Po Lietuvą sudrebinusio Sandros Grafininos dingimo prabėgo penkeri metai – mįslių įminti nepavyko iki šiol Byla į archyvą dar neatiduota

„Ikiteisminis tyrimas dėl Sandros Grafininos nužudymo yra sustabdytas, tačiau byla į archyvą neatiduota. Paaiškėjus naujoms aplinkybėms ar gavus naujos informacijos šis tyrimas bus atnaujintas“, – taip lakoniškai į lrytas.lt klausimą apie prieš penkerius metus iškeltos bylos tyrimą atsakė jį atliekantys Šiaulių vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

S.Grafinina mįslingai dingo, o jos vyrui N.Macaulay buvo apreikšti įtarimai dėl jos nužudymo.<br> Lrytas.lt fotomontažas
S.Grafinina mįslingai dingo, o jos vyrui N.Macaulay buvo apreikšti įtarimai dėl jos nužudymo.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Sandros Grafininos dingimo mįslė neįminta iki šiol.<br> S.Grafininos albumo nuotr.
Sandros Grafininos dingimo mįslė neįminta iki šiol.<br> S.Grafininos albumo nuotr.
Šeimyninė S.Grafininos idilija truko neilgai.<br>S.Grafininos albumo nuotr.
Šeimyninė S.Grafininos idilija truko neilgai.<br>S.Grafininos albumo nuotr.
S.Grafininos nužudymu įtartas N.J.Macaulay už grotų praleido mėnesį.<br>R.Vitkaus nuotr.
S.Grafininos nužudymu įtartas N.J.Macaulay už grotų praleido mėnesį.<br>R.Vitkaus nuotr.
Lietuvės B.Grafininos ir Didžiosios Britanijos piliečio N.J.Macaulay santuoka nė vienam jų taip ir neatnešė laimės.<br> S.Grafininos albumo nuotr.
Lietuvės B.Grafininos ir Didžiosios Britanijos piliečio N.J.Macaulay santuoka nė vienam jų taip ir neatnešė laimės.<br> S.Grafininos albumo nuotr.
S.Grafininos nužudymu įtartas N.J.Macaulay už grotų praleido mėnesį.<br>R.Vitkaus nuotr.
S.Grafininos nužudymu įtartas N.J.Macaulay už grotų praleido mėnesį.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šeimyninė S.Grafininos idilija truko neilgai.<br> S.Grafininos albumo nuotr.
Šeimyninė S.Grafininos idilija truko neilgai.<br> S.Grafininos albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 7:18 AM, atnaujinta Jul 31, 2023, 2:46 PM

Įtariamuoju nužudymo byloje tapusio S.Grafininos sutuoktinio 41 metų Jungtinės Karalystės piliečio Nigelo Jeremy Macaulay sulaikymu prasidėjęs ikiteisminis tyrimas buvo sustabdytas dar 2019 metų lapkritį.

Liko neatsakytų klausimų

Įtarimų atsikratęs N.J.Macaulay Šiauliuose ilgai neužsibuvo ir kartu su S.Grafininos dukra, kuriai buvo pripažinta jo tėvystė, išvyko namo.

Liko daug per ikiteisminį tyrimą neatsakytų klausimų, atsakymų į kuriuos nerasta iki šiol.

Nors po ikiteisminio tyrimo sustabdymo prabėgo jau beveik ketveri metai, byla per tą laiką nė karto nebuvo atnaujinta. O tai reiškia, kad tyrimui reikšmingos informacijos tyrėjai daugiau nebegavo, o surinktų faktų įtariamojo kaltei įrodyti nepakako.

Klausimų, ar mįslingo S.Grafininos dingimo aplinkybes tyrę pareigūnai padarė viską, kas įmanoma, kad rastų tiesą, kilo ir šią drama virtusią meilės istoriją sekusiems žmonėms.

Po pagyrų – nakvynė policijos komisariato kameroje

Projekte „Olialia“ mergaitės sužibėjusi išvaizdi S.Grafinina visuomenės dėmesio vėl susilaukė 2016 metų rudenį, kai televizijos laidai „Nuo...Iki...“ pasipasakojo apie savo prabangų gyvenimą.

