Kaune pagrobtų 3 vaikų drama: automobilis, kuriuo jie buvo išvežti, rastas netoli Celofano motinos namų Tikrinama daugybė vietų, paieška – ir užsienyje

Visuomenėje platų atgarsį sukėlusioje 3 vaikų pagrobimo byloje paaiškėjo daugiau detalių, taip pat teismo, kitų institucijų motyvai, kuriais remiantis mažamečiai buvo paimti iš Kaune gyvenusių sutuoktinių 41 metų Mindaugo Vilčinsko ir 39 metų Ingos Vilčinskienės. Ketvirtadienio popietę policija pranešė, jog mikroautobusas „Fiat“ vokiškais numeriais trečiadienį, apie 18 valandą buvo rastas Tytuvėnų miestelyje (Kelmės r.), kuriame gyvena Antano Kandroto-Celofano motina.

Pareigūnai ieško Kaune pagrobtų mažamečių.<br>Kauno apskrities VPK nuotr.
Pareigūnai ieško Kaune pagrobtų mažamečių.<br>Kauno apskrities VPK nuotr.
Pareigūnai ieško Kaune pagrobtų mažamečių.<br>Kauno apskrities VPK nuotr.
Pareigūnai ieško Kaune pagrobtų mažamečių.<br>Kauno apskrities VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-20 13:02, atnaujinta 2023-08-01 17:23

Mikroautobusas buvo tuščias, tėvai su vaikais galėjo persėsti į kitą transporto priemonę arba pasislėpti netoliese. Šeimos šiuo metu ieško ne tik Lietuvos, bet ir užsienio policija – žmones, turinčius informacijos, kur ji galėtų būti, prašoma nedelsiant pranešti policijai.

Sprendžiant iš oficialios medžiagos, Vilčinskai visiškai nesudarė sąlygų vaikams socializuotis, ir tai apima ne tik neleidimą į mokyklą. Tėvų požiūris į vaikų auklėjimą ir kitus dalykus – išties šokiruojantis.

Įstatymų pažeidimų įtariamą M. Vilčinską aktyviai ginantis Celofanas pats yra pagarsėjęs bylose dėl įvairių pažeidimų – finansinių aferų, riaušių prie Seimo, šmeižto. A. Kandrotas talpindavo vaizdo įrašus, kuriuose piktindavosi neva neteisingais institucijų sprendimais, paimant atžalas iš Vilčinskų, o paskelbus apie savavališką vaikų išsivežimą iš globos įstaigos, sveikino šį žingsnį. Celofanas ir M. Vilčinskas yra seni pažįstami, dalyvaudavo kartu įvairiose akcijose.

Šiuo metu tebevyksta intensyvi vaikų ir jų pagrobimu iš Kaune, P. Plechavičiaus gatvėje įsikūrusio vaikų gerovės centro „Pastogė“ įtariamų tėvų paieška – du berniukai ir mergaitė (gim. 2018, 2016, 2014 m.) buvo savavališkai išvežti antradienio rytą. Paėmę vaikus prie vartų, Vilčinskai sėdo į „Fiat“ ir išvyko.

Šis veiksmas, manoma, buvo kruopščiai iš anksto suplanuotas. Neatmetama, jog porai kažkas galėjo padėti įvykdyti neteisėtą vaikų paėmimą.

A.Kandrotas vėlų trečiadienio vakarą paskelbė, jog policijos pareigūnai buvo apsilankę jo motinos namuose, esančiuose Tytuvėnų miestelyje (Kelmės r.), ieškodami Vilčinskų vaikų.

Ieškota daugelyje vietų

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai patvirtino naujienų portalui lrytas.lt apie pareigūnų apsilankymą Tytuvėnuose, tačiau patikslino, kad tai buvo ne krata, o patikrinimas.

Policininkai pas A. Kandroto motiną atvyko gavę informacijos, susijusios su vaikų paieška.

Atžalų ten nebuvo rasta, tačiau vizitas į Tytuvėnus toli gražu nebuvo vienintelis.

Pareigūnai patikrino nemažai kitų vietų, kur gyvena Vilčinskų aplinkos ir kiti žmonės, mėgindami aptikti sąsajas su paslėptais vaikais. Buvo apsilankyta įvairiuose būstuose Kaune, kituose miestuose.

„Po paieškos paskelbimo policija gavo pranešimų iš privačių asmenų ir institucijų, kuriuos reikėjo nedelsiant patikrinti“, – portalui lrytas.lt pasakojo Kauno apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyriausiojo specialistė Reda Zarauskienė.

Portalo lrytas.lt žiniomis, patikrinimai vyksta ir ketvirtadienio popietę.

Paieškos kol kas bevaisės – ketvirtadienį pusę trijų R. Zarauskienė informavo, jog nei vaikai, nei tėvai kol kas nėra surasti.

Tėvai nepripažįsta Lietuvos

Tuo tarpu portalui lrytas.lt pavyko kiek plačiau sužinoti priežastis, dėl kurių buvo nuspręsta paimti vaikus iš Vilčinskų.

Kauno apylinkės teismas 2023 metų gegužės 30 dieną priėmė nutartį, kuria buvo patenkintas Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prašymas dėl leidimo paimti Vilčinskų atžalas išdavimo.

Atkreiptas dėmesys, jog tėvai sistemingai vengia kontakto su ugdymo įstaigų personalu, pagalbą šeimai teikiančiais specialistais.

Vaikams nebuvo sudaromos sąlygos socializuotis, tėvų valdžia buvo naudojama priešingai vaikų interesams.

Vaikai nelankė mokyklos ar kitų ugdymo įstaigų, bet į akis krito ne tik tai.

Pažymima, kad sutuoktiniai nebendradarbiavo su atsakingomis institucijomis, neadekvačiai vertina esamą situaciją, netgi neturi galiojančių asmens dokumentų.

Negana to, tėvai tvirtina nepripažįstantys Lietuvos Respublikos ir joje galiojančių teisės aktų.

Ar spėjo išvykti į užsienį, neaišku

Birželio 1 dieną vaikai buvo įkurdinti „Pastogėje“, įstaigą oficialiai pripažinus jų globėja, tačiau praėjusį antradienį iš ten buvo neteisėtai išvežti.

Kaip tai įvyko, kodėl nepavyko užkirsti kelio, operatyviai iškviečiant policiją, neatskleidžia

„Laisvu, gyvu žmogumi“ save vadinantis M. Vilčinskas yra atsisakęs Lietuvos pilietybės, nei jis, nei jo vaikai neturi galiojančių asmens dokumentų. M. Vilčinsko nuomone, privalomasis vaikų ugdymas yra dresavimas.

Sužinojęs, kad tėvui iš „Pastogės“ pavyko „naglai pagrobti savo vaikus“, Celofanas neslėpė pasitenkinimo, viešai sveikino šį žingsnį.

Už vaikų pagrobimą tėvams gresia viešieji darbai, bauda, areštas, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Neatmetama, jog šiuo metu jie jau gali būti išvykę į užsienį, nors duomenų policija apie tai iki šiol teigia negavusi. 

Asmenis, žinančius mažamečių ir jų tėvų buvimo vietą, juos mačiusius, pastebėjusius nurodytą automobilį ar galinčius suteikti bet kokios reikšmingos informacijos, teisėsauga prašo skambinti skubios pagalbos telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.