Kalbos apie penkiolikametei šiaulietei gresiantį mirtiną pavojų sklandė iki jos nužudymo likus dar porai mėnesių

Trečiadienį Šiaulių apygardos teismas vėl rinkosi nagrinėti pernai Lietuvą sukrėtusio penkiolikametės merginos nužudymo bylą.

 Osvaldas Žvirgždas ir E.Braziulis į teismo salę buvo atvesdinti konvojaus pareigūnų.<br> R.Vitkaus nuotr. 
 Osvaldas Žvirgždas ir E.Braziulis į teismo salę buvo atvesdinti konvojaus pareigūnų.<br> R.Vitkaus nuotr. 
E.Braziulis jau yra du kartus teistas už anksčiau įvykdytus nusikaltimus.<br> R.Vitkaus nuotr. 
E.Braziulis jau yra du kartus teistas už anksčiau įvykdytus nusikaltimus.<br> R.Vitkaus nuotr. 
 Edvinas Žvirgždas yra kaltinamas nusikaltimo slėpimu.<br> R.Vitkaus nuotr. 
 Edvinas Žvirgždas yra kaltinamas nusikaltimo slėpimu.<br> R.Vitkaus nuotr. 
Šiauliuose nužudyta nepilnametė.<br> G.Šiupario nuotr.
Šiauliuose nužudyta nepilnametė.<br> G.Šiupario nuotr.
Šiauliuose nužudyta nepilnametė.<br> G.Šiupario nuotr.
Šiauliuose nužudyta nepilnametė.<br> G.Šiupario nuotr.
Šiauliuose nužudyta nepilnametė.<br> G.Šiupario nuotr.
Šiauliuose nužudyta nepilnametė.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 8, 2023, 6:10 PM, atnaujinta Mar 8, 2023, 8:10 PM

Du kaltinamuosius: anksčiau dukart teistą 23 metų Edviną Braziulį ir 18 metų Osvaldą Žvirgždą – į teismo salę atvesdino konvojaus pareigūnai.

Nužudymu taip pat kaltinama penkiolikametė Indrė (vardas pakeistas – red.) ir nusikaltimo slėpimu kaltinamas 21 metų Edvinas Žvirgždas į teismo posėdį atėjo patys, nes jiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Pradėti šią bylą nagrinėti iš esmės nepavyko ir šįkart, nes civilinį ieškinį pareikšti norinčiam nužudytos mergaitės patėviui dar nėra paskirtas advokatas.

Civilinius ieškinius reikia pareikšti iki bylos nagrinėjimo iš esmės pradžios.

Kaimynė girdėjo keistus garsus

Bylos nagrinėjimą kitam posėdžiui atidėjusi teisėjų kolegija, trečiadienį apklausė keturis liudytojus.

Teisme liudijusi brolių Osvaldo ir Edvino Žvirgždų kaimynė sakė tą vakarą girdėjusi iš kaimynų buto sklidusius keistus garsus.

Nei šauksmų, nei riksmų liudininkė sakė negirdėjusi, o keistas sunkiai apibūdinamas garsas, kurį galėjo sukelti smūgiai, pasigirdo gal kokius penkis-aštuonis kartus.

Nieko įtartino nepagalvojusi moteris tik pabeldė į sieną, kad kaimynai liautųsi triukšmavę.

Vėlai vakare moteris sakė pamačiusi, kaip antrankiais surakinta jaunuolių kompanija yra sodinama į policijos automobilius.

Kompanija svaiginosi „truču“

Kitas liudytojas – teisiamųjų kompaniją pažįstantis dvidešimtmetis, pravarde „Iksas“ sakė pažinojęs nužudytą penkiolikametę ir kelis mėnesius su ja draugavęs, bet po to abu pasuko skirtingais keliais.

Pas savo pažįstamą E.Žvirgždą „Iksas“ svečiavosi dvi dienas. Šeštadienį jis broliams padėjo išnešti baldus. Bute buvo ne tik broliai Žvirgždai, E.Braziulis, bet ir Indrė su savo penkiolikamete drauge. Po talkos kompanija atšventė: išgėrė degtinės, svaiginosi „truču“ (skysčiu, kurį garino rūkydami elektronines cigaretes).

„Iksas“ sakė nei gėręs nei svaiginęsis, o parūkiusios „tručo“ abi nepilnametės apsipyko, neva penkiolikametė ėmė „kabinti“ E.Braziulį, kuriam simpatizavo Indrė. Šis barnis muštynėmis nevirto ir po kurio laiko merginos susitaikė.

Naktį jos abi leido laiką kambaryje su E.Braziuliu – trijulė vėl svaiginosi „truču“. Tai pamatė dėl per garsiai leidžiamos muzikos užmigti negalėjęs ir į šį kambarį užėjęs „Iksas“.

Prasitarė apie baisią pranašystę

Kitą dieną po nusikaltimo duodamas parodymus šis vaikinas pareigūnams sakė, kad prieš kelis mėnesius jam O.Žvirgždas sakė, kad anksčiau ar vėliau Indrė nužudys savo penkiolikametę draugę, kad ši nenuviliotų E.Braziulio.

Šiuos per ikiteisminį tyrimą duotus parodymus pagarsinus teisme, „Iksas“ patvirtino, kad tai – tiesa.