S.Grafinina gyrėsi savo sutuoktiniu britų milijonieriumi Nigelu, kuris neskaičiuoja jos išlaidų, ir tik dėl didesnių pirkinių, prasidedančių nuo 5 tūkstančių eurų, ji turi pasitarti.

Po šio interviu prabėgus vos keliems mėnesiams S.Grafinina vėl atsidūrė dėmesio centre – šįkart jos pavardė atsidūrė kriminalinėse kronikose.

2017 metų sausį Šiauliuose į ligoninę atvežta girta S.Grafinina iškoneveikė medikus, o vienai medicinos seseriai įspyrė į koją.

Sulaikytai ir į policijos komisariatą nuvežtai „Olialia“ mergaitei buvo nustatytas sunkus (3,21 promilės) girtumo laipsnis.

Administracinio nusižengimo protokolą už girto pasirodymą viešoje vietoje surašę pareigūnai moterį išblaivinimui uždarė į laikino sulaikymo kamerą.

Greitai prabilo apie skyrybas

Šeimyninė šiaulietės laimė su britų „milijonieriumi“ truko neilgai. Jau 2017 metų spalio mėnesį, duodama interviu portalui lrytas.lt, S.Grafinina prabilo apie skyrybas su N.J.Macaulay.

Šiaulietė sutuoktinį kaltino smurtu ir sakė, kad jis tik dėjosi milijonieriumi, tačiau toks nėra.

Šį interviu S.Grafinina davė jau besilaukdama dukters.

Gimus dukrai pora vėl suartėjo – N.J.Macaulay persikraustė gyventi į Šiaulius. Tačiau sutuoktinių gyvenimas nebuvo idealus.

Pora pykosi, o kartais į šiuos konfliktus tekdavo įsikišti ir policijos pareigūnams.

Po muštynių – į areštinę

2018 gegužę policininkai buvo iškviesti dėl bute tarp sutuoktinių kilusių muštynių.

Atvykusiems pareigūnams S.Grafinina pasiskundė, kad vyras be jokios priežasties jai smogė į ranką bei koją.

N.J.Macaulay savo ruožtu žmoną apkaltino tuo, kad ji nagais subraižė kaklą ir išpešė kuokštą plaukų.

Abu sutuoktiniai buvo neblaivūs: N.J.Macaulay alkoholio matuokliu buvo nustatytas lengvas (0,93 prom.) girtumo laipsnis, o akivaizdžiai girta S.Grafinina į alkoholio matuoklį papūsti negalėjo.

Į medikus dėl patirtų sužalojimų nei N.J.Macaulay, nei S.Grafinina nesikreipė.

Pareigūnai abu konflikto dalyvius sulaikė ir uždarė į areštinę, o namuose rastą kūdikį perdavė medikams.

Dėl fizinio skausmo sukėlimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jis netrukus buvo nutrauktas abiems šeimyninio konflikto dalyviams susitaikius.

Po šio susitaikymu pasibaigusio konflikto neprabėgus nė dviems mėnesiams S.Grafinina dingo be žinios ir daugiau jos niekas nebematė.

Moters pasigedo naujasis draugas

Pirmasis dėl Sandros dingimo sunerimo jos naujasis draugas Raulis. Sandra su Rauliu buvo sutarusi, kad grįžusi į Šiaulius su juo susisieks.

Nesulaukęs Sandros skambučio Raulis sunerimo, ėmė jos ieškoti, o neradęs kreipėsi į savo šalies Interpolo biurą.

Interpolo agentai susisiekė su Sandros seserimi. Neradus Sandros ir Šiauliuose, sesuo kreipėsi pagalbos į šio miesto policijos pareigūnus.

Ikiteisminis tyrimas dėl be žinios dingusios S.Grafininos paieškos buvo pradėtas pernai liepos 17 dieną, gavus jos sesers pareiškimą.

Sesuo tvirtino, kad su Sandra nebegali susisiekti nuo liepos 1 dienos.

Liepos 30 dieną paieškos byla virto ikiteisminiu tyrimu dėl nužudymo.

Įtariamuoju šioje byloje tapusį N.J.Macaulay pareigūnai sulaikė rugpjūčio 4 dieną.

