Pasieniečiams įkliuvo latviai, į Europą gabenę 7 prieblobsčio prašytojus migrantus

Kalvarijos pasieniečiai sulaikė du Latvijos piliečius, kurie per Lietuvą į Lenkiją neteisėtai gabeno keturis Afganistano ir tris Irano piliečius. Pastarieji Latvijoje buvo pasiprašę prieglobsčio, tačiau iš ten neteisėtai pasišalino, nesulaukę sprendimų dėl savo prašymų.

 Sulaikyti migrantai.<br> VSAT nuotr.
 Sulaikyti migrantai.<br> VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybės sienos apsaugos tarnyba

May 3, 2023, 1:51 PM, atnaujinta May 3, 2023, 1:55 PM

Iš penktadienio į šeštadienį, po vidurnakčio, VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu patikrinti sustabdė į Lenkiją beišvažiuojantį Latvijoje registruotą automobilį „Škoda Octavia“. Jį vairavo tvarkingus dokumentus turėjusi 43 metų Latvijos pilietė.

Automobilyje buvo keturi keleiviai, neturėję jokių asmens tapatybės dokumentų. Kalvarijos pasieniečiai iš karto ėmėsi papildomų patikros veiksmų. Netrukus išsiaiškinta, jog tai yra Afganistano piliečių šeima – 26-erių sutuoktiniai ir du nepilnamečiai jų vaikai. Ši ketveriukė, pasiprašiusi prieglobsčio Latvijoje, neturėjo teisės iš ten išvykti, kol nagrinėjami jų prašymai.

Dar vieną neteisėtą žmonių gabentoją, 37 metų Latvijos pilietį, Kalvarijos pasieniečiai sulaikė po poros valandų nuo pirmojo įvykio. Tuomet jie minėtoje Kalvarijos savivaldybės vietoje patikrinti sustabdė iš Lietuvos į Lenkiją važiuojantį automobilį „Ford Focus“ latviškais registracijos numeriais. Jį vairavęs latvis VSAT pareigūnams pateikė tvarkingus transporto priemonės dokumentus, tačiau pasieniečius sudomino trys automobilio keleiviai.

Netrukus paaiškėjo, kad jie, kaip ir ankstesniu atveju, yra Latvijoje veikiančio užsieniečių registracijos centro gyventojai: 36 ir 24 metų Irano piliečiai su nepilnamečiu vaiku. Užsieniečiai neturėjo dokumentų, suteikiančių jiems teisę atvykti į Lietuvą ir čia būti. Pasieniečiams jie pateikė Latvijos užsieniečių registracijos centro pažymėjimus.

Pasieniečiai abu vairuotojus sulaikė ir uždarė į areštinę.

Neabejojama, kad šie keturi Afganistano ir trys Irano piliečiai planavo per Lenkiją pasiekti kurią nors Vakarų Europos valstybę. Tai yra įprasta schema, kai iš Baltarusijos į ES besibraunantys migrantai prašo prieglobsčio pirmoje bendrijos valstybėje, o pradėjus tokias procedūras ieško progų sprukti į Vakarų Europą. Latvija kaip ir Lietuva jų planuose tėra tranzitinės valstybės.

VSAT Varėnos pasienio rinktinėje dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėti ikiteisminiai tyrimai. Latvijos piliečiams už tai gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

Automobiliai saugomi Kalvarijos pasienio užkardoje. Joje laikinai apgyvendinti ir septyni prieglobsčio Latvijoje prašęsi asmenys. Artimiausiu metu juos planuojama perduoti Latvijos pasieniečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?