsiaiškino pagal ant voko užrašytą siuntėjo adresą.

Į policiją apklausai iškviesta Lina Č. iškart prisipažino siuntusi tabletes seseriai.

Šiaulietė sakė tai darydama nieko blogo nepagalvojusi, bet pašto skyriuje šiek tiek išsigando ir nusprendė sumeluoti parašydama išgalvotas siuntėjos ir gavėjos pavardes.

Nusprendė pritaikyti išimtį

Kadangi Lina Č. kalta prisipažino ir gailėjosi, kad taip pasielgė, šią bylą buvo nuspręsta nagrinėti sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka.

Teisme buvo konstatuota, kad įstatymų leidėjas griežtai vertina tokius nusikaltimus ir už juos numatytos griežtos bausmės.

Tačiau įvertinus konkretų atveją, kad jai inkriminuotus nusikaltimus įvykdė legalų pragyvenimo šaltinį turinti, anksčiau neteista ir savo veiką kritiškai vertinanti moteris, buvo nuspręsta, kad būtų neteisinga jai taikyti sankcijoje numatytą bausmę.

Todėl teismas nusprendė kaltinamajai skirti švelnesnę už įstatymuose numatytą bausmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.