Po pokalbio su advokatu atsitvėrė tylos siena

Britas buvo sulaikytas Šiauliuose šeštadienio popietę, kai su kompanija prie ežero kepė šašlykus.

Sužinojęs, kuo yra įtariamas, sulaikytasis sutriko.

„N.J.Macaulay yra tikras britas, kuris jaučia pagarbą pareigūnams, tačiau tokia žinia jį išmušė iš vėžių.

Negi tokį nusikaltimą padaręs žmogus būtų likęs Lietuvoje. Po S.Grafininos dingimo Nigelas niekur nespruko.

Jis buvo čia ir bandė sutvarkyti dokumentus dėl dukters, kurią Sandra pagimdė prieš septynis mėnesius“, – taip apie N.J.Macaulay sulaikymą portalui lrytas.lt sakė brito gynėju tapęs advokato padėjėjas Erikas Pavlovičius.

Iš pradžių noriai su tyrėjais bendravęs sulaikytasis po pokalbio su advokatu nuo tyrėjų atsitvėrė tylos siena.

Gynėjas pasigedo konkretumo

Toks įariamojo elgesys tyrėjams nesutrukdė surinkti duomenų, bylojančių, kad buvo įvykdytas sunkus nusikaltimas. Šių duomenų pakako, kad teismas leistų N.J.Macaulay suimti savaitei laiko. Vėliau suėmimo terminas buvo du kartus pratęstas ir įtariamuoju tapęs britas už grotų praleido mėnesį laiko.

N.J.Macaulay buvo pareikšti įtarimai, kad jis „suduodamas S.Grafininai nenustatytą kiekį smūgių į įvairias kūno vietas tokiu būdu ją nužudė bei paslėpė jos kūną“.

Oponuodamas tyrėjams N.J.Macaulay gynėjas pripažino, kad jo klientui mesti įtarimai skamba grėsmingai, tačiau tvirtino, kad pareigūnai net nesurinko duomenų, kad toks nusikaltimas išvis buvo įvykdytas.

„Klausimas, kaip tai buvo nustatyta. Kaip galima taip traktuoti, jei neturi įrodymų. Jei būtų tvirtinama, kad mano klientas „nenustatytu laiku, nenustatytu metodu, nenustatytoje vietoje, galimai nužudė ir galimai paslėpė“, va tada suprantu – yra objektyvi versija. Bet to turbūt yra per maža pateikti įtarimams“, – oponuodamas tyrėjams ironizavo E.Pavlovičius.

Advokatas netgi pateikė versiją, kad ir anksčiau kelioms savaitėms prapuldavusi S.Grafinina taip pasielgė ir šįkart – esą Nigelas peržiūrėjo vieną internete rastą įrašą, kuris buvo padarytas jau po Sandros dingimo ir šiame įraše nufilmuota moteris jam pasirodė panaši į jo žmoną be grimo.

Į namus suskubo dėl dukters

Tyrėjams pavyko nustatyti, kad Los Angele (JAV) laiką leidusi S.Grafinina prapuolė ne šioje šalyje. Kad šiaulietė tikrai atskrido į Lietuvą buvo išsiaiškinta patikrinus lėktuvo keleivių sąrašą.

JAV laiką leidusi S.Grafinina namo susiruošė sužinojusi, kad birželio 28-ąją vaiko teisių specialistai iš Šiauliuose likusio sutuoktinio paėmė dukrelę.

Moteriai buvo paaiškinta, kad dukra į kūdikių namus išvežta dėl to, kad buvo rasta nesaugioje aplinkoje – mergaite pasirūpinti turėjęs N.J.Macaulay buvo užtiktas bute girtaujantis su kompanija.

Su persėdimu Airijoje S.Grafinina į Lietuvą iš JAV parskrido liepos 1 dieną.

Matė sugrįžusią namo

Tądien popietę Šiauliuose ją kaimynai matė lūkuriuojančią kieme prie namo.

Moteris kaimynams pasirodė esanti neblaivi. Vėliau ji nuėjo į butą ir užsirakino duris.

Tos pačios dienos vakare S.Grafininą kartu su N.J.Macaulay šiauliečiai matė netoli jų nuomojamo buto esančiame prekybos centre.