Šią kompaniją „Iksas“ paliko po dviejų dienų viešnagės. Ryte į namus išvykęs vaikinas vakare sužinojo apie penkiolikametės nužudymą.

Pasak liudininko, tai sužinojus jį apėmė bloga nuojauta. Per televizorių vaikinas sakė matęs, kaip Inesa ir E.Braziulis dalina interviu į įvykio vietą atvykusiems žurnalistams.

Sūnaus merginai nupirko telefoną

Po „Ikso“ liudijusi jo motina pasidžiaugė, kad sūnus neužsibuvo su šia kompanija ir grįžo namo, nes galėjo būti įveltas į nusikaltimą.

Moteris sakė pažinojusi ir nužudytą penkiolikametę, su kuria jos sūnus kelis mėnesius draugavo.

Pasak liudytojos, tai buvo gera mergaitė, su kuria ji elgėsi kaip su dukra, net nupirko jai telefoną.

Moters teigimu, sūnus su šia nepilnamete išsiskyrė gražiuoju, o apie tai, kas nutiko bute jam išvažiavus, nieko nežinojo.

Pasak liudytojos, sūnus jai sakė, kad jam viešint pas šią kompaniją niekas su niekuo nesitarė ką nors žudyti.

Merginos elgesys pasirodė nenatūralus

Ketvirtas liudininkas – į įvykio vietą su porininke pasiųstas policininkas – sakė, kad buvo pranešta, jog prie šiukšlių konteinerių guli kruvinas kilimas, į kurį gali būti suvyniotas kūnas.

Pareigūnus pasitiko trys vaikinai ir mergina, kuri policininkui jau buvo pažįstama iš ankstesnių iškvietimų.

Indrė policininkui sakė neva ėjusi su vaikinais išmesti šiukšlių ir pamačiusi šį kilimą.

Kilimas buvo sunkus. Pradėjęs jį vynioti pareigūnas pamatė kraujo dėmes, o po to ir kūną kuris buvo apvyniotas lipnia juosta.

Pamačiusi nužudytosios batus Indrė ištarė, kad galbūt pažįsta šią merginą, ėmė verkti, jai prasidėjo isterijos priepuolis. Teisme liudijęs policininkas sakė, kad mergina atrodė išsigandusi, tačiau jos reakcija jam pasirodė nenatūrali.

Bute rado akivaizdžių įkalčių

Į įvykio vietą iškviesta Indrės mama pareigūnams pasakė, kad be jos dukters šioje kompanijoje laiką leido dar viena mergina ir parodė jos nuotrauką iš socialinių tinklų. Nufotografuota mergina avėjo tokius pačius batus, kaip ir į kilimą suvyniota nužudytoji.

Nustačius aukos tapatybę, pavyko greitai nustatyti ir įtariamuosius.

Kai pareigūnas vieno jį pasitikusio vaikino paprašė parodyti savo asmens dokumentą, šis atsakė jį turįs bute.

Policininkas vaikiną palydėjo į butą ir ten pamatė, kad viename kambaryje akivaizdžiai trūksta čia gulėjusio kilimo, šalia mėtėsi ir lipnios juostos, kuria buvo apvyniota auka, likučiai.

Įkalčių prispaustas vaikinas iškart prasitarė, kad prie šiukšlių konteinerių rasta mergina buvo nužudyta šiame bute. Jis taip pat sakė matęs, kaip E.Braziulis laikė penkiolikametės rankas, o Indrė ją talžė strypu.

Veržėsi į susitikimą su draugais

Šis žiaurus nusikaltimas buvo įvykdytas pernai liepos 4-ąją Šiauliuose, Gegužių gatvės namo bute. Čia penkiolikametę merginą pasikvietusi kompanija užrakino duris, atėmė telefoną ir ėmė mušti.

Egzekucija truko kelias valandas. Kad kaimynai negirdėtų mušamos merginos klyksmo, jai į burną buvo įkištas skuduras, o galva apsukta lipnia juosta. Vėliau ekspertai nustatė, kad nepilnametei į galvą buvo suduota mažiausiai 10 smūgių, o į kitas kūno vietas – dar 7.

Aukos kūną žudikai susuko į kilimą ir, išmetę pro balkoną, nutempė prie šiukšlių konteinerių.

Apie čia rastą keistą ryšulį netrukus buvo pranešta pagalbos telefonu. Vėliau paaiškėjo, kad tai padarė patys žudikai, kurie vėliau dalino interviu čia atvykusiems žurnalistams.

Kol kas nėra aiškus šio nusikaltimo motyvas. Juo galėjo tapti pavydas. Kalbama, kad nužudytoji rodė dėmesį E.Braziuliui, o tai galėjo sukelti lyderio savybių turinčios Indrės pyktį.

Nužudytoji mergaitė beveik metus laiko gyveno laikinuoju globėju paskirto šiauliečio šeimos namuose.

Teisme per anksčiau vykusį posėdį apklausta globos įstaigos socialinė darbuotoja papasakojo, kad nužudymo dieną mergaitė buvo atvežta į jų įstaigą. Ji atsisakė net praustis, nepanoro vakarienės ir veržėsi į susitikimą su drauge Indre. Tą patį vakarą penkiolikametė ir buvo nužudyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.