Klaipėdiškio prašymas ištrūkti į laisvę – atmestas: vyro byloje driekiasi ilgas nusikaltimų šleifas

Už sunkius nusikaltimus ilgiems metams kalėti nuteisto klaipėdiečio Igorio Veličkos viltis greičiau išvysti laisvę subliūško – Klaipėdos apygardos teismas jo prašymą sušvelninti bausmę atmetė.

I.Velička laikė ne tik Antrojo pasaulinio karo laikų pistoletus, šovinius, minas, granatas, bet ir šiuolaikinius ginklus.<br> lrytas.lt koliažas.
I.Velička laikė ne tik Antrojo pasaulinio karo laikų pistoletus, šovinius, minas, granatas, bet ir šiuolaikinius ginklus.<br> lrytas.lt koliažas.
Vyrą domino seni ir nauji ginklai bei šaudmenys.<br> Policijos nuotr.
Vyrą domino seni ir nauji ginklai bei šaudmenys.<br> Policijos nuotr.
Aptiktas senų vokiškų ginklų arsenalas. <br> Policijos nuotr.
Aptiktas senų vokiškų ginklų arsenalas. <br> Policijos nuotr.
 I.Velička neteisėtai laikė ir šiuolaikinius ginklus.<br> Policijos nuotr.
 I.Velička neteisėtai laikė ir šiuolaikinius ginklus.<br> Policijos nuotr.
Slėptuvėje - narkotinės ir psichotropinės medžiagos.<br> Policijos nuotr.
Slėptuvėje - narkotinės ir psichotropinės medžiagos.<br> Policijos nuotr.
 Klaipėdietis sulaikytas su įkalčiais.<br> Policijos nuotr.
 Klaipėdietis sulaikytas su įkalčiais.<br> Policijos nuotr.
 Klaipėdietis sulaikytas su įkalčiais.<br> Policijos nuotr.
 Klaipėdietis sulaikytas su įkalčiais.<br> Policijos nuotr.
Klaipėdietis sulaikytas su įkalčiais. <br> Policijos nuotr.
Klaipėdietis sulaikytas su įkalčiais. <br> Policijos nuotr.
Klaipėdos apygardos teismas I.Veličkos prašymą sušvelninti laisvės atėmimo bausmę atmetė.  
Klaipėdos apygardos teismas I.Veličkos prašymą sušvelninti laisvės atėmimo bausmę atmetė.  
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jul 15, 2023, 8:03 AM

Anksčiau ne kartą teistas 48 metų I. Velička prieš dvejus metus išklausė dar vieną nuosprendį – už didelio kiekio kvaišalų platinimą, šaunamųjų ginklų, šovinių įsigijimą ir laikymą jis buvo nuteistas 12 metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausme. Vyras buvo pripažintas pavojingu recidyvistu.

Pernai kovą Lietuvos apeliacinio teismo (LAT) kolegija I. Veličkai bausmę už narkotikus šiek tiek sušvelnino.

Kita Klaipėdos apygardos teismo anksčiau paskelbto nuosprendžio dalis nepasikeitė.

Kalinio prašymas atmestas

Šįmet I. Velička kreipėsi į tą patį teismą prašydamas persvarstyti jo bylą ir sušvelninti nuosprendį dėl ligos ir vadovaujantis kai kurių Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) straipsnių, aprėpiančių bausmės už narkotikų platinimą bei ginklų laikymą, pakeitimais, įsigaliojusiais nuo birželio.

„I. Velička LAT nuosprendį išklausė anksčiau, negu įsigaliojo BPK pataisos, todėl jokios įtakos bausmės trukmei jos neturi“, – konstatavo nuteistojo prašymą atmetęs Klaipėdos apygardos teismas.

Lietuvos aukščiausiojo teismo kolegija prieš metus atsisakė priimti I. Veličkos kasacinį skundą.

Laikė kvaišalus ir ginklus

Kai taksistu vienoje privačioje įmonėje dirbęs I.Velička vėl įkliuvo policijai, jo bute aptiktas labai didelis narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekis, nelegaliai laikomi ginklai – dujiniai pistoletai.

Taikos prospekto daugiabutyje gyvenęs vyras buvo suimtas trims mėnesiams.

Per kratas pas I. Veličką rasta 133 gramai kokaino, kuris juodojoje rinkoje kainuoja mažiausiai 21 tūkstantį eurų, elektroninės svarstyklės.

Kvaišalai buvo paslėpti gyvenamajame name – bendrojo naudojimo laiptinės lubų angoje meistriškai įrengtoje slėptuvėje.

Be to, I. Velička, neturėdamas leidimo, savo bute laikė vokišką 9 milimetrų kalibro revolverį „ME 38 Compact-G“ su pašalintu gamykliniu numeriu, užtaisomą garso ir dujų šoviniais, guminėmis kulkomis. Rasti dar 3 dujiniai pistoletai „Valtro-Combat“, „338-Auto“, „Gesichert“.

Sulaikytas ir vienas jau 15 kartų teistas narkomanas, tvarkęs I. Veličkos automobilį. Jis prisipažino klaipėdiečiui pardavęs šaunamąjį ginklą.

Už amfetaminą – pistoletas

Požeminiame garaže laikytame I. Veličkos automobilyje „BMW 3ER Reihe“ rasta beveik 19 gramų psichotropinės medžiagos, elektroninės svarstyklės su kvaišalų pėdsakais, 5000 eurų.

Kaltinamasis teisme pasakojo, kad dirbdamas Švedijoje susipažino su kažkokiu prastos reputacijos žmogumi, pradėjo bendrauti, sužinojo, kad lietuviai perka kokainą. Švedui esą reikėjo platintojo Klaipėdoje, bet jis tada atsisakė veltis į nusikalstamą veiklą.

Vėliau I. Velička neva susirašinėjo su švedu, šis pranešė, kad „jo žmonės yra Lietuvoje“. Ten liko kažkoks kiekis kokaino, jis galėtų „atiduoti pigiai ir į skolą“.

„Tas švedas kalbėjo lietuviškai. Reikėjo per savaitę viską perparduoti – sau uždirbti ir atvežti pinigus į Švediją. Susigundęs paėmiau jo kokainą, paslėpiau namo laiptinėje. Nespėjau visko parduoti, realizavau tik amfetaminą“, – „verslo“ paslaptis atskleidė I. Velička.

Kriminalistai, sužinoję, kad I. Velička plačiais mostais pardavinėja kokainą, namo, kuriame jis gyveno, laiptinėje įrengė vaizdo filmavimo kamerą su garso įrašymo įranga.

Laiptinėje – aktyvi prekyba

Garso įrašuose užfiksuoti I. Veličkos pokalbiai tarpduryje su kvaišalų pirkėjais. Jie klausinėjo, ar galima įsigyti amfetamino, kurį pats pardavėjas vadino „gaidžiu“, teiravosi, kokia kokybė, kai kurie netgi reiškė pretenzijas dėl kažkokių priemaišų.

I. Velička šnabždėdamas aiškino, kad „kokainas pasibaigęs, liko tik „gaidys“ ir LSD“, skundėsi negalintis atsiginti nuo jam rašinėjančių klientų, patarinėjo vartoti ne kokainą, o amfetaminą.

Vienas vaikinas dejavo neturįs pinigų visai dozei, norėjo gauti tik pusę. I. Velička atkirto, kad amfetamino taip nepardavinėja, bet paskui pasigailėjo narkomano – išnešė iš buto jam kvaišalų.

Užfiksuota, kaip narkomanas I. Veličkai rodo atneštą dujinį pistoletą. Šis jį paima, apžiūrinėja, derasi – už šaunamąjį ginklą pažadėjo 8 ar 9 kvaišalų dozes.

Pristigęs vienokios ar kitokios rūšies narkotikų I. Velička, nenorėdamas prarasti klientų, aiškindavo jiems, jog amfetaminas neva yra geresnis nei kokainas.

Niekino valstybės ženklus – suplėšė vėliavą

I. Velička ir anksčiau buvo įkliuvęs dėl įtarimų pardavinėjant heroiną – Pietinės gatvės daugiabučio, kuriame jis anksčiau gyveno, kaimynai skundėsi, kad pastatą kaip musės apniko narkomanai.

Tąkart I. Veličkos bute irgi aptiktas ginklų arsenalas – keli Antrojo pasaulinio karo laikų vokiški pistoletai-kulkosvaidžiai, maišelių su paraku, įvairaus kalibro šovinių, minų, granatų, įvairios nacių ir sovietinio režimo atributikos.

Senų ginklų ir kitokio militarizmo paveldo rinkėju prisistatęs I. Velička buvo teisiamas ir už valstybės ženklų niekinimą po to, kai internete paviešino durklu pervertos, suplėšytos, ant grindų numestos trispalvės nuotraukas. Šalia buvo paskelbtas Lietuvą niekinantis tekstas.

Tąsyk I. Veličkai laisvė apribota 8 mėnesiams, o vėliau jis buvo teisiamas ne tik dėl narkotikų, bet ir dėl neteisėto šaunamųjų ginklų bei sprogstamųjų medžiagų laikymo.

Įniršęs klaipėdietis ir toliau nenurimo – asmeninėje feisbuko paskyroje paskelbė melagingą informaciją apie vieną Klaipėdos apskrities policijos komisariato kriminalistę.

I. Velička teigė šitaip išliejęs pyktį dėl to, kad uostamiesčio policija jį esą nepagrįstai persekioja už nepadarytus nusikaltimus, kaltino pareigūnus dėl savo pašlijusių santykių su šeima.

Recidyvistas, pripažinęs kaltę, už valstybės tarnautojo įžeidimą atsipirko 677 eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.