Į alkoholinių gėrimų skyrių užsukusi pora akivaizdžiai dėl kažko ginčijosi.

Po to S.Grafininos gyvos daugiau niekas nebematė.

Kamerų įrašų jau neberado

Dėl dingusios sutuoktinės N.J.Macaulay į policiją nesikreipė. Vyras girtavo ir visiems skundėsi, kokia bloga jo žmona, kad vėl jį paliko.

Po to, N.J.Macaulay prapuolė – išvyko į Vilnių, kur kelias dienas girtavo ir nebeatsiliepinėjo į telefono skambučius. Todėl, kai britas vėl pasirodė Šiauliuose, ikiteisminį tyrimą dėl S.Grafininos nužudymo jau atlikinėję pareigūnai nusprendė nieko nebelaukti ir įtariamuoju tapusį vyrą sulaikė.

Kai po pokalbio su advokatu sulaikytasis atsisakė duoti parodymus, tyrėjai pateko į keblią situaciją – reikėjo rasti neabejotinų kaltės įrodymų, kuriuos pateikus įtarimojo tylėjimas jau nebeturėtų prasmės.

Surinkti tokius įrodymus trukdė nuo galimai įvykdyto nusikaltimo iki jo tyrimo pradžios prabėgęs ilgas laiko tarpas. Vaizdo kamerų įrašų, kurios patvirtintų poros ginčą parduotuvėje jau nebebuvo.

Pavyko nustatyti tik kraujo grupę

Bute buvo rasta į kraują panašių dėmių, tyrėjai atkreipė dėmesį į galimai valant subraižytą grindų dangą.

Ištyrę į kraują panašių dėmių turinį ekspertai nustatė, kad tai iš tiesų – kraujo liekanos. Tačiau prabėgus ilgam laiko tarpui pavyko nustatyti tik rasto kraujo grupę, bet ne DNR.

Dėl grindų dangos subraižymo buvo pateikta versija, kad tai galėjo padaryti bute laikyti šunys.

Ekspertai kruopščiai kelias valandas apžiūrinėjo ir Sandros automobilį „Peugeot 206“.

Odorologinei (kvapų) ekspertizei buvo pasitelktas tarnybinis šuo, tačiau ir šios tyrėjų pastangos rezultatų nedavė.

Prašė svarių įrodymų

Kad tyrėjams nepavyksta rasti neginčijamų kaltės įrodymų, atviravo ir N.J.Maucaulay advokatas.

„Tyrėjai pateikinėja globalius klausimus, neva žmonės matė, žmonės kalbėjo ir liepia mano klientui duoti atsakymus į tokius klausimus.

Jei norite tikslaus atsakymo, tai tiksliai ir klauskite. O čia gaunasi prigaudinėjimas.

Dėkite ant stalo kažką tokio, tada klientas galės atsikirsti, duoti parodymus“, – sakė E.Pavlovičius.

Advokato teigimu, deklaratyvių frazių šioje byloje buvo daugiau nei konkrečių duomenų.

„Norint, kad įtarimai virstų kaltinimu, reikia daug daugiau duomenų“. – tvirtino E.Pavlovičius.

Atsikratė įtarimų ir atgavo dukrą

Tokių duomenų, kurių dėka įtarimai virstų kaltinimais, tyrėjams surasti nepavyko.

Todėl mėnesį už grotų praleidęs N.J.Macaulay buvo išleistas į laisvę.

2019 metų lapkričio 20 dieną ikiteisminis tyrimas dėl S.Grafininos nužudymo buvo sustabdytas „išnaudojus visas galimybes ir atlikus visus tyrimo veiksmus, tačiau nesurinkus pakankamai įrodymų“, kurie pagrįstų S.Grafininos sutuoktinio kaltę dėl jos nužudymo.

Po vaiko teisių specialistų įsikišimo 2018 metų birželio 28-ąją dukters netekęs N.J.Macaulay panoro įteisinti mergaitės tėvystę ir atliko reikiamus DNR tyrimus.

Šio tyrimo rezultatai patvirtino Nigelo tėvystę. Dukrą britas susigrąžino ir ėmė ją auginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje