Dorą verslininką vaidinęs žemaitis pasiųstas už grotų: paliko pėdsakų ir Airijoje

Dorą verslininką vaidinęs Plungės gyventojas Kęstutis Klemauskas išklausė pirmąjį nuosprendį už svetimo turto sunaikinimą visuotinai pavojingu būdu. Žemaitis paliko savo pėdsakų ir Airijoje, kur veikė narkotikus platinusių lietuvių ir tenykščių nusikaltėlių gauja.

K.Klemauskas pripažintas kaltu dėl svetimo turto naikinimo visuotinai pavojingu būdu.<br>G.Pilaičio nuotr.
K.Klemauskas pripažintas kaltu dėl svetimo turto naikinimo visuotinai pavojingu būdu.<br>G.Pilaičio nuotr.
Plungėje veikė K.Klemausko įkurta autoserviso įmonė "Transfortas".
Plungėje veikė K.Klemausko įkurta autoserviso įmonė "Transfortas".
K.Klemauskas sulaikytas įmonės "Transfortas" teritorijoje.<br> Policijos nuotr.
K.Klemauskas sulaikytas įmonės "Transfortas" teritorijoje.<br> Policijos nuotr.
 Pareigūnai atkasė į kibirėlius sudėtus pinigus.<br> Policijos nuotr.
 Pareigūnai atkasė į kibirėlius sudėtus pinigus.<br> Policijos nuotr.
Pareigūnai atkasė į kibirėlius sudėtus pinigus. <br>Policijos nuotr. 
Pareigūnai atkasė į kibirėlius sudėtus pinigus. <br>Policijos nuotr. 
Kitoje byloje K.Klemauskas teisiamas dėl kvaišalų įsigijimo siekant juos platinti užsienyje.<br> G.Pilaičio nuotr.
Kitoje byloje K.Klemauskas teisiamas dėl kvaišalų įsigijimo siekant juos platinti užsienyje.<br> G.Pilaičio nuotr.
Kaltinimai dėl narkotikų pareikšti K.Klemauskui ir jo gyvenimo draugei J.Rupeikienei. <br>G.Pilaičio nuotr. 
Kaltinimai dėl narkotikų pareikšti K.Klemauskui ir jo gyvenimo draugei J.Rupeikienei. <br>G.Pilaičio nuotr. 
K.Klemauskas išklausė pirmąjį nuosprendį dėl svetimo turto naikinimo visuotinai pavojingu būdu. <br> G.Pilaičio nuotr.
K.Klemauskas išklausė pirmąjį nuosprendį dėl svetimo turto naikinimo visuotinai pavojingu būdu. <br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 20, 2023, 4:25 PM

Baudžiamąją bylą dėl automobilio „Audi A7“ padegimo išnagrinėjęs Plungės apylinkės teismas autoserviso paslaugų įmonės „Transfortas“ savininką ir vadovą 40-metį K.Klemauską pripažino kaltu už nusikaltimo organizavimą ir nuteisė kalėti pustrečių metų.

Už grotų pasiųsti anksčiau ne kartą policijai įkliuvę K.Klemausko bendrininkai: Gargžduose gyvenančiam 30-mečiam Egidijui Šliuožai skirta dvejų metų, 40-mečiam Vitalijui Novokreščenovui – dvejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmės.

Kalėti teks ilgiau

Subendrinus kitas iki galo neatliktas bausmes už kitus nusikaltimus šie daugiau kaip 10 kartų teisti žemaičiai belangėje išbus ilgiau. Be to, E.Šliuoža ir V.Novokreščenovas siejami su Airijoje veikusia heroino platintojų gauja, kuriai, kaip įtariama, vadovavo tas pats K.Klemauskas.

Tuo „Transforto“ savininko bėdos nesibaigė – Klaipėdos apygardos teisme atversta kita byla, kurioje K.Klemauskas ir jam artimi asmenys kaltinami narkotikų platinimu, pinigų plovimu, neteisėtai įgyto turto legalizavimu.

Liepsnojo automobilis

Kas valdo Žemaitiją? Apie tai prieš kelerius metus veikiausiai pagalvojo ne vienas Plungės gyventojas po to, kai Adolfo Juciaus gatvės daugiabučių rajone naktį užsiliepsnojo rajono savivaldybės administracijos vadovo Mindaugo Kauno automobilis „Audi A7“.

M.Kaunas ir kiti gyventojai namo kieme prieš vidurnaktį pastebėjo dvi žmogystas, įtartinai besisukiojančias prie apynaujo „Audi A7“. Po to vyrai ant variklio dangčio šliūkštelėjo kažkokio skysčio ir jį padegė.

Po incidento M.Kaunas nežinojo, ką ir manyti, – kerštas, įspėjimas, gatvės chuliganų išpuolis? 18 tūkst. eurų vertės „Audi A7“ liepsnos apgadino. Apie incidentą pranešta policijai.

„Anksčiau banditai lupo duokles, niokojo jiems neįtikusių žmonių turtą. Negi į Lietuvą sugrįžta laukinio kapitalizmo laikai?“ – stebėjosi M.Kaunas.

Padegėjai toli nenubėgo

Padegėjai spėjo pasprukti, bet po kurio laiko buvo sugauti ir patupdyti į areštinę. Atskleistas ir nusikaltimo organizatorius – plungiškis verslininkas K.Klemauskas.

Pirmasis įkliuvo niekur nedirbantis V.Novokreščenovas, jau teistas už vagystes, turto sunaikinimą, teismo sprendimo nevykdymą.

Prieš 7 metus šis vyras įkliuvo Šiaurės Airijoje – vos tik atvykęs į šią šalį po mėnesio buvo sučiuptas su nedideliu pakeliu heroino.

Belfasto karališkasis teismas V.Novokreščenovą už heroino laikymą, turint tikslą jį parduoti, įkalino keleriems metams. Atlikęs bausmę ir išsiųstas į Lietuvą jis čia nenurimo ir vėl buvo suimtas.

Sulaikytas ir kitas įtariamasis – niekur nedirbantis E.Šliuoža, teistas už vagystes, plėšimus, viešosios tvarkos pažeidimą, sunkų sveikatos sutrikdymą dėl neatsargumo, narkotikų laikymą.

Nieko nepešęs įsižeidė

M.Kaunas neatmetė, kad į jo turtą galėjo pasikėsinti vietinės valdžios potvarkiais ar sprendimais nepatenkintas asmuo, tačiau konkrečių asmenų ir situacijų nenurodė. Plungės rajono savivaldybės administracijos vadovas neapsiriko – padegėjus užsiundė jam žinomas įmonės „Transfortas“ savininkas K.Klemauskas, dalyvavęs viešųjų pirkimų konkursuose, bet jų nelaimėjęs.

Apskundęs savivaldybės konkurso rezultatus ir nieko nepešęs K.Klemauskas patyrė finansinių nuostolių – buvo įpareigotas padengti iki 10 tūkst. eurų siekusias atsakovų bylinėjimosi išlaidas.

Dorą verslininką vaidinęs vyras įsižeidė ir nusprendė atkeršyti, kaip įprasta nusikaltėlių pasaulyje, – susirado pažįstamų bendrininkų, kurie sutiko padegti M.Kauno automobilį.

Nusikaltimo organizatoriui ir jo parankiniams grėsė laisvės atėmimo bausmė iki 5 metų.

Kitoje byloje – heroinas

Klaipėdoje neseniai atversta kita baudžiamoji byla, kurioje K.Klemauskas ir jo sugyventinė Jurgita Rupeikienė kaltinami neteisėtai įgiję, laikę, siuntę į užsienį labai didelį kiekį narkotikų ir siekę juos realizuoti. Porą sekęs Airijos policijos pareigūnas nuotoliniu būdu jau apklaustas.

Ši byla tėra tik vienas iš daugelio epizodų ikiteisminio tyrimo medžiagoje, apimančioje su K.Klemausku siejamos nusikalstamos grupuotės veiklą Šiaurės Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Tarptautinė nusikaltėlių gauja organizavo narkotikų platinimo tinklus užsienyje ir Lietuvoje, verbavo prekeivius, kurie gatvėse pardavinėjo heroiną ir kitokius kvaišalus.

Per kratas aptikta daugiau kaip 136 tūkst. eurų ir 12 tūkst. 400 Didžiosios Britanijos svarų sterlingų grynaisiais – tik dalis pelno, susižerto iš narkotikų. Areštuoto turto vertė siekia 700 tūkst. eurų.

Gauja demaskuota bendradarbiaujant 3 Europos Sąjungos valstybių kovos su organizuotu nusikalstamumu tarnyboms. Operacijai vadovavo Hagoje įkurtas tarptautinis koordinavimo centras.

Įsuko į verslą tautiečius

Airijoje sulaikytiems 8, o Lietuvoje 2 gaujos nariams skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas. Tarp jų yra ir nusikalstamos grupuotės lyderiu įvardijamas K.Klemauskas. Iš viso sulaikyta 18 įtariamųjų. Dauguma jų anksčiau teisti. Nuo 2015 m. Europos Sąjungos erdvėje veikęs narkotikų sindikatas išnaudodavo iš Lietuvos atgabentus socialiai pažeidžiamus, apkvailintus, darbo negalinčius susirasti asmenis.

Kvaišalus Airijos gatvėse pardavinėjo 65 užverbuoti lietuviai. Įvilioti į narkotikų prekybos tinklus jie tapdavo vergais – gatvėse už skatikus pardavinėjo heroiną, buvo kontroliuojami, baudžiami.

Už padegimą nuteistas V.Novokreščenovas ir K.Klemauskas nėra svetimi žmonės – policija juos priskiria tai pačiai gaujai, kurios vadeiva įvardijamas „Transforto“ savininkas.

K.Klemauskui pažerta įtarimų dėl narkotikų, pinigų plovimo, prekybos žmonėmis organizavimo, dalyvavimo nusikalstamoje veikloje. Didelės apimties ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas.

Plovė nešvarius pinigus

Gaujos vadeivos susišluotus nešvarius pinigus investuodavo Lietuvoje: pirkdavo brangius juvelyrikos dirbinius ir nekilnojamąjį turtą – automobilius, žemės sklypus, butus, verslo objektus.

Anksčiau neteistas K.Klemauskas irgi ilgokai gyveno Airijoje.

Iki suėmimo plungiškis daugiau laiko praleisdavo Lietuvoje – rūpinosi iš nusikalstamos veiklos gauto uždarbio realizavimu.

K.Klemausko įmonėje atrastos po žeme paslėptos didelės grynųjų pinigų sumos. Įtarimų neišvengė ir jo motina Danutė Klemauskienė, kurios gyvenamojoje vietoje irgi aptikta neaiškios kilmės pinigų.

Kartu su K.Klemausku į teisiamųjų suolą pasodinta dvejais metais vyresnė jo gyvenimo draugė J.Rupeikienė, kaltinama bendrininkavimu, – esą žinutėmis bendraudavo su kvaišalų tiekėjais.

Areštavo turtą

Abiem sugyventiniams pareikšti kaltinimai dėl labai didelio kiekio narkotikų įsigijimo ne šiaip sau, o siekiant juos platinti Airijoje ir kitose užsienio šalyse.

Dubline kurį laiką gyvenęs K.Klemauskas jau buvo patekęs į tenykščių kovos su narkotikų platintojais pareigūnų akiratį. Pajutęs, kad policija mina ant kulnų, žemaitis pasipustė padus.

Lietuvoje įtariamąjį jo įkurtoje autoserviso paslaugų įmonėje sulaikė antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Areštuotas K.Klemausko nekilnojamasis turtas, investicijos, taip pat ir J.Rupeikienei iš dalies priklausantis namas Plungėje, jos vardu registruotas žemės sklypas, giminaičių butas, kotedžas Palangoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.