Apeliacinis teismas: fiktyvaus įdarbinimo schemoje dalyvavę darbuotojai lieka nuteisti

Apeliacinis teismas nutarė, kad buvę Žuvininkystės tarnybos darbuotojai lieka nuteisti už piktnaudžiavimą tarnyba, turto pasisavinimą ir dokumentų klastojimą, fiktyviai įdarbinant darbuotojus. Tiesa, teismas sušvelnino dviem nuteistiesiems anksčiau skirtas bausmes.

Apeliacinis teismas nutarė, kad buvę Žuvininkystės tarnybos darbuotojai lieka nuteisti už piktnaudžiavimą tarnyba, turto pasisavinimą ir dokumentų klastojimą, fiktyviai įdarbinant darbuotojus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Apeliacinis teismas nutarė, kad buvę Žuvininkystės tarnybos darbuotojai lieka nuteisti už piktnaudžiavimą tarnyba, turto pasisavinimą ir dokumentų klastojimą, fiktyviai įdarbinant darbuotojus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 6:04 PM

Vilniaus apygardos teismas (pirmos instancijos teismas) pernai liepą buvusiam Žuvininkystės tarnybos direktoriaus pavaduotojui Aidui Adomaičiui už piktnaudžiavimą tarnyba, tarnybos turto pasisavinimą, dokumentų klastojimą (iš viso 6 nusikaltimus) buvo paskyręs laisvės atėmimą 5 metams, bausmės vykdymą atidedant 3 metams. Buvusiai tarnybos direktorei Indrei Šidlauskienei už tokio paties pobūdžio tris nusikaltimus, padarytus jai tapus įstaigos vadove, buvo paskirtas laisvės atėmimas 3 metams ir 9 mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant 2 metams ir 10 mėnesių, o fiktyvaus įdarbinimo schemoje dalyvavusiai buvusiai Žuvininkystės tarnybos Finansų ir apskaitos skyriaus vedėjai Ginai Gajauskienei už piktnaudžiavimą tarnyba, tarnybos turto pasisavinimą, pagalbą klastojant dokumentus buvo paskirtas laisvės atėmimas 2 metams, bausmės vykdymą atidedant 2 metams ir 4 mėnesiams.

Minėti nuteistieji prašė panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį ir juos išteisinti, o nuosprendį apskundęs prokuroras prašė panaikinti nuteistajam A.Adomaičiui paskirtos bausmės vykdymo atidėjimą.

Bylą išnagrinėjusi Apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad apygardos teismas visus byloje surinktus įrodymus ištyrė bei įvertino išsamiai ir nešališkai, jais vadovaudamasis padarė pagrįstas išvadas, atitinkančias faktines bylos aplinkybes, todėl nuteistųjų veikos kvalifikuotos tinkamai.

Apeliacinis teismas sutiko, kad nuteistiesiems buvo paskirtos teisingos ir ne per griežtos bausmės, išskyrus nuteistiesiems A.Adomaičiui ir I.Šidlauskienei už didelės vertės tarnybos turto pasisavinimą (dėl 2 asmenų fiktyvaus įdarbinimo viename iš poskyrių) skirtas bausmes. Teismas konstatavo, kad už minėtą nusikaltimą nuteistiesiems buvo paskirtos per griežtos laisvės atėmimo bausmės, tinkamai neįvertinus nuteistuosius ir jų padarytą nusikaltimą apibūdinančių aplinkybių visumos. Apeliacinės instancijos teismas A. Adomaičiui ir I.Šidlauskienei už minėtą nusikaltimą skirtas laisvės atėmimo bausmes sumažino penkiais mėnesiais ir atitinkamai jiems paskyrė galutines subendrintas bausmes: A.Adomaičiui – laisvės atėmimą 4 metams, o I.Šidlauskienei – laisvės atėmimą 3 metams ir 4 mėnesiams.

Apeliacinės instancijos teismas taip pat sutiko su pirmosios instancijos teismo išvada, kad bausmės tikslai A.Adomaičiui ir I.Šidlauskienei bus pasiekti be realaus laisvės atėmimo bausmės atlikimo, t. y. atidedant bausmės vykdymą, todėl prokuroro apeliacinis skundas atmestas. Tačiau teismo sprendimu sumažintas A. Adomaičiui paskirtos baudžiamojo poveikio priemonės – įmokos į Nukentėjusių nuo nusikaltimų žmonių fondą – dydis.

Bylos duomenimis, Žuvininkystės tarnyboje 2014–2017 metais fiktyviai buvo įdarbinti du žmonės, kurie realiai nedirbo, o gautą darbo užmokestį atiduodavo tuometei Žuvininkystės tarnybos direktorei I.Šidlauskienei, jos pavaduotojui A.Adomaičiui ir dar dviem valstybės tarnautojoms.

Anot teisėsaugos, tuometiniai Žuvininkystės tarnybos vadovai ir dar dvi valstybės tarnautojos, žinodami, kad realiai du žmonės tarnyboje neatlieka jokių darbinių funkcijų, klastojo dokumentus dėl jų perkėlimo į kitas pareigas, skyrė priedus prie atlyginimo ir kitas išmokas, kurias paskui iš jų atsiimdavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.