Dėl korupcijos bendrovėje „Raseinių vandenys“ STT surinkti įrodymai subliuško teisme

Prieš penkerius metus UAB „Raseinių vandenys“ vykdyti modernizavimo darbai sulaukė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) dėmesio.

 Teismas kritiškai įvertino byloje surinktus įrodymus.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
 Teismas kritiškai įvertino byloje surinktus įrodymus.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2023, 6:09 PM

Tyrimą atlikę STT agentai dėl korupcinių nusikaltimų baudžiamojon atsakomybėn patraukė tuometinį UAB „Raseinių vandenys“ direktorių 67 metų Stanislovą Bartkų, šios bendrovės nuotekų tvarkymo inžinierių 65 metų Povilą Vežbavičių ir dviejų privačių įmonių vadovus.

S.Bartkus buvo apkaltintas piktnaudžiavimu, svetimo turto pasisavinimu ir iššvaistymu, P.Vežbavičius – padėjimu pasisavinti ir iššvaistyti kito asmens žinioje buvusį svetimą turtą, o vienos vienos privačios bendrovės direktorius – dokumentų klastojimu.

Kaltinimų padėjimu pasisavinti ir iššvaistyti kito asmens žinioje buvusį svetimą turtą taip pat sulaukė ir dar vienos privačios įmonės technikos direktorius, tačiau byla jo atžvilgiu buvo nutraukta kaltinamajam mirus.

Inkriminavo turto iššvaistymą

STT agentų dėmesį patraukė 2017 metų lapkritį UAB „Raseinių vandenys“ vykdyti viešieji pirkimai dėl buitinių nuotekų tinklų rangos darbų ir šių darbų atlikimas.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad ne visos viešuosius pirkimus laimėjusios bendrovės atliko sutartyje numatytus darbus. Kai kuriuos rangovų darbus tuometinio „Raseinių vandenų“ direktoriaus S.Bartkaus nurodymu atliko šios bendrovės darbuotojai naudodami savo techniką.

STT agentų manymu, tokiu būdu mažesnėmis nei rangovų kainomis atlikus darbus pačiai UAB „Raseinių vandenys“ galėjo būti iššvaistyta dalis šios įmonės lėšų.

Piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi apkaltintam S.Bartkui buvo inkriminuotas jo vadovautai bendrovei priklausančio turto už 9 tūkstančius 427 eurus iššvaistymas.

Įrangos kaina staiga pakilo

Tyrėjai atkreipė dėmesį ir į nuotekų perpumpavimo stoties rekonstrukcijai panaudotos įrangos pabrangimą. Viešajame pirkime šios įrangos kaina staiga padidėjo keturiais tūkstančiais eurų.

STT agentų teigimu, ši kaina pasikeitė „Raseinių vandenų“ direktoriui S.Bartkui susitarus su įrangą tiekusia bendrove.

Tyrėjų teigimu, tokio susitarimo dėka minėtai įmonei buvo sudarytos sąlygos laimėti viešojo pirkimo konkursą, o už tokį palankumą šios įmonės direktorius S.Bartkui ir P.Vežbavičiui atsilygino finansiškai.

Teisme kaltinamiesiems buvo pareikštas 13 tūkstančių 427 eurų ieškinys.

Direktorius kaltę neigė

Prieš teismą stojęs buvęs UAB „Raseinių vandenys“ vadovas S.Bartkus kaltę neigė.

Šios bendrovės nuotekų tvarkymo inžinierius P.Vežbavičius teisme papasakojo apie viešojo pirkimo derinimą, pavirtino perdavęs direktoriui voką su pinigais, o taip pat tai, kad dalį darbų vietoj rangovo atliko patys „Raseinių vandenų“ darbuotojai.

Teisme buvo pagarsinti ir per ikiteisminį tyrimą duoti dabar jau mirusio vienos bendrovės technikos direktoriaus parodymai. Tyrėjams vyras prisipažino dėl jam inkriminuoto nusikaltimo.

Išgirdo išteisinamąjį nuosprendį

Bylą išnagrinėjęs teismas S.Bartkų ir P.Vežbavičių išteisino kaip asmenis, nepadarius veikų, turinčių nusikaltimų ar baudžiamųjų nusižengimų požymių.

Teismas konstatavo, jog nebuvo nustatyta, kad vadovaudamas UAB „Raseinių vandenys“ S.Bartkus būtų padaręs šiai įmonei didelę turtinę žalą.

Teismo teigimu, byloje buvo nustatyta, kad dabar jau miręs vienos bendrovės technikos direktorius P.Vežbavičiui perdavė 2 tūkstančius eurų.

Tačiau teismas pabrėžė, kad šis įmonės technikos direktorius perdavė savo asmenines lėšas, stengdamasis nebloginti santykių su UAB „Raseinių vandenys“ vadovaujančiais darbuotojais, kad jo atstovaujama įmonė ir toliau galėtų sėkmingai dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose.

UAB „Raseinių vandenys“ 13 tūkstančių 427 eurų pareikštą ieškinį teismas paliko nenagrinėtą.

Verslininkui bylą nutraukė

Byla dėl mažareikšmiškumo buvo nutraukta ir kartu su S.Bartkumi ir P.Vežbavičiumi į teisiamųjų suolą sėdusiam vienos bendrovės vadovui, kuris buvo kaltinamas dokumentų klastojimu.

Buvo nustatyta, kad šios įmonės direktorius dokumentus suklastojo siekdamas atgauti pinigus iš UAB „Raseinių vandenys“ už nupirktus statybos rangos darbus.

Teismo manymu, taip pasielgdamas verslininkas nesiekė pasinaudodamas suklastotais dokumentais apgauti Lietuvos Respublikos institucijas ir nesiekė asmeninės naudos.

Šis Šiaulių apygardos teismo nuosprendis dar gali būti apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.